Спортният министър иска закон, според който всеки университет да може да има професионален отбор

Красен Кралев поиска промени в закона, за да могат университетите да имат професионални отбори

© Дневник

Красен Кралев поиска промени в закона, за да могат университетите да имат професионални отбориМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев поиска промени в закона за висшето образование, които да позволят на университетите да имат собствени професионални спортни клубове.


Според него, ако висшите учебни заведения имат стимул, могат да намерят приличен бюджет за професионален отбор в различни спортове като баскетбол, футбол и лека атлетика.


Министър Кралев направи предложението на среща в Националната спортна акадамеия с ректори на висши учебни заведения и депутати от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
В момента университетите нямат право да финансират друго юридическо лице, каквито са спортните клубове, а с изменението тази пречка ще отпадне.


"Така спортният клуб, регистриран и финансиран от университета "Х", ще може да се изправи в първенство дори срещу отбори като "Левски" и ЦСКА. Тоест университетът "Х", ако иска да представи добра програма, той ще си направи професионален отбор, който да участва във вътрешните ни първенства. И давам пример - с бюджет от 150 000 лева ще могат да участват в професионалното първенство по волейбол, с 200 000 лева ще участват и в баскетбола. С 50 хиляди лева може да се издържа прекрасен отбор по лека атлетика," коментира Кралев.


"За целта в новия закон за спорта ние трябва да разпишем, че спортните клубове, освен от физически лица, могат да се регистрират и с участието на висши учебни заведения. Експерти коментираха, че ако поправката в закона за висшето образование мине, това ще даде възможност ВУЗ-овете да "спасят" закъсали финансово отбори", допълни той.


Кралев изтъкна, че спортната инфраструктура е приоритет за министерството На исканията на ректорите за подобряване на спортните съоръжения на университетите, Кралев предупреди, че по-същественият проблем не са толкова базите, колкото липсата на добри мениджъри, които да им осигурят заетост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK