Божидар Антонов: Голямото постижение в пробега Ком - Емине си остава на Палакарчев

Радостта на Божидар Антонов при пристигането му на нос Емине, който с приятелите си вече наричат "ЕмиДа"

© Kom - Emine run record of Homo Ludens

Радостта на Божидар Антонов при пристигането му на нос Емине, който с приятелите си вече наричат "ЕмиДа"Избори 2022

Планинският бегач Божидар Антонов, който измина разстоянието от връх Ком до Емине за 5 дни, 10 часа и 10 минути, каза, че постижението му не трябва да се определя като рекорд.


Според него исторически си остава пробегът на Любомир Палакарчев. През 1987 г. той завършва за 5 дни и 14 часа.


"Трудно е да се каже, че моето е рекорд. Даже не е сериозно, защото няма точно определен маршрут с точни пътеки. За мен постижението на Любомир Палакарчев си остава ненадминато, защото той е бягал без подкрепа, сам си е носел нещата. Не може да се прави сравнение", каза Антонов за "Дневник".
"Той е истинско вдъхновение. Вече е на възраст, но душата му е на 20-годишен и продължава да се забавлява с младите", добави бегачът.


Антонов се занимава с каскадьорство и води тренировки за кондиционна подготовка. Разказва, че още преди опита е искал да атакува най-добрия резултат.


Антонов стигна до Емине за 5 дни, 10 часа и 10 минути

© Kom - Emine run record of Homo Ludens

Антонов стигна до Емине за 5 дни, 10 часа и 10 минути


"Това беше вторият ни опит с бягане. Бях с още двама приятели, но имахме лош късмет, защото и тримата бяхме с контузии, а те не успяха да се възстановят. Преди това два пъти съм минавал маршрута, но като турист."


"За да се справиш с това предизвикателство, е необходима любов. То е за хора, които обичат планината, които често са там. Не е за онези, които са в сред природата само за екскурзии или на тимбилдинг. Необходима е и мотивация. Част от човешката същност е да се съревноваваме, да сме по-бързи. Трябва да го правим с чест и да се забавляваме. В противен случай гониш някакъв резултат, но изпускаш преживяването", каза Антонов.


Твърди, че не се бори за популярност, но ще се радва, ако с постижението си привлече повече хора към планината.


Той пожела успех на Кирил Николов-Дизела, който след дни ще пробва да стигне до Емине за под пет дни.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK