Китай обвини САЩ в геополитически цели и арогантност при акцията срещу ФИФА

Архивна снимка на Сеп Блатер, Мохамед бин Хамам и президентът на китайската футболна асоциация Сие Ялон (вдясно) от конгрес на азиатската футболна конфедерация

© Associated Press

Архивна снимка на Сеп Блатер, Мохамед бин Хамам и президентът на китайската футболна асоциация Сие Ялон (вдясно) от конгрес на азиатската футболна конфедерацияКитай обвини САЩ в арогантност и геополитически цели покрай случващото се във ФИФА. Страната се включи в дискусиите около корупционния скандал и арестите на висши ръководители, които разтърсиха световната футболна централа, чрез коментар на националната информационна агенция "Синхуа".


"Въпреки че антикорупционната буря може да помогне световната футболна централа да предприеме реформи, това изглежда повече като добре обмислен и организиран план за постигане на някои геополитически цели", пише "Синхуа".


Агенцията е департамент с ранг на министерство към китайското централно правителство, а президентът й е член на централния комитет на управляващата комунистическа партия.
В коментара се казва, че американските власти действат като "световна полиция", което е "лош прецедент в международните отношения".


В Китай подкрепиха твърденията на руските и част от южноамериканските медии, че акцията срещу ФИФА е била умишлено подбрана в момент, в който Сеп Блатер се бори за пети мандат начело на централата, а Русия се подготвя за домакинството на световното първенство през 2018 г.


"Сиенхуа" цитира и служител на Бразилската футболна асоциация, който казва, че "намесата на Вашингтон във вътрешните работи на ФИФА превръща световната футболна централа в арена на политически битки между световните сили, където ще се проведе нова Студена война".


Цитиран е и руският президент Владимир Путин, който каза, че акцията на САЩ е опит да разшири своите правомощия в чужди страни.


"САЩ винаги са били добри в намесата във вътрешните работи на международни организации и други страни, така че да ги принудят да действат в служба на техните политическите цели", пише още китайската информационна агенция.


"Синхуа" все пак отчита: "С липсата на финансова прозрачност и надзор във ФИФА не е чудно, че някои видове корупционни практики съществуват в рамките на организацията, професионалните лиги и международните турнири."


Според китайците трябва да бъдат приети ефективни методи за предотвратяване на корупцията във футбола, но "спортсменство не трябва да бъде опетнено и спортът не трябва да се превърне в инструмент за политически игри".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK