Организаторите на Световната купа във Варна не са сигурни дали ще има състезание

Председателят на организационния комитет Йордан Йовчев заяви, че резервен вариант не съществува

© LAP.bg

Председателят на организационния комитет Йордан Йовчев заяви, че резервен вариант не съществуваОрганизационният комитет на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, която трябва да се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна между 5 и 10 май, продължава да има големи притеснения дали ще има състезание.


Заради новите проблеми около ремонта на съоръжението и опасността той да не бъде завършен навреме вчера се проведе среща между организаторите, двете федерации и кмета на града Иван Портних. След нея Портних обяви, че реконструкцията няма да попречи на провеждането на състезанието.


Това обаче не е успокоило организаторите и федерациите, тъй като уредите трябва да бъдат поставени в състезателната и тренировъчната зала най-късно до 2 май. Освен това от българска страна са дадени гаранции пред международната федерация, че ремонтът ще приключи до 15 април.
Председателят на организационния комитет Йордан Йовчев заяви днес на пресконференция, че резервен вариант не съществува.Той обясни, че дори зала "Арена Армеец" в София не може да приеме състезанието, тъй като тренировъчната зала не отговаря на изискванията на международната федерация.


"Все още се гордеем, че ще бъдем домакини на такова събитие, което се организира за пръв път в света. В България ще пристигнат около 1000 души от 40 държави. За нас е важно да проведем състезанието по най-добрия начин. Към днешна дата алтернативен вариант е невъзможен", заяви Йовчев. 


"Имахме среща вчера с кмета на град Варна, шефа на ДКС Минко Христов, представители на фирмата строител и хора от надзорната фирма, която трябва да издаде разрешение за експлоатирането на съоръжението. Притеснени сме, че технологично този ремонт върви със закъснение. Ежеминутно излизат проблеми и се съобразяваме с всеки един детайл", допълни той. 


"Недопустимо е да пропуснем една Световна купа, да не говорим за финансовите и моралните последици. Един евентуален провал ще бъде неимоверно голям пропуск за нас като държава. Досега няма страна, която е взела домакинство и не го е провела. Времето е малко, а ремонтните работи са големи. Но все пак виждаме усилията, които се полагат. Ние сме с ясната представа, че всичко ще бъде на косъм", завърши четирикратният световен шампион в спортната гимнастика.


Таксата за организиране на съвместната Световна купа по спортна гимнастика и акробатика е 15 хиляди швейцарски франка, а наградният фонд - 25 000.


Йовчев съобщи, че от спортното министерство са отпуснати 150 хиляди лева, а организацията на надпреварата ще струва над 300 хиляди.


Сериозни притеснения на днешната пресконференция изрази и президентът на българската федерация по гимнастика Красимир Дунев. "Ако се провалим този път, те ще ни затрият като федерация. Със сигурност състезанието няма да е според всички изисквания и ще има санкции от международната федерация. Дано Господ да ни помогне да се случи тази Световна купа", каза Дунев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK