Едва 23 екипажа се заявиха за рали "България"

Само 23 екипажа от България и чужбина са подали заявки за участие на 46-ото издание на автомобилното рали България, което през 2010 г. беше част от световния шампионат. 


Пет години по-късно заявените участници са 16 от България и седем от чужбина, а състезанието е с категория 4 за европейския рали трофей. То ще се състои този уикенд (17-19 юли) с център Самоков.
"За съжаление нямаме толкова много заявки, колкото ни се искаше, но това ще направи ралито по-компактно и сигурността на пилоти, навигатори и фенове ще бъде на топ ниво", каза представителят на комитета за безопасност към БФАС Георги Янакиев-младши.


Тази година състезанието ще бъде проведено в памет на бившия председател на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) Георги Янакиев и на загиналия на 28 юни по време на рали "Твърдица - Елена" Тодор Славов.


Сред записалите участие присъстват пет чуждестранни екипажа само за европейския рали трофей (ERT) и два само за българския рали шампионат. Сред по-любопитните имена е четвъртият в генералното класиране Рашид ал Кетби от ОАЕ, който ще кара с навигатор германката Карина Хеперие и автомобил "Форд Фиеста" F5. Седмият в подреждането Рок Турк от Словения също е подал заявка за състезанието.


Българските екипажи имат срок до тази вечер да подадат своите заявки. На трасето ще се появят Георги Василев, Антон Титов, Борис Григоров, Здравко Минев, Щилян Тенчев, Васил Димитров, Владимир Сиврийски, Калин Бенчев, Христо Атанасов, Боян Безус, Дилян Станков и Светлан Радев.


Марковият шампионат на "Хюндай" ще има четирима представители, които ще гонят точки изцяло за българския рали шампионат за втори път през годината. Пилоти на i20 Coupe ще бъдат Григор Григоров, Симеон Симеонов, Данчо Цвятков и Христо Гергов.


Пилотите ще покрият близо 196 състезателни километра в 14 скоростни отсечки. Свлачище в най-голямата отсечка е затруднило приготовленията по трасето в последните дни, каза отговорникът по сигурността Чавдар Здравков. Той обаче увери, че именно безопасността на пилоти, навигатори и фенове ще бъде акцентът на надпреварата, която за десета поредна година ще бъде проведена на територията на община Самоков.


"За тази година са предвидени 196 състезателни километра, като всеки един от етапите е съгласуван с полицията. Над 360 души са ангажирани с организацията, като в това число не попадат служителите на полицията и пожарната, както и медиците. Имаше свлачище на 34-километровата отсечка, но сме се постарали да направим всичко по силите ни за почистване в най-кратки срокове. Там са разпределени пет линейки и четири пожарни автомобили", каза Здравков на пресконференция преди ралито.


"Специалният етап в Самоков е комбинация от тези през 2013 и 2014 г. Той е скоростен и много интересен, а след него ще има шоу с дрифт-автомобили и моторни каскади", добави Здравков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK