Защо точно САЩ бръкнаха в кошера на ФИФА

Джак Уорнър, Еухенио Фигередо (в средата) и Джефри Уеб (вляво) са трима от арестуваните днес ръководители във ФИФА

© Reuters

Джак Уорнър, Еухенио Фигередо (в средата) и Джефри Уеб (вляво) са трима от арестуваните днес ръководители във ФИФАВ последните години ФИФА влиза в новините не само с налагането на правила на футболното игрище, но и с нарушаването на правила извън него. Организацията, управляваща най-популярния спорт в света, е машина за милиарди (повече финансов конгломерат, отколкото спортна организация), която редовно е обвинявана в корупционни практики.


Обвиненията в раздаване и получаване на подкупи достигна връхната си точка, след като Русия и Катар спечелиха правото да бъдат домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г. До днес обаче сериозни действия не бяха предприемани.


Днес швейцарската полиция арестува 15 души във връзка с разследване за корупция и пране на пари на правораздавателните органи в САЩ. Сред тях има двама действащи вицепрезиденти - Джефри Уеб от Каймановите острови и Еухенио Фигередо от Уругвай. Общо деветима са футболните ръководители, а освен представителите на ФИФА са арестувани и петима маркетингови ръководители.
Тук някъде се появява въпросът защо държава, където футболът заема много по-ниско място в сравнение с американския футбол, бейзбола и баскетбола, сега ще изправи служители по върховете на ФИФА пред съда.


За да бъде даден отговор, трябва да се премине през една ретроспекция, в която, както ще стане видно, са замесени американци на всички нива.


Майкъл Гарсия


Бившият федерален прокурор Майкъл Гарсия направи разследване във ФИФА във връзка с избора за домакинства на световните първенства през 2018 и 2022 г. ФИФА обаче не показа пълната версия на неговия доклад, а само резюме в "приличен вид".

© Associated Press

Бившият федерален прокурор Майкъл Гарсия направи разследване във ФИФА във връзка с избора за домакинства на световните първенства през 2018 и 2022 г. ФИФА обаче не показа пълната версия на неговия доклад, а само резюме в "приличен вид".


Когато ФИФА присъди домакинството на световните първенства през 2018 и 2022 г. съответно на Русия и Катар, това отприщи вълна от възмущение, недоволство и подозрения в получаване на пари под масата. Около целия процес имаше мирис на нещо нередно. Дойде и натискът върху ФИФА да покаже пред всички дали наистина е така.


За целта световната централа назначи за председател на независимата етична комисия бившия следовател от ФБР Майкъл Гарсия. Той беше натоварен със задачата да разследва избора на Русия и Катар и да изготви доклад, който след това да стане публично достояние.


Американецът прекара 19 месеца в разследване, което възпроизведе доклад от 350 страници. Какво направи ФИФА? Взе доклада, публикува скромно резюме от 42 страници и сама се оневини през ноември, отказвайки да направи публично достояние пълната версия.


Широко рекламираната от ФИФА реформа за повече прозрачност дори беше на часове от саботаж от ръководители в самата организация. През февруари 2014 г. Гарсия е бил пред освобождаване под натиск на въпросните неназовани фигури. Не се случи единствено заради няколко реформаторски настроени членове на изпълкома, които са успели да го предотвратят в коридорите на централата в Цюрих между две заседания на комитета.


В крайна сметка Гарсия си тръгна в знак на протест срещу изопаченото представяне на резултатите от доклада му. Той даде да се разбере, че не получава достатъчно подкрепа в самата структура. И обяви, че констатациите на ФИФА са "непълни и погрешни".


Джеймс Коми и Лорета Линч


Гарсия е бивш федерален прокурор от южния окръг на Ню Йорк. Човекът, който му помага да поеме тази работа, се казва Джеймс Коми. Той е настоящият директор на ФБР. А днешните арести и разкрития са резултат от тригодишно разследване на федералното бюро. Втората връзка с прокуратурата на южния окръг на Ню Йорк е министърът на правосъдието и главен прокурор Лорета Линч. Тя е ръководила случая в Бруклин, преди през 2014 г. да бъде избрана на настоящата си позиция.


Защо обаче американските власти решават да разследват служителите на ФИФА? Когато световната централа сама се оневини, ФБР не беше готово да направи същото и искаше да разбере дали са верни твърденията, че взимания на подкупи и раздаване на рушвети от служители на ФИФА са се състояли на американска земя.


И разбира, че е на прав път, след като си осигурява сътрудничеството на друг американец - бившия член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър. Осъзнавайки, че се е озовал натясно, тъй като от много дълги години не е плащал данъци и е заплашен от доста години затвор, Блейзър става информатор на ФБР и осигурява документи и записи на срещи с колеги от ФИФА. 


КОНКАКАФ


Бившият вицепрезидент на ФИФА Чък Блейзър беше изправен пред затвор заради укриване на данъци и за да го избегне, стана главен информатор на ФБР

© Reuters

Бившият вицепрезидент на ФИФА Чък Блейзър беше изправен пред затвор заради укриване на данъци и за да го избегне, стана главен информатор на ФБР


Това е футболната конфедерация на страните от Северна, Централна Америка и Карибите. В нея членуват и САЩ. Блейзър беше вторият най-силен човек в организацията. Чрез неговото сътрудничество американските власти започват да разследват дали корупцията е засегнала турнирите, които се организират на територията на континента. Оказва се, че да.


Сред арестуваните днес е вицепрезидентът на ФИФА и президент на КОНКАКАФ Джефри Уеб.


Все още от министерството на правосъдието и ФБР да са обявили какви обвинения ще му бъдат повдигнати. Швейцарските власти обаче вече съобщиха, че разследването е по подозрения за приемане на подкупи от началото на 90-те години на миналия век до сега, които са на стойност 100 милиона долара.


В замяна на това представители на ФИФА и служители на други свързани организации са осигурявали медийни, маркетингови и спонсорски права за футболни мачове и турнири на територията на Северна и Южна Америка.


Имат ли право САЩ да изправят пред съда служители на ФИФА? Да, защото престъпленията са били договорени в САЩ, както и защото плащанията са били извършени чрез банки в САЩ.


Прокурорите също смятат, че широкият обхват на данъчни и банкови регулации на страната подпомага възможността да се стигне до обвиненията. Освен това американският телевизионен пазар е най-големият за световните първенства и американските телевизии са платили милиарди за събитията, свързани с най-големия футболен форум.
 

Американците отново са в ролята на световна полиция, както беше с банките по времето на финансовата криза. Сега обаче министерството на правосъдието на САЩ и ФБР се втурнаха там, където другите се страхуват да стъпят. Какво ги прави различни?


Първо, американците имат дълбоко вкоренено и историческо отвращение от престъпността сред "белите якички". Има няколко напълно задоволителни обяснения за това. Някои предполагат, че тя обижда чувството за справедливост, което е в основата на американската мечта.


Но независимо от причината крайният резултат е, че ако се намери виновен за престъление сред "белите якички" в САЩ, той отива в затвора. Федералните прокурори могат например да разчитат всеки имейл, който престъпниците са изпращали в хода на извършваните от тях престъпления, като отделен случай на системна измама. И всеки може да доведе до максимална присъда в размер на 20 години.


Второ - пътят от юридическия факултет през правната кантора до офиса на окръжния прокурор или други регулаторни органи и след това към политическия кабинет е добре утъпкан в САЩ. Това означава, че персоналът в регулаторните органи в страната е съставен от амбициозни хора, които редовно отиват на лов за големи скалпове.


Трето - законодателството на САЩ позволява на своите агенции преследване на чуждестранни граждани и фирми, ако дадена организация съхранява своите имейли на сървъра на САЩ или използва американска банкова сметка. Което води до четвърто - най-силното оръжие на американците в борбата с прането на пари и други финансови измами е доларът. Регулаторните органи в САЩ са в състояние ефективно да принудят чуждестранните банки да подпомогнат разследванията им. Как? Ако банките не пожелаят да го направят, американските власти ще ги ударят там, където може най-много да ги заболи, като ги изключи от най-големия финансов пазар в света.


Мирисът на корупция се носи около ФИФА в продължение на дълги години. Не липсваха и сериозни журналистически разследвания, предимно от Великобритания. И все пак повечето страни се оказаха безсилни да направи нещо по въпроса, може би, както Саймън Купър написа във "Файненшъл таймс" този уикенд, защото "те не са готови да направят необходимите жертви за своите принципи".

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Престарялото чиче най-после ще бъде отстранено,то това е и целта.Платини гладен,та гладен.

 2. 2 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Е как защо - защото са империалисти и това е част от заговора им срещу Рассия !

 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Изненадан съм. Много добра статия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Путин да ходи с Дилмето да защитава Блатер. Тия САЩ кво се месят

  Макар че скандалът за мен си е Катар, Русия поне има футболни традиции и загубите по организацията ще са си за тях.

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Слава Богу, че са САЩ.

  А на арестуваните не им завиждам. Европа е удобно място за престъпници с бели якички, та американското правосъдие ще им се стори много силен шок.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 6. 6 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  В такива случай се вижда, че САЩ са на светлинни години напред не просто пред Азиатски псевдоимперии, а дори Западна Европа им дишат прахта.

  Цяла Европа рита футбол и добре знае колко корумпирани са тези момченца във ФИФА и УЕФА, но никой не си мърда пръстчето. Трябваше американци да се заемат - за тях няма 5-6...

  Ех да имаше и една само прокурорка Линч в България... За няколко месеца щяхме да станем пример за развита страна...

 7. 7 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ех,така да пипаха и у нас правораздавателните органи-друга щеше да бъде картинката!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Защото са правова държава със силна правосъдна система.

 9. 9 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  Звездите ми Го говорат, че във ФИФА нема нито един читав, ама щом поне 15 успяха да уличат в корупция, пак е нещо...

  Форумът е в будна кома...
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Сценарият е "думам ти дъще, сещай се снахо" за други лидери по света. В смисъл ако решим, ще ви хванем и си отивате в затвора.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Успех и повече хора в зандана.И ново гласуване за 2018 и 2022 година,защото това беше гавра с всички които обичаме футбола.

 12. 12 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#6:"Трезвен"]В такива случай се вижда, че САЩ са на светлинни години напред не просто пред Азиатски псевдоимперии, а дори Западна Европа им дишат прахта.
  [/quote]

  Зависи какви са им целите, ако искат могат подобрят почти всичко, но ако не искат могат да го сринат. След такъв скандал ще има подобрения, неизбежно е. Но самата организация на ФИФА е много трудна за промяна, защото много от федерациите на екзотични държави гласуват като в БГ парламента.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  Първо, американците имат дълбоко вкоренено и историческо отвращение от престъпността сред "белите якички"
  без коментар .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЕХ ДА МОЖЕ И У НАС ДА РАЗ4ИСТЯТ ПО СЪ6ТИЯ НА4ИН ПОЛИТИКАТА И МАГИСТРАТУРАТА...
  6ТЕ. ПОМЕ4ТАЯ...

 15. 15 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  [quote#9:"Yasur"]Звездите ми Го говорат, че във ФИФА нема нито един читав, ама щом поне 15 успяха да уличат в корупция, пак е нещо...[/quote]
  Това което правят американците е да хванат тия които най-лесно могат да им лепнат обвинения за много години, да седнат на масата и да кажат:
  "Опция А - съд, със или без съдебни заседатели, минимум 20 години райе.
  Опция Б - пляскаме те през ръчичките, забрана да влизаш в страната ни до живот, тежка глоба, но само ако дадеш точни и ясни показания срещу поне 10 съучастника"

  После в съда ги взимат тия 15 хубостника, изпяват в хор 100-200 съзаклятници, а от там и повече могат да изпадат.

  При условие, че са арестували вице-президента, а сети се кой ще е първия който ще бъде на прицел на прокурорите.

  Това са американци, там няма 5-6. Цялата Фифа ще гори, сядайте, взимайте пуканките и гледайте какво шоу ще има - европейци, руснаци, катарци, футболни звезди, воглаве със Блатер. Накрая и Путин ще изпищи, няма начин.

 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "carwindwrclir":
  И друго има във ФИФА-независимо дали е Бразилия,или Тринидад и Тобаго-всички са с по един глас.
  Блатер по този начин,срещу скромни подаяния за малките федерацийки,си осигурява бетонна подкрепа и достатъчно гласове при гласуванията...

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Много добре направиха. А и Путлер пак изяде шамарите, както винаги

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Според мен всяка държава член на ФИФА има право да арестува корумпирани чиновници.

 20. 20 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#16:"eurogi"]И друго има във ФИФА-независимо дали е Бразилия,или Тринидад и Тобаго-всички са с по един глас.
  Блатер по този начин,срещу скромни подаяния за малките федерацийки,си осигурява бетонна подкрепа и достатъчно гласове при гласуванията... [/quote]

  Като в БГ парламента, защо ме карате да се повтарям. Рано ми е за деменция.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 21. 21 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Докато не докажат, че Перукан се е облажил - не им вярвам

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Само Исландия осъди едно банкерче заради ''кризата'' през 2008-ма,а сума други дадоха на Интерпол.Америка и Ойропа не осъдиха нито един.Само им наложиха мижави глоби и продължиха да ги хрантутят.

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2847 Весело

  ...и замириса на воня... А ако тя вземе да се разлее и към МОК и се извадят на чисто историите с домакинството на последните няколко олимпиади, ми е бедна фантазия, каква тиня може да лъсне върху сияйното лице на световния спорт. Без никакво усилие веднага я асоциирам с художествената гимнастика и фигурното пързаляне. Там политиката и корупцията така се съвокупили взаимно, че бронебройни патрони за сплавта им няма открити, няма открити...(да ми прости Вапцаров).

 24. 24 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#6:"Трезвен"]Ех да имаше и една само прокурорка Линч в България... За няколко месеца щяхме да станем пример за развита страна... [/quote]

  Ще се намери

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2847 Весело

  Извинявам се,бронебойни. Лапсус....

 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"Трезвен"]Цяла Европа рита футбол и добре знае колко корумпирани са тези момченца във ФИФА и УЕФА, но никой не си мърда пръстчето. Трябваше американци да се заемат - за тях няма 5-6... [/quote]
  То с всичките световни проблеми е така. Докато САЩ не се захванат, нищо не се свършва. Затова половината свят обвинява Америка, че се намесва някъде. А другата половиняа я обвинява, че не се намесва.

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Цитат:"Имат ли право САЩ да изправят пред съда служители на ФИФА? Да, защото престъпленията са били договорени в САЩ, както и защото плащанията са били извършени чрез банки в САЩ."

  Що са заяждат ся' пък тия американци с хората?!;-0 Ми бизнесът им е такъв, кой даде най-много, печели!

 28. 29 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 296 Весело

  Разгеле ЗАПОЧНА СЕ!

  What we do in life echoes in eternity
 29. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Първо, американците имат дълбоко вкоренено и историческо отвращение от престъпността сред "белите якички"

  Кога това ще стане у нас.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 31 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 384 Весело

  Усещате ли как скоро ФИФА ще премести централата си в страна, която няма договор за екстрадиране със САЩ

 31. 32 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Пропусната е една подробност - федералните съдилища в САЩ разглеждат доста по-здраво производството, като федералното правосъдие предпочита да си гарантира успешен резултат СЪС железни доказателства, в сравнение с щатското правораздаване (различните щати си имат свои закони). Затова и не е чудно, че на федерално ниво здраво пипат.

 32. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  Тинтири минтири.... САЩ загазиха в няколко войни едновременно Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Украйна, Судан, сигурно пропускам някоя и сега искат да отвлекат вниманието на обществеността в САЩ на темата корупция, обърнете внимание, в "американската част" на ФИФА....
  Шото СМИ по света, както и в САЩ тичат след сензацията, не след траещите с години войни, докато някой ИДИЛ не резне главата на някой бледолик, пред камерите, разбира се......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Ще се окаже май, че РФ изгоря с няколко милиона $

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 35 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  ако си вземат цацата за адвокат, като нищо могат да играят белот с галеви до живот.

 35. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#30] от "Алф":

  Когато стане и в САЩ, т.е. никога, банковите далавери с мортгейджа на лимонените братя, далаверите на ЕНРОН в САЩ, Халибъртън в ИРАК от преди няколко години, бяха дело на хора с какви якички? Може би на райета?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 37 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#36:"boby1945"]Когато стане и в САЩ, т.е. никога, банковите далавери с мортгейджа на лимонените братя, далаверите на ЕНРОН в САЩ, Халибъртън в ИРАК от преди няколко години, бяха дело на хора с какви якички? Може би на райета? [/quote]

  Мурзилка, пак яко ви изцакаха янките, соросоидите, еврогейовете, бандеровците и фашистите. Джуджака хвърли стотици милиони за домакинството и за подкупи, а накрая ще му го вземат по най-позорния начин за корупция и ще накажат здраво Рассийкаската футболна федерация. Нещо като Южен поток, ама на футбол. Ех, що сте все такива балъчета и луузъри тва рашките и техните поклонници, мъко, мъко !

 37. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  САЩ затова са мразени от прогресивното чòвечество - развалят далаверките на другариата.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 39 Профил на idenev
  idenev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Kaкаво изяде? Как точно

  Иначе щатите пак го играят световен полицай.

  До коментар [#33] от "boby1945":

  Ако беше другояче, досега да им се е срутила прокажената империя.

  Зареждай в Лукойл, спри империалиста
 39. 40 Профил на op
  op
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#30] от "Алф":

  При нас който не краде го изкарват глупак.

 40. 41 Профил на idenev
  idenev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#37] от "antirubladjiq":

  Да видим как ще стане това

  Зареждай в Лукойл, спри империалиста
 41. 42 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#39:"idenev"]Ако беше другояче, досега да им се е срутила прокажената империя. [/quote]

  Да де, ама се срути съветският кенеф - за ужас на сите мазни каскети като теб.

 42. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Гарсия е бивш федерален прокурор от южния окръг на Ню Йорк. "

  Ето такъв човек ни трябва да изрине бакиите около КТБ. Направо да го наемат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 43. 44 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Там е такъв бърдак, че някой трябва редовно да ''бърка в кошера''. А този, който знае как да го направи са САЩ.

 44. 45 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 381 Неутрално
 45. 46 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Хубаво, че в Америка здраво пипат срещу тези, които не спазват законите. Лошото е, че законите си ги пише едно и също съсловие от хора, още от времето на Джордж Вашингтон, та досега. Лобира се за милиарди, законите са така йезуитски написани и с такива вратички, че тези, които плащат за да се пишат могат да си минават през тях. Банкерите например милиардери, света вода ненапита, те не са виновни за кризата 2009 г. просто конюнктурата беше такава. Петролните и военните босове и те милиардери, ако трябва и войни се водят, където американски момчета умират, за да богатеят. Наркоканалите се финансират от ЦРУ, уж война се води срещу наркотиците, ама вече 50 г. не могат да я спечелят, и жертвите в нея са все разни бедни чернилки, а други богатеят. И т.н. няма да продължавам, че...

 46. 47 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  статията е супер, намесата на САЩ също

  ако отменят и идиотските домакинства в россия и катар е ще великолепно

  ква стабилност бе
 47. 48 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#16] от "eurogi":

  Това го е научил от Данчо Лазаров във федерацията по волейбол

 48. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Весело

  [quote#46:"Камен"]Лобира се за милиарди, законите са така йезуитски написани и с такива вратички, че тези, които плащат за да се пишат могат да си минават през тях.[/quote]
  С изключение на аферата Енрон, където го отнесоха баш босовете.
  [quote#46:"Камен"]Банкерите например милиардери, света вода ненапита, те не са виновни за кризата 2009 г[/quote]
  С изключение на Барни Мадоф, който го отнесе.
  [quote#46:"Камен"]Наркоканалите се финансират от ЦРУ, уж война се води срещу наркотиците, ама вече 50 г. не могат да я спечелят, и жертвите в нея са все разни бедни чернилки, [/quote]
  С изключèние на Пабло Ескобар.

  Абе нещо много станаха изключенията.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Защо точно САЩ бръкнаха в кошера на ФИФА
  --------------------------------
  Защото са империалисти!

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 51 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#46] от "Камен":

  няма друга страна за финансови престъпления по точно ползване на вътрешна информация ,което в БГ не е престъпление да вкара милиардер в пандиза а САЩ миналата година вкараха 7 милиардер.Така че си далеч от действителността

 51. 52 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 381 Весело

  Много добра статия наистина! Браво на автора!

 52. 53 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Браво на ФБР, това си голям удар!
  Нека да се включат вече и европейските служби за сигурност, по- донре късно отколкото никога. Все със нещо ще могат да помогнат да се размирише малко тая ФИФА. То и УЕФА мирише, така че да запретват ръкави и да почват.

 53. 55 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 306 Весело

  Как защо САЩ точно?

  Защото Джон Оливър направи готини предавания по темата!

 54. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Защото САЩ са правова държава, където никой не е над закона.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  [quote#34:"Алф"]Ще се окаже май, че РФ изгоря с няколко милиона $[/quote]

  Забелязваш ли форумните мурзилки колко са разстроени?

  Хем Путин наброи кайметата, хем световно в СССР 2.0 май няма да има...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  “Второ - пътят от юридическия факултет през правната кантора до офиса на окръжния прокурор или други регулаторни органи и след това към политическия кабинет е добре утъпкан в САЩ.”

  Хайде да си спомним за разговора на Кокинов с Боцко и Мазния! След това да си зададем въпроса, коя е първата дума, която ви изплува, когато споменете за съдебна реформа, защото при мен е имитация!

  I Want To Believe
 59. 61 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1511 Разстроено

  Първо, американците имат дълбоко вкоренено и историческо отвращение от престъпността сред "белите якички"
  ----------------

  Е това можеше и да е така ДО 2008а! Да сте чули един банкер да е влезнал в затвора??? Или един СЕО!!!! Айде стига тенденциозност.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 60. 62 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Щото са пичове и не им пука.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 61. 63 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  политиката влезе във футбола.... нормално, футбола от години е пропаганда

 62. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#49] от "Blood Red Skies":
  забавно . за да налагаш правила ти трябват изключения (отработили си мисиите ) . друго нещо са принципите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 65 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2136 Весело

  Фантасмагорията Русия да организира "Мондиал 2018" - УТОНУЛА

  (Както всичко руско напоследък)

  ФИФА получи шут в зъбите. Да се готви МОК. (Там пък какви ли неща ще излязат за гласуването за Сочи?! )

 64. 66 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "antirubladjiq":


  [quote#2:"antirubladjiq"]Е как защо - защото са империалисти и това е част от заговора им срещу Рассия ! [/quote]
  Не бе, не си прав, друга е причината-просто са амбициозни гадняри, които мразят тези "голямите скалпове": персоналът в регулаторните органи в страната е съставен от амбициозни хора, които редовно отиват на лов за големи скалпове.

  F***Y**!!!
 65. 67 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2035 Разстроено

  """. . . Някои предполагат, че тя обижда чувството за справедливост, което е в основата на американската мечта.. . """
  ----------------
  '""". . . персоналът в регулаторните органи в страната е съставен от амбициозни хора, които редовно отиват на лов за големи скалпове.. . ."""
  ---------------
  """. . .както Саймън Купър написа във "Файненшъл таймс" този уикенд, защото "те не са готови да направят необходимите жертви за своите принципи".. . .""
  =====================

  Без коментар !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 66. 68 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#17:"EU defender"]А и Путлер пак изяде шамарите, както винаги [/quote]
  Арестували са и Путин?
  Не думай!....

 67. 69 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Перефразирайки случващото се, разбирай неслучващото се през последните дни, около изказванията на бившата министърка на правосъдието на Румъния, Моника Маковей - все по често в сънищата ми се появява Тодор Колев/светла му памет/, с вдигнатият пръст и позиция: Как/кога ще ги стигнем американците? Като не можем да си опазим и чистачките!
  У нас пълно с 'президенти' на футболни клубове. Мафиот до мафиота. Те 'организират' футбола, вземат решенията и разбира се и парите. Не плащат осигуровки, забавят заплати, но са привилигировани от властимащите, защото са едни от тях. Заедно с прокурори и удобни съдии. Как иначе би могло да се стигне до сегашното състояние на ЦСКА?
  Властта корумпира, но читавите прокурори, следователи и съдии в нормалните държави не се примиряват с това и макар и с многогодишни усилия довеждат делата до справедлив край.
  Ще доживеем ли и у нас да се случи същото?
  Тодор Колев/In his memory/ и милиони други български граждани биха се почувствали удовлетворени.
  Ще дочакаме ли това време?

 68. 70 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2847 Весело

  До коментар [#39] от "idenev":

  "Иначе щатите пак го играят световен полицай"

  Този път те удариха в десятката-всеки народ би искал в страната му да има такъв "полицай", който да разгребва авгиевите обори на престъпността. Оттук и естественият статут на "световен полицай".

 69. 71 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2847 Весело

  Почти по темата: Путин убедително съветва руски политици да не пътуват в страни, които имат споразумение със САЩ за екстрадиране.
  Въпрос: Е ли това характеристика на явлението "политик в Путинова Русия"?. Според мен, по-недвусмислена не може да ббъде ... И по-честна и по-спонтанна.

 70. 72 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 601 Разстроено

  Бях ограничил футбола до 2 мача седмично , спирам изцяло да гледам !
  Истински футбол има вече само в училищните дворове ...

 71. 73 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  Искам да направя много важни уточнения към статията:
  1. ФИФА никога не е била корумпирана организация, корумпира се в последните години, покрай избора на Русия и Катар за домакини на СП.
  2. Поради т.1, САЩ не са предприемали никакви действия по отношение на корумпирани служители на ФИФА, особено покрай световното в САЩ, което, както е добре известно, е най-некорумпираното световно в историята на футбола. Така че - ако се покажат злобари, които да попитат "Защо САЩ не предприеха сегашните действия покрай световното в САЩ?" - да знаете, че тези злобари не са прави, защото няма как да се действа срещу една напълно некорумпирана организация, каквато е била ФИФА именно по време на световното в САЩ!
  ..................................

  Ъхъмммм!

 72. 74 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#5:"Николай Николов"]Слава Богу, че са САЩ.

  А на арестуваните не им завиждам. Европа е удобно място за престъпници с бели якички, та американското правосъдие ще им се стори много силен шок. [/quote]

  Правилно! В Европа някои се присмиват, че американските затвори били хипер пренаселени...А работата е там, че в Америка съдебната система работи на пълни обороти. Да не говорим, че едно и също престъпление там се наказва много по-сериозно, отколкото в Европа.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 73. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 76 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#72:"magnas"]Бях ограничил футбола до 2 мача седмично , спирам изцяло да гледам !
  Истински футбол има вече само в училищните дворове ..[/quote]

  Аз футбола го спрях преди няколко години, когато изгледах един мач по ръгби...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 75. 77 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  освен ако не си СИОто на Голдмън-Сакс

  it comes from inside, just listen ...
 76. 78 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#43:"Николай Николов"]"Гарсия е бивш федерален прокурор от южния окръг на Ню Йорк. "

  Ето такъв човек ни трябва да изрине бакиите около КТБ. Направо да го наемат.[/quote]
  То първо трябват закони за това. Нали се сещаш защо в България такива закони няма?
  Второ трябват сериозни млади хора които да могат да правят силна кариера от разкриването на престъпления а не от прикриването им.
  и Трето - според Американските закони всяко престъпление се осъжда отделно и резилтата се акумулира. Един емайл те вкарва за 20 години в затвора. 10 за 200 години и ще ти ги дадат. Помниш ли Барни Медов?
  В Америка има един виц за един дето го осъдили на 250 години затвор и той казал на съдията - "как ще ги излежа толкова години те са повече от един човешки живот?" на което съдията му казал - " Не се напъвай, излежи само колкото можеш."
  Ако пуснат един екип от такива прокурори и съдии (с подходящи закони) поне 500 човека в България ще свършат с присъди на 100 години затвор. Поне няколко хиляди ще избягат в Русия. И от политическия, икономически и културен "елит" няма да остане никой. Вероятно ще има и филм и книга за тази драма ... ех мечти.

  California Über Alles
 77. 79 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 441 Неутрално

  СТОИЧКОВ е ГОЛЯМ.....!!!!! ИЦО !!!! Поздрав от един пловдивчанин....Помните ли думите му....Помните ли ги?....СТОИЧКОВ и МАРАДОНА!!!!! Това е....Най-големите....!!!!

 78. 80 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 441 Неутрално

  когато Стоичков ни вдигаше на крака и се държахме за челата от кеф беше време на истински бойци във футбола....Само ИЦО имаше характер да се издърви на всички и всеки, когато долавяше несправедливост....помните ли?....когато имахме на-добрият отбор на света, само ИЦО се издърви пак....помните ли?....Респект пред ИЦО....!!!!! Заради харастерът му света го познава....колко от вас, пътували , само като разберат от къде сте и ви отговарят - Стойков, Ицо, Стоичков....хиляди сте.....И днес той пак се оказа прав.....

 79. 81 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "antirubladjiq":

  По-скоро цялата дандания, е че американците не лапат от тази далавера и нямат влияние. За това е тази показност. Хайде на бас, че новите хора, които ще заемат местата на арестуваните, ще са американци или защитници на техните тези и интереси.

 80. 82 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Липса на далавери никога няма да настъпи. Престъпници винаги ще има. Говорим за правосъдие.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 81. 83 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#49] от "Blood Red Skies":

  Мейдоф направи пирамида, няма много общо с ипотечната криза. Ипотечната криза я направиха едни други момчета, които и до днес си влизат и излизат през "въртящата врата" на политико-лобистката клика.

 82. 84 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Заради поредният медиен кьорфишек срещу Русия

  I'm addicted to the truth.
 83. 85 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 335 Весело

  Защо точно САЩ бръкнаха в кошера на ФИФА ...
  ---------------------

  Ми защото САЩ не искат да допуснат следващото световно по футбол да се проведе в Русия!

  Ама няма как да се промени факта, че ФИФА вече гласуваха и фактите са налице, дори да се тръшкаме фактите са факти!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 84. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  За американското правосъдие няма недосегаеми личности.
  От президента до последният щатски чиновник.

  klimentm
 85. 87 Профил на Vasil Georgiev
  Vasil Georgiev
  Рейтинг: 434 Весело

  Батето навремето ги корумпира

 86. 88 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бравос, е тва е подход, е тва е активнос и позиция!! Дека са вика - га видиш корупция - одма нахлуваш! Ма язе са чуда, ния немаме ли корупция, оти у нас не нахлуха? Па си викам - они треба да са биле заети, дека корупцията у ФИФА е къде-къде по-голема от нашата. Ма па от друга страна тва пак добре - че се види, че оно да са нахлуй, и да са корупцията изчисти е добро, и сички че почнат да го прават. Китай например че нахлуй у федерацията по теквондо, Шотландия - по тежка атлетика, а Швеция - по тенис. И за нас ше се намери некой. Язе си мисла - ми оно турчина кво му пречи у нас да нахлуй, да изчисти корупцията? Чок гюзел че стане, аркадашлар, га Ердоган ефенди нахлуй, корупцията да изчисти!! Инак тъй тоз светъл пример на борба с корупцията, тъй че си остане неизползван!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 87. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Неутрално

  Ленин на секи км

  Не е истина.

  Нема емигрант който би понасял лишения и дискриминация в Швейцария при положение че може да си гледа кефа и рита топка на Кайманов остров, полуостров Крым или в Катар.

  "Днес швейцарската полиция арестува 15 души във връзка с разследване за корупция и пране на пари на правораздавателните органи в САЩ. Сред тях има двама действащи вицепрезиденти - Джефри Уеб от Каймановите острови и Еухенио Фигередо от Уругвай. Общо деветима са футболните ръководители, а освен представителите на ФИФА са арестувани и петима маркетингови ръководители.

  Когато ФИФА присъди домакинството на световните първенства през 2018 и 2022 г. съответно на Русия и Катар, това отприщи вълна от възмущение, недоволство и подозрения в получаване на пари под масата. Около целия процес имаше мирис на нещо нередно. Дойде и натискът върху ФИФА да покаже пред всички дали наистина е така."

 88. 90 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Весело

  Наистина! Ако не Америка, то кой тогава? Европа на Шрьодер и Депардьо ли? Или швейцарските домакини на мутри и мафиоти? Таварисчи ушанки, имам тъжна новина за вас => Америка остана последната ви надежда за справедливост. Понякога съдбата е безжалостна.

 89. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#82] от "Алф":

  То е дното е свързано с другото.... няма как едното да го има, другото да го няма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Защо точно САЩ бръкнаха в кошера на ФИФА?"

  Ама че баламски въпрос! Че кой друг, ако не САЩ? Най-почтената, най-хуманната, най-прогресивната държава. Родината на свободата и демокрацията и основен производител и износител на демократични ценности.

 91. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#30:"Алф"]Кога това ще стане у нас[/quote]
  чети бе, пише историческо, значи никога тук винаги сме харесвали тарикатите и потомците на Андрешко

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 92. 94 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#34:"Алф"]Ще се окаже май, че РФ изгоря с няколко милиона $ [/quote]
  няколко милиона са само подкупите в началото

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 93. 95 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ясно е, че футболът е настрана от този т.нар. скандал, така че колко американците харесват футбол няма никакво значение за случая.

 94. 96 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е, кой друг , ако не американците ?? :)
  Там прокурорите ,ченгетата, разследващите органи - НЕ са , като нашите ...
  Там прокурорите стават сенатори, министри, членове на Камарата на представитлите и т.н...
  ТАМ- не у нас , и СЛЕД като са имали ГОЛЕМИ дела , които са спечелили :)
  А и съдиите не си пополюват ...Няма ...ало, ало,....
  Винаги съм искал , НЕ ние да отидем в Америка, а Америка - да дойде у нас !!, поне в сферата на Правосъдието :)
  хахахааааа...
  Е , и това ще стане ,въпреки руските агенти и мафия, мурзилките , и източнта сбирщина от ..изток ...)

  BIG AL
 95. 97 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Един приятел твърдеше, че в САЩ ще получиш по-малка присъда ако убиеш човек, отколкото ако дадеш или получиш подкуп.
  Причината била, че убийството, макар и тежко престъпление е на личностно ниво и не засяга сериозно системата. Подкупът обаче разрушава обшествената система и компрометира страната, затова се счита за престъпление срещу системата на обществото!

  Отначало го приех само за сведение, но впоследствие като се замислих над ставащото в България и инвестиционното реноме на България заради царящата корупция и беззаконност разбрах правотата на американския подход!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 98 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Има една дума -ДЕМОКРАЦИЯ!
  Тя изисква и контрол и спазване на ...

 97. 99 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1337 Весело

  трябваше данс да оглави разследването....всичко щеше да е наред,и арестувани нямаше да има....въпрос на гледна точка

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 98. 100 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "най-силното оръжие на американците в борбата с прането на пари и други финансови измами е доларът"! А печатането на "празни" долари какво ли е? Имам усещането, че е налице някаква връзка между подаръка на Лавров за Кери (ябълки и футболна тениска) и пушилката около ФИФА. А най-вече - във връзка с изборите за шеф. Видяно през политически окомер и направено по американски! А всички знаят, че и американските съдии и прокурори също вземат...ама много!

  effi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK