Матей Казийски: Жертвах мечтите си с националния отбор заради принципите си

Матей Казийски остава категоричен в избора си - би се върнал в националния отбор, само ако види промяна в управлението на волейбола в България

© Георги Кожухаров

Матей Казийски остава категоричен в избора си - би се върнал в националния отбор, само ако види промяна в управлението на волейбола в БългарияЗвездата на световния волейбол Матей Казийски поема към ново предизвикателство - японския "Джейтект стингс". След впечатляваща кариера в Европа, преминала предимно в "Тренто", с който спечели всичко възможно на клубно ниво, посрещачът се насочва към непознатото. Казийски разказа пред "Дневник" защо е направил този избор и какво очаква от първия си сезон, в който няма да работи с Радостин Стойчев.


На другия полюс остават емоциите му около националния отбор. След три бронзови медала - от световно (2006), европейско (2009) и Световната купа (2007) се стигна до 2012 г., когато отказа да играе за България. Казийски направи равносметка докъде е стигнал по пътя, по който е поел, както и за цената, която плаща.


Защо се спряхте на японския "Джейтект стингс"?
- Предложения имах доста и от различни първенства - няколко отбора от Италия, включително и "Тренто", разбира се. Отбори от Турция, от Япония. Радвах се на добър интерес. Не е лесно да се каже с две думи защо избрах "Джейтект". Моето желание да отида в Япония се зароди преди много, много време, когато ходехме с националния отбор да играем различни турнири. Винаги ми е харесвало. Тогава винаги съм си казвал, че е би ми било интересно да отида.


През годините, когато е имало запитвания от техни клубове, винаги съм се отнасял с интерес. Харесвам им културата, начина на организация, колко са прилежни във всичко, което правят. Сега след като свърши първенството, изчаках да видя какви предложения ще имам, и щом излязоха тези от Япония, реших, че може би моментът е назрял да пробвам нещо ново. Изкарах осем сезона в Италия и реших, че може за една година да намеря ново изживяване. След това стъпка по стъпка наредихме нещата и съм доволен, че в крайна сметка подписахме.


Има твърдения, че финансовите условия са такива, каквито не са ви били предлагани досега. Вярно ли е и доколко те изиграха роля за трансфера?


- Не мога да кажа, че е най-високото, което можех да получа, но съм изключително доволен и в никакъв случай не съм жертвал каквото и да било. Но интересът ми не беше чисто финансов. Имах съвсем други подбуди да отида там, но те отговориха и на финансовите ми изисквания, така че отвсякъде отговаряха на условията за добра съвместна работа. Това не е най-доброто предложение, което съм получавал от финансова гледна точка, но разликата е минимална.


От друга страна, не е тайна, че в момента в Южна Корея предлагат баснословни суми. Не се е стигало до договор, защото моят интерес там е по-нисък. На предварителен разговор нещата, които са ми предлагали, бяха доста по-високи. Но там първенството е доста тежко и много от чужденците си тръгват с контузии след първия сезон.


От 2005-а година неизменно печелите всеки сезон някоя купа на клубно ниво. Сега отивате в нов отбор, чието най-добро класиране е шестото място от миналия сезон. Какви са ви очакванията?


- Досега не са печелили нищо, но това е едно по-голямо предизвикателство. На хартия в момента не сме фаворити, но това не означава, че отивам там с идеята да играем за пето-шесто място, разбира се. Това, което си говорихме с ръководството е, че влизане в четворката за тях ще е успех, а аз се надявам на нещо повече.


Ще видим до къде ще ни стигнат силите. Никой не е абониран, най-малкото аз. Наистина - много хубава статистика съм направил в последните години, но това не значи, че успехът е гарантиран. За мен това е голямо предизвикателство и се радвам, че хем имам възможността да съм на място, което ми е интересно, хем имам отбор, жаден за победи. Другото е въпрос на много работа. Като стил на игра нямам преки наблюдения. 


Единствените ми впечатления са от мачовете на националния отбор, но това са съвсем различни неща. За мен е напълно ново изживяване и ще трябва да го усетя от момента, в който стъпя там. В договора ми е включен преводач, но се надявам бързо да науча поне нещата, които ще ми вършат работа по време на тренировка.


Спечелили сте абсолютно всички титли на клубно ниво. Този трансфер може ли да се определи като преход към етап в кариерата ви, в който ще избирате подобни отбори с високи финансови условия или все още имате глад за големи успехи и можете да се върнете в някой водещ клуб?


- Имам го като идея, но все още не съм си направил плановете за след това. Договорът ми е за една година и затова смятам да я изкарам по възможно най-добрия начин и след това да видя как ще продължи кариерата ми.


Но нямам намерение все още да си търся по-лек или по-високо платен вариант в някакви алтернативни първенства. Не отивам с тази цел. Не отивам да изкарам повече пари с мисълта за край на кариерата ми.


Смятам, че живот и здраве ще имам минимум пет години, в които да играя на добро ниво. Според възможностите догодина ще видя как ще продължа.


Волейболът в Полша достигна впечатляващо ниво като спорт в последните години, а кулминацията беше забележителното световно, което организираха миналата година. Имали ли сте предложения от местни отбори и имате ли желание да играете там?


- Странно, но не. Никой не се е свързвал с мен от полски отбор. Сигурен съм, че би ми било интересно, защото там отношението към волейбола е съвсем различно. Като почитатели там е нещо невероятно. Не мисля, че има друга държава, в която волейболът да е първи спорт сред отборните и изпреварва дори футбола.


Свикнал сте да сте водещ волейболист там, където играете. В японското първенство обаче всеки отбор има право на само един чужденец и вие ще сте най-голямата звезда в цялото първенство. Ще се справите ли с очакванията и отговорността?


- Сега на думи мога да кажа всичко, но на игрището ще се види доколко съм готов. Смятам, че имам нужния опит, за да се справя в една такава ситуация. Няма да  лесно, тъй като там във всеки отбор има по един чужденец и като такъв е трудно сам да направиш разликата. Много е важно как ще се сработя с отбора, как ще ме приемат. Това са детайли, които ще се изглаждат през целия сезон и ще се види чак в края на сезона как сме работили и какво сме постигнали. Играл съм на високо ниво в доста първенства, играл съм всички възможни финали в Европа и имам достатъчно опит, така че да не ми тежи такава отговорност да нося товара на отбора по време на игра.


За първи път се разделяте с Радостин Стойчев - как ще ви се отрази това, тъй като на клубно ниво от доста години не сте имали друг треньор?


- За мен това също ще е ново изживяване. Ще видя как работи друг треньор. Но в националния отбор съм играл при доста треньори и съм видял различни стилове и методики. Очевидно с него се бяхме напаснали много добре и през годините работихме много добре. За мен това ще е голяма промяна, но в крайна сметка отивам да играя волейбол, няма да правя нещо различно. Надявам се да не ми е толкова тежко.


Посрещачът е избрал да премине в "Джейтект стингс" заради личния си интерес към Япония

© CEV

Посрещачът е избрал да премине в "Джейтект стингс" заради личния си интерес към Япония


Липсва ли ви да играете за националния отбор на България?


- От една страна, ми липсва. Но от друга, минаха няколко години и посвикнах да бъда встрани от националния отбор и да гледам мачовете по телевизията.


Какво ви струва решението да не играете за националния отбор?


- За мен беше жертва на нещо, което доста държах да направя. С клубните си отбори винаги съм постигал високи резултати - спечелил съм различни купи, различни първенства. За съжаление, с националния отбор никога не успях да го направя. Имахме много добри класирания, но добро класиране не е като да спечелиш нещо. За мен това винаги е било огромна цел и мечта.


Отказвайте се от националния отбор, очевидно се отказах и от тази си мечта. Когато всички тези неща станаха, принципите ми не ми позволиха да продължа. Имаше много неща, с които бях несъгласен. Затова взех това решение.


Струваше ли си тази жертва?


- Не съм спечелил нищо. За мен от цялата тази история имаше само негативи. Отказах се от нещо, което беше една от моите мечти във волейбола. Не мога да кажа, че съм доволен от това как се развиха нещата, но просто нямаше как да се развият по друг начин. Не можех да продължа повече.


Заради тази саможертва пропуснахте големи събития като олимпийските игри, световното в Полша, а сега пропускате и домакинството на европейското първенство. Тежи ли ви?


- Още когато взех решението, бях наясно какви ще са последствията, така че не е нещо изненадващо.


Посланието ви беше ясно, но доведе ли до някаква промяна?


- Според мен да, въпреки че реален резултат не е имало, защото доколкото знам, нещата в българската федерация и в националния отбор не са се променили с нищо. Вдигна се много шум, имаше лъч светлина, много хора ме подкрепиха - особено от феновете, за което съм им благодарен. Много хора разбраха за неправилното управление в много сфери в България, но в този случай във волейбола. Разбраха, че седя зад изразяване на една позиция, която не отразява само мен самия, а и всички играчи, които се състезават в момента и тези, които ще играят след нас.


Идеята ми беше да се акцентира върху проблемите в българския спорт, защото нещата вървят на зле с всяка изминала година. За съжаление, реален ефект нямаше с изключение на това, че много хора се събудиха и казаха: "Да, там нещо не става, ама то пък в цяла България нещо не става, така че какво толкова странно има".


Къде е проблемът във волейбола - това, че от години управляват едни и същи хора, които не одобрявате, или в начина на управление?


- Проблемът е моделът на управление, а не кой е там. Въпреки че през годините много неща са се променили, генерално моделът, който е останал "от време оно", си стои. Проблемите са свързани с това, че на хората в ръководството им е удобен един модел на работа и не искат да го променят, защото така са свикнали или защото смятат, че така им е най-изгодно.


Това води до различни неща. Първо, ощетява играчите. Сегашният модел живее на гърба на състезателите. Те са тези, които с труда и саможертвата си издържат този модел, а в крайна сметка не получават нищо, а само им бива отнемано впоследствие. От друга страна, има много нередности, които в другите държави не са така. И предвид, че изоставаме толкова и държим да се състезаваме с тях, трудно е да се изправяш срещу момчета, като знаеш те как са отраснали и в какви условия са се изградили, а ние как сме се мъчили още от деца. 


При нас с всяка година става все по-зле. Имам малък шанс да следя, но от това, което разбирам, нещата замират. Все по-малко клубове вършат все по-малко работа. Големи клубове, които са били стълбове на българския волейбол, малко по малко започват да изчезват - страдат от финансови проблеми, от проблеми с базата, от липса на кадри.


В този смисъл имало ли е други състезатели в националния отбор, които са споделяли мнението ви, но не са били готови да направят същата саможертва и да се откажат от националния отбор?


- Знам, че има, но когато избухна целият този скандал, едно голямо мое и на Радо (Стойчев) желание беше ние да сме тези, които да тръгнат, защото тогава ние бяхме водещите фигури на този отбор. Имахме достатъчно силен глас, за да кажем нещата и хората да повярват. Не смятам, че има някой, който да мисли, че сме си измислили нещата и сме сътворили буря в чаша.


Не беше нужно да се разпада отборът покрай нас, никога не сме искали това, нито сме искали да накараме българската публика да страда, само за да се подкрепи една позиция. И така се случи - момчетата продължиха да си тренират, въпреки че някои явно изразиха подкрепата си. Постигнаха много добри резултати и продължават да играят.


През 2012 г. имаше мнение, че Вие сте подведен от Радостин Стойчев. Хора, които ви познават, твърдят, че имате много ясно изразено мнение и трудно някой може да ви повлияе. Къде е истината?


- Първо, Радо никога не си е позволявал да ми казва нещо такова. Ние се познаваме от много време и той знае, че съм абсолютно способен сам да вземам решения за себе си. Нещата не са в това, че Радо са го изгонили от националния отбор и аз съм си тръгнал в знак на солидарност. Много, много широкообхватна е причината.


Случката с уволнението на Радо беше просто капката, която преля чашата. Целият този фарс, който се разигра, възможно най-лошият момент, който беше избран... Но в основата проблемът беше доста по-дълбок.


Казийски заяви, че решението му да се оттегли от националния отбор му е донесло само негативи

© Георги Кожухаров

Казийски заяви, че решението му да се оттегли от националния отбор му е донесло само негативи


Ясно казахте защо напускате националния отбор и при какви условия бихте се върнал. Промяна, каквато искате няма, но няколко пъти се появяваха информации за връщането ви, получавахте и повиквателни. Имало ли е разговори с хора от федерацията за връщането ви?


- Тази зима останах разочарован, защото имаше разговори - те казаха едни неща, а след това се случиха съвсем други.


Говорих с Пламен Константинов и с генералния секретар Станислав Николов. Това, което ми направи много лошо впечатление беше, че казах: "Нека видим как вървят нещата. Стабилизирайте нещата в отбора и ще говорим за по-нататък". Изобщо не ставаше въпрос да се върна. Една седмица по-късно на пресконференция, без да сме говорили нищо, те излязоха и казаха, че ме чакат да се върна. Едва ли не: "Прибира се и започва да тренира".


За мен беше важно да има разговор и да видим докъде ще стигнем. След това обявих, че националният отбор вече е затворена страница за мен. Много е трудно изведнъж да променя мнението си и в даден момент да кажа: "От утре се връщам в националния отбор". Това няма да се случи.


За момента нищо не се е променило и нямам намерение да се връщам. Притеснителното е, че всяка година се пише, че ще има разговори и статиите са в един позитивен стил, сякаш съм казал "Да", което не е вярно.


Как гледате на това прословуто четвърто място на националния отбор - успех или неуспех е?


- При всички положения е добро класиране, защото от много време насам това му е най-високото достижение. Не може в никой случай да се каже, че не е добро класиране. Аз лично обаче искам повече, искам националният отбор да е шампион, а не да се класира добре.


През есента ВКС ще гледа делото за легитимността на ръководството на волейболната федерация. Ако то бъде обявено за нелегитимно, това може да доведе до промяната, за която се борите. В този контекст се открива и хипотеза за евентуално ваше завръщане в националния отбор за игрите в Рио де Жанейро. Мечтаете ли за тях?


- Честно казано, предпочитам да не тая големи надежди, за да не се разочаровам. От първия момент, в който се отказах от националния отбор, повтарям едно нещо - има ли такава идея за промяна и нещата тръгнат ли в някаква друга посока, веднага съм готов да се върна. Но по сегашния модел има много неща, които ме спират.


Догодина ще има избори за президент на федерацията. Като кандидати се посочват Любомир Ганев, Петър Кънев и евентуално Красимир Илиев. Кого би подкрепил?


- Точно тези двамата (Ганев и Кънев) произлизат от сегашното ръководство и според мен изборът на такива хора просто би продължил линията на работа, която се води сега. Всеки друг нов кандидат за мен би бил по-интересен. Има много хора, които разбират, че не може да продължаваме така, а има хора, които искат да вкарат нова политика.


Какви трябва да са първите промени в управлението на българския волейбол?


- Най-напред трябва да се променят много от правилниците, за да започнат да защитават не само клубовете, а и състезателите. Играчите са тези, които страдат от целия този сегашен модел на работа. От друга страна, трябва да се подпомагат клубовете, които работят.


Когато напусна националния отбор Димитър Бербатов каза: "Викнете ме един ден да ви оправя футбола". Вие имате ли намерения един ден да оправите българския волейбол?


- Не съм мислил по този въпрос, но подобна идея е интересна. Не знам доколко бих се ангажирал лично, защото още е рано да мисля какво бих правил след края на кариерата си. Не знам дали тогава ще е останало нещо за оправяне - надявам се да има. Надявам се още преди това някой да се е хванал и да го е оправил.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1495 Неутрално
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не можеш да откажеш на националния отбор.
  Нямаш право.
  Нали си българин!

 4. 4 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мрънкало, добре че се отказа от националния
  Нямаме нужда от такива хора

 5. 5 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Видяхме точно кде стоят и хората от федерацията. Ако на някой там наистина му пукаше за националния отбор, а не за паричките, които отлично знаем, че лапат хората там, Лазаров отдавна да се е махнал (да е бил махнат).

  И да, понякога принципите са важни. Смятам, че Казийски би направил огромна разлика в националния ни отбор и че неговото отсъствие си личи. Имаме нужда от класен посрещаш вече няколко години.

  В същото време оценявам факта, че той настоява на принципите си. Тъпо ми е, че не играе, но в случая е прав.

 6. 6 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  Ако беше сребролюбец, щеше да разцъква за някое друго национално отборче

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Желая на Матей Казийски успех в новото предизвикателство!

  Tony
 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Явно израза кучи ... е основание да се изтрие коментар. Ми ще го кажа отново - това, че си един страхливец и вместо да се бориш при положение, че имаш авторитет, имаш име и има кой да те чуе ДОКАТО ИГРАЕШ И ПЕЧЕЛИШ за България ти избра да се разсърдиш, да обърнеш гръб и като малко дете да кажеш :"аз пък няма да играя докато...". И кво направи като не игра бе? Какво очакваше - всенародни вълнения, митинги и протести ли - щото някакъв топковец нямало да играе! Пука му на българина че няма да играеш. Ядно е че ни бият като маче у дирек ама победите сметки не плащат - българинът си има много по сериозни проблеми от това да се чуди ще играе ли казийски, ще го има ли лазаров или не обаче ти можеше поне малко с играта си и приносът за победи да помогнеш на тия дето се радват на победите да ги виждат по често. Аре улево и ако щеш и за бурунди отивай да играеш!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално
 11. 11 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 813 Неутрално

  без Казиски бг волейбола няма да види медали поне още 10 години. такъв талант като него не се ражда всеки ден.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 12. 12 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Матей Казийски е може би най-добрият волейболист в историята на бг волейбол. Успех в Япония!

 13. 13 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 515 Гневно

  Де да имахме и премиер който да следва принципите си,а ние имаме безпринципен бабаит който само говори колко били пичове ДПС-то и без тях не можем.Браво за жалост са малко такива хора като Матей!!!Нищо ние си имаме Инджинери и във волейбола и в хидроинжинерството!

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на Матей! Най добрия български волейболист. Правилно постъпи - никакъв компромис в борбата с мафията!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тук повечето са доволни, че България така и не постигна значим успех в мъжкия волейбол през последните няколко години.
  Една от причините е и отсъствието на Казийски в отбора.
  А неговите принципи са си негови, загубите на България обаче са общи...

 16. 16 Профил на bezhanetsa
  bezhanetsa
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#9] от "bludniq_sin":

  С какви средства да се бори Казийски срещу статуквото и соц-агентите Лазаров-Ганев-Кънев и сие? Той има едно оръжие и това е талантът и играта му. Отказа да ги даде за деградирала система на управление. Направи го за да има бъдеще и се лиши от много неща. Не заслужаваме да имаме такъв играч ние с тези мнения. И всичко е по местата си.

 17. 17 Профил на exciter
  exciter
  Рейтинг: 402 Разстроено

  [quote#3:"theanalyser"]Не можеш да откажеш на националния отбор. [/quote]
  Не мога да нарека един отбор национален, когато обслужва частни интереси със съществуването си. Браво Матей! Жалко,че овцете са повече и във волейбола!

  Behind the wheel...
 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#16] от "bezhanetsa":

  с името си, с позицията си - винаги да ги критикува - ако ще нека ТЕ да го изгонят или да спрат да го викат, но не и като подвида опашка. Това е световно известен спортист! Имате ли представа как му се чува гласа (заедно с радо стойчев особено) в централите на световната волейболна организация. Все едно кристияно роналдо или меси да скочат и да посочат, че в националните федерации по футбол в португалия или аржентина примерно цари тотална корупция - дали няма все пак в даден момент да предизвика някакво напрежение, проверки, дали няма да се чуе навсякъде? Има как - ама няма желание.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А бе хора, вие добре ли сте.
  Това не е протест срещу Данчо еди кой си, а реално срещу България. Същото като Бербатов и т. нар. му протест срещу Лечков. Като че ли Лечков играе, а не България. Стойчев го подведе в началото, ама какъв е резултат. Матей пропусна златните си години в националния отбор, а България евентуална титла. Данчо Лазаров изобщо не искам да го коментирам, един апаратчик като Боби Михайлов. Но се видя, че и с бойкоти не могат да го свалят. И кой спечели в случая...

 20. 20 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма незаменими хора.

 21. 21 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Гневно

  "Идеята ми беше да се акцентира върху проблемите в българския спорт, защото нещата вървят на зле с всяка изминала година."

  Волейбол!? Футбол!? Щанги!? Бокс!? Баскетбол!? Борба!?

  Евала, ти правя Казиец!

 22. 22 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#19] от "theanalyser":

  толкова е смешно да се плюе срещи Михайлов и Лазаров, когато те нямат абсолютно никаква опозиция. Срещу Боби Михайлов не се яви абсолютно никой на последните избори, Стоичков искаше, но се отказа. Ами може всякакъв да е Боби , но е единствени който се занимава с тази задача в България.
  Същото се отнсая за инж. Данчо Лазаров - може и да е най-големия боклук, но всички волейболни отбори всеки път си го преизбират , защото явно си върши най-добре работата и за съжаление няма никаква конкуренция.
  Вместо да се плюе , я вземете направете нещо. Това да се разсърдиш като Казийски е п,,, поведение, щеше да е истински мъж ако беше продължил да играе въпреки целия абсурд

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":Наборна служба в шибаната на държавица отдавна няма. Слава богу.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Жалко е, защото сме малка страна и съответно големите таланти са ни кът. И Бербатов и Казийски се опитаха да ни покажат, че нещо много гнило разяжда федерациите, но никой не ги последва. Продажна нация сме, а още по-лошото е, че се продаваме евтино, а евтините хора никой не ги уважава и са винаги на дъното на хранителната верига. С това поведение никога няма да доближим развитите страни.

 25. 25 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  Точно това звучи доста псевдопатриотично

 26. 26 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeто":Наборна служба в шибаната на държавица отдавна няма. Слава богу.

  Като е шибана, напусни я. Има страни много по света...

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Един наистина голям спортист. В България такива са малко. Силни характери и истински пример за феновете. Сещам се за Димитър Бербатов, Боян Петров, Кирил Николов, Петър Стойчев. Предполагам, че пропускам някой. Средата е такава, че хора като тях са изключение вместо правило.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  каквото било било. за мое съжаление няма да го видим повече с националната фланелка, а ще останат само видеозаписите. не съм много сигурен какви промени точно иска да се направят във федерацията, а и не става ясно от интервюто, дано поне той да е наясно със себе си. факт е обаче, че Лазаров има много силни позиции в международните федерации и България е спечелила много позитиви от това нещо - като уайлд карти и домакинства на различни състезания. успех в япония.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Коя среда, Gopeто?
  Играчът е играч и работата му е да играе. Като стане треньор или някакъв друг административен ръководител, да се занимава с избори, конгреси и т.н. Не е негова работа да се занимава с това. Все едно Джерард или Роналдо да избират кой да е треньор на федерацията им. Дори и Стоичков, който бойкотира Ицо Бонев навремето заради Пената се усети и се върна в отбора. Разбирам бойкот на мач, два, месец, но не и с години. А Бербатов си го беше решил - би рекорда за най-много голове с Малта и се отказа.

 31. 31 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 602 Неутрално

  За съжаление всеки акт на Матей последните години говори, че той е сребролюбец.

 32. 32 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Тук все още има много, които са на вълна "отстъпници", "предатели" и "изменници на родината" ... тези нещастници прогониха милиони българи оттук с чугунените си глави, и продължават ! Но Бербо, Матей, пък и мноого други момичета и момчета отдавна са в оня, нормалния свят, където свободата и избора са ценностите !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 33. 33 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#18:"bludniq_sin"]Имате ли представа как му се чува гласа (заедно с радо стойчев особено) в централите на световната волейболна организация[/quote]
  Май си приказваме ей така, за да се намираме на приказка.
  Дали сме наясно, че така наречената световна волейболна организация отказва по всякакъв начин да се намесва във вътрешнофедерационни казуси и проблеми? Дали сме наясно също така, че и държавата няма право да се намесва в управлението на федерацията?
  Единствения начин за някаква борба е отвътре. Видяхме обаче отвътре как се купуват клубовете с по 5 топки, една мрежа и по пликче в раничка по време на морските общи събрания на БФВ.

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hasta La Vista antifascista OI!":
  Така ли мислеше и когато Сираков бойкотира националният отбор преди мача на Парк де пренс през 1993г?Или когато Иванков се отказа от националният отбор?Щом Бербатов и Казийски са предатели,какви са Сираков и Иванков?

 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  [quote#33:"_brego_"]Дали сме наясно, че така наречената световна волейболна организация отказва по всякакъв начин да се намесва във вътрешнофедерационни казуси и проблеми? Дали сме наясно също така, че и държавата няма право да се намесва в управлението на федерацията? [/quote]

  На няколко места пропускате думата "официално" .. официално да се намесва...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на batrumcho
  batrumcho
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как да стане промяна без протест?Всеки сам си избира начина на протест.Казийски си е избрал начина.Велик играч и ЧОВЕК.А хората без грам достоинство,си стоят още по креслата.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hasta La Vista antifascista OI!":
  Викаш на 34 години е престарял за вратар.А НСПП,който без съмнение е най-големият мръсник в историята на българският футбол,мислеше че ще няма да се класираме и затова бойкотира.После като видя какво стана и веднага се присламчи към отбора.А приказките,че Лафчис го е накарал да бойкотира ги разправяй на някой наркоман от София запад.Тогава всички други национали от Левски играха в мача.Точно пък Сираков да се вслуша в Лафчис,а Кременлиев не ,звучи като фантастика.

 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  "Жертвах мечтите си с националния отбор заради принципите си"

  Респект към личността на Матей Казийски!
  Той ни показва как човек трябва да отстоява личното си мнение, достойнство, дори мечтите си!
  Желая му успехи в Япония!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hasta La Vista antifascista OI!":
  Коя Росица?Наркодилърите от сектор Г са същите боклуци като тези от Б.Какво общо пък имам аз с подобни престъпници?

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Основният му принцип е ,че в националния не плащат.
  А както казало кучето " Кое ли ми е наред ,че и ташакът да ми е отпред "
  Нещо да върви нормално ? Само рязането на лентички и приказките за реформи. При другите спортове положението е трагично. Едва изпращаме 6-7 човека на лека атлетика с амбициите да влязат във финалите. Да ми напомните някой медал по атлетика ? Лалова е най-добра от 20 години. Има ли негърки до нея е последна.
  Щастливи са невежите които не помнят победите !

 44. 44 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Много е хубаво човек да има принципи, но животът е показал, че всеки, който е жертвал мечтите си (независимо в името на какво, кого и т.н. ), след това е съжалявал.

  И не, Бербатов и Казийски не могат да бъдат поставяни под един знаменател - във футбола отборът ни нямаше никакви шансове за нещо повече от класиране за голямо първенство, докато във волейбола винаги сме били около медалите, Бербатов го псуваха псевдофенове, докато Матей винаги се е радвал на добро отношение.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 45. 45 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 515 Весело

  Пхахахахха! Никой, ама АБСОЛЮТНО НИКОЙ не е задължен да върви срещу принципите си!

  Лесно е да мразиш и да плюеш, но все пак да си търпиш хомота.
  Трудно е да се освободиш и да си взимаш сам решенията.

  Затова и тук и по другите форуми плюят по Казийски и Бербатов. Защото тия двамата имаха топките да станат и да кажат - "Аз в тая мръсна игра не участвам!", а в същото време плюещите нямат куража да го направят.

  Само че, истината я виждаме всеки път, когато националните ни отбори излязат да поразцъкат. Талантите са все по-малко, все по-нарядко. Във волейбола все пак имаме някакви, но във футбола е ТОТАЛНА ЩЕТА! А за тая истина - бяхте предупредени.

  Истината си остава истина, дори и никой да не вярва в нея. Лъжата си е лъжа, дори и всички да вярват в нея.

 46. 46 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Принципи и достойнство - браво, Матей!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 47. 47 Профил на egaty_registr.
  egaty_registr.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Данчолазаровците си гледат в краката и ги гоно някакъв псевдопатриотизъм. Матей Казийски има талант и воля да отстоява принципите си. Успех му желая!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Божидар Азманов
  Божидар Азманов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  Пасивността и гледането отстрани не са борба. Казийски загуби, България загуби. А на Данчо Лазаров и на мафията им е все тая. Даже им е по-добре като го няма.

 49. 49 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Матей е ценен кадър, защото преди всичко е голям човек и знае какво си струва да направиш в името на спорта, и какво не.

 50. 50 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#26] от "theanalyser": Не си познал фатмак загубен. 2015 година е, не 1975. Дали ще се махна или не, решавам аз. Както и какво и къде да говоря.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 51. 51 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Той можеше наистина да промени тъпата система, ако беше останал в отбора и след всяка победа ясно беше разказвал за конкретни проблеми във волейбола. Оттеглянето му точно преди олимпиада означава само едно - чак толкова не му дреме за българския волейбол!

  Иначе така и не разбирам за какво КОНКРЕТНО се бори. Подхвърля само общи обвинения от сорта на "така не може да се продължава". Съжалявам, но това си е в стил кварталното кафене.

 52. 52 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "нещата в българската федерация и в националния отбор не са се променили с нищо...."
  Това се знае отдавна и все така са си нещата

 53. 53 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално
 54. 54 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво, Матей! За пореден път се показваш като човек, достоен за уважение! Достоен за уважение, защото принципите ти са по-силни от желанието на който и да било, да ги промени или разруши! Успех в Япония!

 55. 55 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Голям волейболист но неприятен като човек. Не ни трябва в националния отбор. Неслучайно съдбата го праща в Япония за да разбере кои са истинските му приоритети.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 56. 56 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Данчо Лазаров и той жертва комунистическия си сюргюн.

 57. 57 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дребните душици могат да плюят, завиждат и обиждат, защото не знаят значението на думата "принципи".
  Когато срещна личности като М.Казийски , надеждата се събужда в мен...
  Бъди здрав Матей, успех в новия отбор и остани голям Човек !

  Stupid people make me sick
 58. 58 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Имам чувството, че Матей говори от името на , както казва, "хората, които искат да вкарат нова политика".
  Още не мога да разбера кои са принципите на Матей.
  Той е един волейболист с принципи. Излиза, че другите волейболисти, които играят в националния са "безпринципни".

 59. 59 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1075 Гневно

  [quote#9:"bludniq_sin"]Аре улево и ако щеш и за бурунди отивай да играеш![/quote]
  Казийски не е играл за друг национален отбор и няма да играе, за разлика от сина на Димитър Златанов например. Един от малкото мъже с топки каза, че царят е гол, но мижитурките се лигавят и го обвиняват в предателство. Няма да се оправи така тази държава, няма как без да се стъпи на едни морални принципи!

 60. 60 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1075 Разстроено

  [quote#55:"bombov_saruyar"]Голям волейболист но неприятен като човек. Не ни трябва в националния отбор. Неслучайно съдбата го праща в Япония за да разбере кои са истинските му приоритети.[/quote]
  Не съм съгласен с мнението Ви, Матей пожертва част от бъдещето си за нас, както един Иисус Христос го направи! Никак не ми е неприятен като човек, напротив! За съжаление в момента България е мноооооого далече от японския морал и всъщност е изпаднала в дълбока морална криза. Липсата на морал и ценностна система е затрила цели цивилизации, какво остава за една малка държавица на границата на две воюващи религии. НАРОДЕ!!! беше написал Левски и възгласът му е все още актуален!

 61. 61 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1075 Гневно

  [quote#22:"zico2"]Същото се отнсая за инж. Данчо Лазаров - може и да е най-големия боклук, но всички волейболни отбори всеки път си го преизбират , защото явно си върши най-добре работата и за съжаление няма никаква конкуренция. [/quote]
  Човече, наистина ли си толкова заблуден? Последното отчетно -изборно събрание на федерацията беше насрочено по начин, така че да няма и теоретична възможност някой друг да се кандидатира за президент. Апаратчикът Инженер Лазаров манипулира цялата волейболна федерация като лична собственост, захапал кокала със смъртна захапка. Любо Ганев му лиже дирника, защото му дават да си върти частния бизнес с парите на федерацията. Това ли е да си върши най-добре работата? Да, личната работа си я върши перфектно, за сметка на обществения интерес! ВЪН ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА, ЛАЗАРОВ!

 62. 62 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Аха принципа ДА СИ БЪЛГАРИН не надделял над другите ти принципи!
  В Япония ако се сдърпаш с шефа, дали ще си тръгнеш? За парички, правиш компромис значи?

  "Когато всички тези неща станаха, принципите ми не ми позволиха да продължа. Имаше много неща, с които бях несъгласен."

 63. 63 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Абе няма ли некоя компютърна програма дето да пренасочва троловете и "феновете" към някакъв отделен форум дето да се надпреварват да лижат задни.а на Путин и да си се обиждат на женски полов орган ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 64. 64 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  От кога спортистите избират държавата си, вместо националната селекция в даден спорт да изведе напред тези, които да защитават страната си? Тук не е въпрос на това, че Матей не е бил прав, като казваше защо напуска националния отбор... Просто е сбъркана претенцията му, че може той да избира дали да играе за България. Все едно да си избереш родители, децата си, пола си и т.н. Казийски трябва да си признае някой ден, така честно, само пред себе си дори ще е достатъчно, че абдикирането му от отговорност към националния отбор, бе емоционална постъпка, предизвикана от накърнено его. Той не е глупав и когато осъзнае какво наистина е сторил, а не да се крие сега зад общи фрази и внушен му мисионерски облик, ще съжалява, защото така не може... Не може, колкото и да те боли или да искаш да наложиш мнението си. Че то и терористите искат да извиват ръце, но обикновено, за да бъдат чути, страдат невинни хора, а абстрактните им опоненти. Така и Матей - за да покаже КОЙ Е ТОЙ на Данчо Лазаров, реши да пострадат всички български фенове и милеещите за волейбола в България, ама само и само да бъде чут. Чудя се, реално осъзнава ли той, че хората го обичаха и присъстваше в надеждите и молитвите на толкова много български сърца? Той бе окъпан в любовта и възхищението на много хора - скандираха името му, правеха му плакати, обработваха снимките му и ги споделяха - посвещаваха част от живота си с положителна енергия за него. И той просто я изконсумира, сякаш не го докосна и продължи нататък, за да се бори с Данчо Лазаров, защото явно това е най-важното за него. По честно дори постъпват наши спортисти, които открито се продават на чужди федерации и отиват да защитават друго национално знаме - там поне сделката не се крие от никого и няма реваншизъм, а просто избран материализъм. А при Матей е много по-сложно. Преди са бъде "купен", тоест да се оттегли, не бе анонимен и не идваше от малко популярен спорт, а бе отрупан с почести, слава и любов. Беше вече нечий - на цяла България. Сега ще блъска просто топката - вече и далеч по-зле - за да защитава ... заплатата си. Всекиму каузата му.

  Самотата обливаше сърцето ми
 65. 65 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "vankata1":

  Айде и Ицката намесика... чак такъв господ не е Матей ) Но нещо не мога да проумея вашите коментари... въобще не можете да съберете 2+2.

  Казвате, че Матей е голям спортист, за това е прав за националния. Казвате, че искате Данчо Лазаров вън от федерацията, за това браво на Матей.

  Първо, че тази корумпирана федерация трябва да се разкара е ясно. Т.е. остава въпросът как да го постигнем. Аз твърдя, че когато важните играчи обръщат гръб в най-важния момент (малко преди олимпиада) и се сърдят като малки момиченца, те нищо не постигат! За това казвам, че на Матей явно въобще не му дреме за националния! За какви принципи говори, като никога нищо конкретно не казва! По мои наблюдения неговите принципи са: не искам да имам стрес и да се боря за нещо трудно, искам да си цъкам волейче и да си взимам кинти и да си ходя по плажове. Не ме разбирайте погрешно - в тази тактика няма нищо лошо! И аз не съм някой, който се бори срещу системата. Гледам си кефа и това е. Разликата е, че не твърдя, че се боря за нещо! Той хем говори, хем нищо не прави - ето това ме дразни.


 66. 66 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А, и още нещо - чудите се защо нашите наистина много добри волейболисти, които според мен имат потенциала да са най-добрите в света, стигат само до 4-тото място? Ами спомням си как Джокович все беше трети, все нещо малко не му достигаше. Подобри си диетата и почна да мачка. Така че докато повече от половината национали пушат цигари след всеки мач (поне само след мачове съм ги виждал, може и след тренировки да го правят), мисля, че трябва да сме много доволни от всяка победа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK