Зала "Конгресна" във Варна е готова да посрещне Световната купа

Всичко е готово за началото на турнира, обявиха организаторите

© LAP.bg

Всичко е готово за началото на турнира, обявиха организаторитеЗала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна е напълно готова да посрещне Световната купа по спортна гимнастика и акробатика.


Уредите, седящите места, озвучителните системи и видеостените са монтирани и готови за началото на състезанието, обявиха домакините. 


Българската федерация по спортна гимнастика беше сериозно притеснена заради забавения ремонт на съоръжението. В края на март от федерацията изразиха безпокойство от темповете на работа, което стана повод за спешна среща на председателя й Йордан Йовчев с кмета на Варна Иван Портних, изпълнителния директор на общинското дружество "Дворец на културата и спорта" и компанията "Хидрострой". В крайна сметка обаче състезанието ще се проведе по план.
"Чудото стана. След всички проблеми и стресови ситуации, през които преминахме, вече сме готови да посрещнем това мащабно събитие. Положихме неимоверни усилия и вече сме спокойни, че за утрешното откриване на състезанието ще можем да предоставим максимално добри условия и на състезатели, и на зрители, които да се насладят на красотата на двата спорта", коментира изпълнителният директор на ДКС Минко Христов.


Днес се проведе пресконференция преди началото на турнира, чието откриване ще бъде утре, 6 май, от 13.00 часа. На 7 и 8 май са квалификациите в различните дисциплини на Световната купа и Международния турнир за подрастващи, а на 9 май - финалите.


Състезанията започват всеки ден от 8.00 часа и продължават до 21.00 часа. Цените на билетите за първите два дни са по 3 лева, а за финалите в събота по 5 лева. Пропуските може да бъдат закупени на касите на Двореца на културата и спорта, на Летния театър и в мрежата на "Тикетпро".


Зала "Конгресна" във Варна е готова да посрещне Световната купа

© LAP.bg


"Искрени благодарности към екипа на г-н Христов и всички, които бяха съпричастни към ремонта на съоръжението. Всички обединихме усилия и резултатите са очевидни. Вече може да се усмихваме, защото сме готови", каза председателят на организационния комитет Йордан Йовчев.


Първите представители от 37-те страни, които ще участват на Световната купа и Международния турнир за подрастващи, вече са в България. Акробатите от САЩ и Белгия още вчера изпробваха съоръженията в тренировъчните зали "Младост". Днес във Варна пристигат и всички български национали, като тяхната тренировка започва в 17.00 часа.


"Надяваме се, че ще имаме наши представители във финалите на поне два уреда. Александър Батинков и Димитър Димитров имат силни съчетания на земя и ако са безгрешни, ще изпълнят поставените цели. Мартин Ангелов също е с добри шансове на прескок", коментира председателят на БФГимнастика Красимир Дунев.


Генералният секретар на федерацията по спортна акробатика Николина Христова допълни: "Вярвам, че смесената ни двойка Елена Великова и Алек Жеков могат да влязат във финал, въпреки че те ще имат жестоката конкуренция на всички медалисти от последното световно първенство. През тази година те за пръв път се състезават с мъже и жени, но потенциалът им е огромен и е важно да трупат опит."


Българските представители в Световната купа във Варна:


Гимнастика мъже: Александър Батинков, Мартин Ангелов, Илия Туджаров, Димитър Димитров и Димитър Бърдарски;


Гимнастика жени: Ралица Милева, Албена Златкова, Валентина Рашкова, Симона Якетова, Моника Романова и Никол Дунева;


Акробатика смесена двойка: Елена Великова и Алек Жеков;


Акробатика четворка мъже: Венелин Първанов, Христо Димитров, Борислав Борисов и Денис Андреев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK