Красен Кралев: МВР и Агенция по храните трябва да влязат във фитнесите

Министър Кралев заяви, че производството и дистрибуцията на хранителни добавки трябва да бъдат строго регламентирани

© Дневник

Министър Кралев заяви, че производството и дистрибуцията на хранителни добавки трябва да бъдат строго регламентираниМинистърт на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че институциите трябва да започнат да контролират продажбата и дистрибуцията на хранителни добавки и стимуланти, защото техният произход и качество са на ръба на закона.


Според министъра именно от там произлизат допинг скандалите, в които редовно е намесен и българският спорт. Поводът за изказването му бе уличаването на целия ни национален отбор по вдигане на тежести в употреба на забранени вещества.


"Проблемът със забранените вещества същуствува още от времето на социализма. Всички вече знаят, че в съвременния спорт, за да печелиш титли, ти трябва много добър медицински щаб. Има два вида вещества - позволени и забранени. Медиците и фармацевтите така подготвят спортистите, че всичко да е в сферата на позволеното," коментира министър Кралев пред БНТ.
"Това, което не е ясно, е установяване на начина, по който забраненото вещество е попаднало при спортистите. В новата наредба за наказанията има значение дали умишлено или неволно, чрез подвеждане, състезателят е приел препарата. Наше решение може да има едва след като излезе окончателният доклад на лабораторията в Кьолн, който да каже дали съдържанието на капсулите е манипулирано", каза още спортният министър.


Той разкри и, че парите за издръжка на Федерацията по вдигане на тежести от страна на държавата са спряни. 


"Оправданията, че фирмата дистрибутор на хранителните добавки е объркала поръчката са абсурдни. Държавата няма да плаща повече глоби на Световната федерация по вдигане на тежести. Ще си плаща този, който е виновен - нашата федерация, а не министерството." 


"В тази връзка трябва да се обърне внимание на фитнес залите, защото това, което се случва в тях е причината за подобни проблеми. Това е проблем, по който аз лично алармирах Комисията по младежта и спорта в парламента," заяви Кралев. 


Според него във фитнесите "ври от забранени добавки" и МВР и Агенция по храните трябва да действат по въпроса, за което са нужни промени в законите за производство и продажба на подобни вещества. У нас те са много либернални и задължително трябва да бъдат променени, категоричен бе Кралев. Той заяви и, че производството и продажбата им трябва да са стриктно регламентирани. 


Министърът отказа да коментира доклада за концесията на Банско и заяви, че ще говори за него, когато бъде внесен на Министерски съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK