ФИФА решава дали световното в Катар ще е през зимата тази седмица

Сеп Блатер е на път да постигне целта си и световното през 2022 да се проведе през зимата

© Reuters

Сеп Блатер е на път да постигне целта си и световното през 2022 да се проведе през зимата



Ръководството на ФИФА ще се събере тази седмица, за да реши окончателно дали световното първенство по футбол през 2022 година в Катар ще се проведе през зимата.


Срещата ще е в столицата на страната домакин Доха и предварителните очаквания са президентът на световната федерация Сеп Блатер и обкръжението му да останат на позицията си, че надпреварата трябва да се проведе в периода ноември-декември. 


Швейцарският ръководител е един от най-големите защитници на идеята и беше от основните лобисти в полза на кандидатурата на Катар за домакинство на шампионата.




Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах вече е получил уверението на Блатер, че световното първенство няма да се проведе по времето на зимните олимпийски игри, които традиционно са планирани за първата половина на февруари.


След като ръководството на ФИФА вземе окончателно решение противниците на зимното световно първенство, сред които водещите футболни шампионати, рекламодатели и телевизионни компании , ще могат да се срещнат с представители на световната централа. 


Най-реалистичното предложение за провеждане първенството, което да устройва всички страни е на Европейската асоциация на клубовете (ЕАК). Организацията иска шампионатът да се проведе през май-юни и смятат това за най-големия компромис, който водещите европейски първенства са способни да направят.


Единствената надежда за ЕАК е във ФИФА да се случат радикални промени, което може да стане, само ако Сеп Блатер не бъде преизбран за президент през май. Това обаче най-вероятно няма да се случи и швейцарецът ще спечели пети пореден мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK