Спортният министър иска закон, според който всеки университет да може да има професионален отбор

Красен Кралев поиска промени в закона, за да могат университетите да имат професионални отбори

© Дневник

Красен Кралев поиска промени в закона, за да могат университетите да имат професионални отбориМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев поиска промени в закона за висшето образование, които да позволят на университетите да имат собствени професионални спортни клубове.


Според него, ако висшите учебни заведения имат стимул, могат да намерят приличен бюджет за професионален отбор в различни спортове като баскетбол, футбол и лека атлетика.


Министър Кралев направи предложението на среща в Националната спортна акадамеия с ректори на висши учебни заведения и депутати от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
В момента университетите нямат право да финансират друго юридическо лице, каквито са спортните клубове, а с изменението тази пречка ще отпадне.


"Така спортният клуб, регистриран и финансиран от университета "Х", ще може да се изправи в първенство дори срещу отбори като "Левски" и ЦСКА. Тоест университетът "Х", ако иска да представи добра програма, той ще си направи професионален отбор, който да участва във вътрешните ни първенства. И давам пример - с бюджет от 150 000 лева ще могат да участват в професионалното първенство по волейбол, с 200 000 лева ще участват и в баскетбола. С 50 хиляди лева може да се издържа прекрасен отбор по лека атлетика," коментира Кралев.


"За целта в новия закон за спорта ние трябва да разпишем, че спортните клубове, освен от физически лица, могат да се регистрират и с участието на висши учебни заведения. Експерти коментираха, че ако поправката в закона за висшето образование мине, това ще даде възможност ВУЗ-овете да "спасят" закъсали финансово отбори", допълни той.


Кралев изтъкна, че спортната инфраструктура е приоритет за министерството На исканията на ректорите за подобряване на спортните съоръжения на университетите, Кралев предупреди, че по-същественият проблем не са толкова базите, колкото липсата на добри мениджъри, които да им осигурят заетост.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 726 Неутрално

  това предложение ми харесва! американски звучи!
  само да не се окаже, че от едното министерство дотират другото...

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Добро предложение,но защо трябва да е отделно ЮЛ?

 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 796 Весело
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Какво пък,що да не се пробват.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  В Америка има ясно разграничение между колежанските отбори и професионалистите. Ние отново копираме и механично смесваме несъвместими в същността си неща.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Идеята не е лоша!
  Според мен, това би било добре и за ВУЗ-а, и за спортния клуб!
  Изобщо, има какво да се желае за спорта във Висшите учебни заведения.

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4384 Гневно

  Малко дипломи се раздаваха до сега срещу заплащане, та сега дайте да даваме неадекватни дипломи и на недоучени спортисти....
  Тогава вече ще цъфнем и ще вържем!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#1] от "zidane":

  То, щото сега вишуто ни е на ниво, та да се отвори още една врАта у полЕ за неграмотници - мераклии за дипломи. В САЩ нещата са различни - имат правила, традиция и контрол, а тук само мераци за лесни парици...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Още по-добре е да се организират университетски първенства. Спортните бази в големите градове да бъдат безплатни за университетите при провеждане на мачове от такива първенства.
  Разбира се, почти сигурно е, че извадим ли футбола, всички останали спортове ще се печелят от НСА, защото там точно това се изучава. Но активността сред студентите ще покаже заложби за спортна кариера.
  Не е случаен фактът, че американския спорт е на толкова високо ниво. Там дори финалите на студентските първенства по баскетбол и американски футбол са събития, излъчват ги по телевизията.
  Подкрепям идеята на министъра. Бих допълнил и разширяване (създаване) на ученически първенства за всички средни и начални училища в страната. Всеки ученик още от първи клас да бъде зает със спортуване в свободното време - ако е слаб футболист, тогава да бъде шахматист или каратист. Въпросът не е дали това трябва да се направи. Въпросът е защо досега подобно нещо не е се е правило.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1933 Любопитно

  Защо само университети бе Кралев?!
  Трябва и училищата и детските градини да имат право на професионални отбори!
  Това си е бизнес! Съвсем в духа на публично-частното партньорство. От публичното бюджета, от частното лапането.
  Много плоски станахне спортните тарикати. Явно сте изгладнели доста.
  !

 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  До коментар [#9] от "Lou":


  [quote#9:"Lou"]Всеки ученик още от първи клас да бъде зает със спортуване в свободното време - ако е слаб футболист, тогава да бъде шахматист или каратист. Въпросът не е дали това трябва да се направи. Въпросът е защо досега подобно нещо не е се е правило.[/quote]

  Ми, ако не искам детето ми да спортува организирано и да ходи по състезания? Тогава какво правим? Принуждаваме ли го?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#11] от "the_flea":

  Тогава ще го запишеш в школа по балет или рисуване. Или каквито там заложби има детето. Детето ти така или иначе ще излиза да рита мач с приятелчетата от квартала. Има желание да спортува, да комуникира с връстниците си. Записваш го на тренировки в някоя школа и всички сте щастливи. Ако искаш и на курсове по пиано и катара го запиши. Но задължително е да спортува нещо в училище, ако не искаш да стане 120 кила в детска възраст.
  Другият вариант е да го оставиш на произвола, да пуши, да се дрогира и да краде. Така ще му гарантираш "приятно пандизчийско прекарване" в зрелите му години.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 13. 13 Профил на pandicha
  pandicha
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво, вместо да пълнят àлготеките, младежите да се хванат здраво за спорта. Супер предложение. Повече министри, като Кралев и Москов и току виж се появи бяла светлина в тунела на затъналата ни калпава държава

 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#12:"Lou"]Но задължително е да спортува нещо в училище, ако не искаш да стане 120 кила в детска възраст. [/quote]
  Ми, децата ми никога не са спортували и не са по 120 кила. Въпрос на гени... и стига с това задължително. А, що се отнася до дрогирането, познавам доста ученици-спортисти, дето пушат и се дрогират, така че, моля без генерализиране...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Тоя мухльо... Проблема на университетите не е да напълнят спортните зали, а да го направят на нормална цена за наем на залата и за всички, не само за връзкарчетата! Не знам тъпи ли са тия министри или си затварят очите нарочно, но и в двата случая нямат мпралното право да заемат такъв пост. Морала обаче в БеГе е лекичко изчезнал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 16. 16 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Весело

  И след толкова години дойде време да се сещам за разказваното от доц. Игнатовски: Кандидатски изпит. Тема - "Тютюн". Местната футболна звезда се поти над листа. Пита го шепнешком: Абе ти поне от филма нещо не си ли спомняш? Онзи: Спомням си, другарю Игнатовски, Невяна Коканова по комбинезон...

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  [quote#10:"AzDebil"]Защо само университети бе Кралев?!
  Трябва и училищата и детските градини да имат право на професионални отбори! [/quote]
  +++++++++++++++++++
  ПСИХИАТРИИТЕ И ЧИТАЛИЩАТА - СЪЩО !
  Зер,
  Каквато е връзката между ДЕТСКАТА ГРАДИНА
  ЧИТАЛИЩЕТО и ПСИХИАТРИЯТА с професионалния спорт.
  Такава е връзката и на ВУЗовете.

 18. 18 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Най-накрая и министърът на спорта да влезе в новините! Крайно време беше, след 4 месеца управление...
  И все пак, преди да се правят предложения, не е зле най-напред да се преценят фактите. А те определено не са на страната на този министър. Само няколко примера:
  1. И в момента университетите си имат спортни отбори и се провеждат състезания и първенства.
  2. Американският опит показва, че повечето колежански отбори са едни големи черни дупки за пари и 80% от университетите са на загуба от това, в най-добрия случай на 0. http://sports.usatoday.com/ncaa/finances
  3. Пак американският опит показва, че само 1-2% от играчите в колежански отбори стават професионалисти. http://www.businessinsider.com/odds-college-athletes-become-professionals-2012-2?op=1
  4. Предвид намаляващите бюджети на университетите с всяка изминала година, не виждам кой ректор би отделил цитираните 150-200 хиляди за участие в професионално първенство. Знаете ли, че целогодишният бюджет за научни изследвания на повечето университети в БГ е по-малък от тия пари?
  5. И едно малко цитатче накрая: Football Bowl Subdivision (FBS) schools spent more than $91,000 per athlete compared with just over $13,000 per student. Yet students across the country faced steep tuition hikes and increased fees. http://www.ethosreview.org/intellectual-spaces/is-college-football-profitable/
  Наскоро студентите в СУ се вдигнаха на протест срещу предлагано увеличение на студентските такси. Ако им кажат, че трябва да им се увеличат таксите, за да може университетът да субсидира професионален отбор, познайте какво ще се случи.

  And all that jazz!
 19. 19 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Тези университети спортисти-професионалисти ли ще предлагат или специалисти?

 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  До коментар [#12] от "Lou":

  Те понеже елитните спортисти хич не зобят
  Хайде стига вече с тия задължителни неща! Може ли все пак родителите и децата им да решават дали детето иска да спортува, да рисува, да танцува, или да решава задачи за математически олимпиади?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  От Русе до Варна почнаха да ровят канала на X конгрес на БКП, а Кралев възкреси Академик.
  Само дето няма да е Академик София, Свищов и т.н., а в инициативата ще севключат даже Мантана, Перник и Лом...
  Зер, академични градове са, па и мутри си имат.
  Въобще, да живее в образУванието и неговите професионални клубове по ръгби, американски футбол и други бойни спортове.
  Абе, а кога ще възстановят мавзолея...?
  Мисля, след напъните през тази седмица, ще е съвсем логично, а кой ще ръгат вътре е въпрос на креативно мислене.
  Гледам, навалицата не е малка.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1641 Весело

  Ако някой е имал съмнения в потребността на туй министерство предполагам се е убедил. Не просто оставка. Закриване.
  Оставката е подходяща само за министъро на образованието. Не, че се вижда особена файда и от него министерство. Но поне би трябвало да има.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 23. 23 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сички ша нъ праят хамериканци. Няма не искам! Това ми напомня за времето отпреди 1989та г само васалът е друг.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 24. 24 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Хубава идея! Сигурно вече парите за Георгиус Георгиу ще минават през някой ВУЗ?
  Боже, боже, това министерство е категорично за закриване!!!

 25. 25 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С тези клубове колко пари смъкват от федерациите не е изстина. Направо живота си живеят някой хора. Реформата в спорта трябва да е яка. Който иска да прави професионален спорт, да си търси спонсори. Който иска да има спортен клуб, да се самофинансира. Всички пари трябва да се дават за аматьорски спорт, за децата, за младежите, за спортни площадки и всякакви спортни събития и първенства, но за непрофесионалисти. Спорт за удоволствие, спорт за здраве, НЕ спорт за лапане и спорт за някакви измислени постижения.

 26. 26 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  Викам да имат по два!
  Откъде ги намира ББ такива капацитети - направо не е за вярване!
  Ако беше по магистралите и кръстовищата - там мацките са много по-читави като мислене!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  едно напълно излишно министерство, което е с особена важност за господин Борисов, айде всички професионални отбори да си се финансират, а измислените спортове предназначени за медали ще изчезнат от само себе си

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#18:"gesand"]5. И едно малко цитатче накрая: Football Bowl Subdivision (FBS) schools spent more than $91,000 per athlete compared with just over $13,000 per student. Yet students across the country faced steep tuition hikes and increased fees. [/quote]
  По нашенско казват "пол'вин истина е по лоша от лъжа"

  Да беше споменал за колко атлети (спортисти) плащат тези даскала по $91К, и за колко студента (по $13К) от бюджета си?!? Да беше споменал колко от похарчените пари за спорта са СПЕЦИФИЧНИ дарения за университетските отбори?

  Неща като дългогодишни традиции в стари университети "да се поддържат спортните отбори" не споменавам Едва ли някому запознат с материята е непознат парадокса че дарение на 10-20 стипендии/плащане на такса за "отличници студенти" има кратно по малък медиен ефект от 1-2 дарения на същата сума, за 2-3 спортиста

  П.С. Статията в линка е МНОГО интересна, ама е леко...кхм, кхм, тенденциозна-липсват "пикантните" статистики А не всеки умее да чете "между редовете", и да забележи липсващите данни
  До коментар [#18] от "gesand":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#25:"primaxm"] Спорт за удоволствие, спорт за здраве, [/quote]
  Навремето му викаха "народен спорт" Ама и там се окепази, като по добрите спортисти почнаха да ги назначават в разни предприятия и ведомства/"служби"...Гунди легендарният бил капитан (не на отбор, а имал чин капитан) в МВР

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на bezhanetsa
  bezhanetsa
  Рейтинг: 409 Весело

  "...За целта в новия закон за спорта ние трябва да разпишем, че спортните клубове, освен от физически лица, могат да се регистрират и с участието на висши учебни заведения." А сега, като не е разписано, да не би да е забранено? А бре, министре, нямаш ли юрист да ти прочете закона? И да ти каже, че не само физически лица могат да регистрират спортен клуб?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Студентите ще учат ли,или ще спортуват.Те университетите и без това едва се издържат, сега и на скъпоплатени спортисти да плащат.

 32. 32 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 909 Весело

  СУ-ЦСКА и УНСС-левски - тъпооо

 33. 33 Профил на colts256
  colts256
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идеята отново не е доразработена! Нека Университети да могат да имат отбори, но нека да има и университетски първенства! В случая след създаване на отбора, за да може да участва в различни състезания задължително трябва да си плати таксата на съответната федерация, иначе няма право! Когато си плати таксата идва следващият проблем, че се изправят студенти на по 18-22 години, които са влезнали предимно да учат, срещу професионалисти в даден спорт, на които им се плаща, за да играят! Трябва да се направи университетско първенство по различните спортове, да има задължителен минимален успех от поне 4.50 на студентите, които играят в тези отбори, за да може да се гарантира че ще има някаква смислена конкуренция между университетите, а и че нивото на образованието на спортистите в съответните университети няма да е ниско

 34. 34 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#30:"bezhanetsa"]А бре, министре, нямаш ли юрист да ти прочете закона?[/quote]
  Той Диков нали това го пита оня ден - "Анджелина Джоли" освен че е толкова хубава дали е и толкова кадърна, че да му е секретарка.
  Министеро каза - Експертизата и е огромна....

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK