Депутати одобриха идеята треньори да водят третия час по физическо в училище

Министрите на спорта Красен Кралев и на образованието Тодор Танев защитиха идеята пред депутатите

© Министерство на младежта и спорта

Министрите на спорта Красен Кралев и на образованието Тодор Танев защитиха идеята пред депутатитеПарламентарната комисия по образованието и науката прие предложението на спортния министър Красен Кралев третият част по физическо възпитание да се води от професионални треньори. 


Кралев защити тезата пред комисията, която прие с 14 гласа "за" текста в Закона за предучилищното и училищното образование. Своята подкрепа за идеята изрази и министърът на образованието Тодор Танев.


Практиката показва, че третият час по физическо възпитание се провежда от учители без квалификация в тази област. Затова ММС защитаваше идеята за професионални треньори.
"В много училища третият час по физическо възпитание и спорт не се провежда като част от общата философия за развитие на двигателната култура при подрастващите. Често се използва за допълване на норматива на преподаватели по други специалности. ММС настоява третият час да се изпълни със съдържание", каза той.


"Това не би могло да се осъществява от преподаватели с друга специалност. С провеждането на третия час по физическо възпитание и спорт в този вид не се постигат очакваните резултати", добави Кралев.


Формалното провеждане на третия час води до ниска мотивация на учениците за участие. Резултатът от всичко това е големият процент на деца със свръхтегло и затлъстяване. По думите на Кралев, числата са стряскащи. Около 17% е свръхтеглото, 8% е затлъстяването, а около 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания. При децата от 1 до 4 клас числата са още по-фрапиращи.


"Установихме, че губим битката с компютрите и електронните игри и това се случва в цяла Европа. Най-модерната тенденция е привличането на професионални треньори, които да направят тези часове по-атрактивни. Тази практика е въведена във Великобритания, Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия, като за последните две години отчетените резултати са отлични", посочи Кралев.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Идеята е много добра.
  Треньорите на щат ли ще са или на доброволни начала?

 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Където има по малко часове в седмицата им сложете още един час по физическо.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  На щат няма как да са. Или на хонорар, или на доброволни наччала.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniboy":

  Знам,затова питам - не е уточнено заплащането.
  Никой не работи за без пари.
  На фона на ниските учителски заплати......не знам как ще го решат.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Хубава идея, но според мен не може за всяка идея да се преправя закона.. Да го направят с Наредба или Правилник, да оставят повече сбобода на директорите да решават.

 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Не схващам идеята... освен ако не е запознаване на децата и младежите с повече видове спорт.
  [quote#1:"xmm"]Треньорите на щат ли ще са или на доброволни начала?[/quote]
  Ако си заработва заплатата от такси за обучение, каква по- добра възможност да набира кандидати ... без да се налага да се отчита на разни даскали за всяко изпратено му дете ... да има ги и такива

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 7. 7 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  Много е хубаво, че в момент, в който гърмят скандали с матурите, депутатите се занимват с физкултурните проблеми на школата. Това е несъмнено най-важното, матурите са досадни дреболии, които не заслужават височайшето внимание!

 8. 8 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"nenad"]Много е хубаво, че в момент, в който гърмят скандали с матурите, депутатите се занимват с физкултурните проблеми на школата. Това е несъмнено най-важното, матурите са досадни дреболии, които не заслужават височайшето внимание! [/quote]

  Спорта е важен, много важен. Иначе никой нямаше да се занимава с ФИФА.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 9. 9 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 917 Неутрално

  ... и военни четвъртия час

 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Любо Пенев и д-р Стоичков-- учители по физическо за третия час. Учителките по български език и литература ще плачат с кървави сълзи след като чуят префинения речник на питомците си след подобни часове.

 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1367 Весело

  Лъчо мозъка си има конкурент.
  Кралев, я кажи в Горно Нанадолнище откъде ще се намери тренер да покрива 3-тия час физическо ?!?! И не са ли точно по такива места проблемите, където не могат да намерят учители по физическо и за редовните 2?
  В гимназията даскала ни беше достатъчно умен да ни хвърли по една топка и си ритахме като пичове без да се налага да правим измислени упражнения и да покриваме нормативи. Едва ли някой треньор щеше да е толкова благосклонен и ние по-скоро щяхме да бягаме от час ...

 12. 12 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Програмата на бъдещите ученици ще става все по-натоварена и по- ... "компресирана" заради все по-големите обеми от знания, които ще се налага да се усвояват. Кога ще учат, кога ще поддържат прилична физическа форма, кога ще почиват активно и пасивно, кога ще са сред природата, кога ще общуват пълноценно със себеподобните си? ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Цитат: "Практиката показва, че третият час по физическо възпитание се провежда от учители без квалификация в тази област. Затова ММС защитаваше идеята за професионални треньори."

  Да, ама НЕ!
  На много места учителите са с квалификация. А пък на училищно и общинско ниво има сключени КТД, които допускат назначаването на нови хора в системата само ако е осигурена пълна заетост на назначените на трудов договор с необходимата квалификация учители....Какво става тогава?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Напънала се планината и .... родила мишка. Г-да министрите и депутатите от комисията не знаят, че в много начални училища изобщо няма учители по физическо. Аз лично съм учил детето ми да бяга, което беше по-трудно от плуването. Не виждам причина да това да се пише в закон. Достатъчно е да има желание у директорите. Проблема не е в допълнителния час, а в редовните. Много често учителите, от други специалности просто водят децата на излет или ги оставят да играят. Което си има достатъчен ефект. А тези толупи няма какда решат проблема със затлъстяването. За това се иска преди всичко воля.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тотална глупост, откъде ще се вземат хиляди треньори, кой професионален треньор ще си остави работата и ще ходи по училищата , освен някой безработен с фалшив кетап от измислени курсове в НСА.

 16. 16 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 418 Гневно

  Аххха-ха-ха-ха-ха-ха-ха.... спортната мафия прегриза образователната мафия!Яко огладнеха тулупите образувателни.Танев, мишко залупена, къде си тръгнал ти бе да разпределяш порциите.Танев там си щото трябва да ни осигуреиш съкращение в бюджета на образованието бе.Частния бизнес има нужда от твоите пари бе Танев.Ти си този дето ще ни ги осигури.ТИ Не СИ този дето ще ги разпределяш.Ние от бизнеса ще кажем къде иколко пари ще отиват в спорта бе Танев.Нито пък Кралев.Мижитурки.Танев дето ще съкратиш сега неколкостотин даскали физкултурници е добре, ама е МАЛКО!!!Трябват още съкращения.ТИ си длъжен да ги направиш.Ще разкараш още даскали и ще намалищш още даскалата, Танев.Парите ни трябват.Бизнесът е в правото си.Не ТИ мижитурко.Нито тренерите заплатаджии.На кого ще даваме си е само НАША работа.
  Танев, опичай си междуушието.Щото да те заменим с оная интригантка Кастрева.Колкото и да ни е удобна за отстрел.Танев!
  КЕФ!

 17. 17 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво, до тук. Съвсем малко още акъл Ви трябва, за да се сетите, че часовете по физическо на момента трябва да съвпадат между отделните паралелки, за да може, като идва, примерно, класен треньор по волейбол, да тренира поне един отбор заинтересовани деца, а не всички наведнъж, понеже не всички ще харесат това.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK