Европейската седмица на спорта в България започва на 14 септември в Пловдив

Александра Жеков (вляво) е едно от лицата на кампанията. Днес зам.-министърът на спорта Калин Каменов (вдясно) даде повече подробности за планираните събития

© LAP.bg

Александра Жеков (вляво) е едно от лицата на кампанията. Днес зам.-министърът на спорта Калин Каменов (вдясно) даде повече подробности за планираните събитияНад 70 спортни събития ще се проведат между 14 и 20 септември по повод европейската седмица на спорта, обяви Министерството на младежта и спорта. Кампанията ще бъде под надслов #BeActive ("Бъди активен"), като ще бъде организирана от министерството в партньорство с общини, спортни клубове, младежки организации и доброволци.


Сред градовете, в които ще се проведат спортните прояви и състезания, са София, Пловдив, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Плевен, Бургас, Ямбол, Добрич, Варна, Русе и др., съобщи зам.-министърът Калин Каменов.


Събитията от европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта "Предизвикай себе си: Бъди активен", изпълняван от ММС и подкрепен от програма "Еразъм+" на Европейската комисия.
Към лицата на кампанията Александра Жекова, Ивет Лалова и Станилия Стаменова се присъедини и мъжкият национален отбор по волейбол.


Европейската седмица на спорта ще бъде открита официално от министъра на младежта и спорта Красен Кралев на 14 септември на гребната база в Пловдив, където ще присъстват над 600 деца. Учениците от спортното училище в Пловдив ще демонстрират всички видове спорт, които се практикуват в учебното заведение.


Европейската седмица на спорта в България започва на 14 септември в Пловдив

© LAP.bg


"Последно проучване на Евробарометър сочи, че има проблем със спортната активност на европейските граждани. Има държави, в които тя е на сравнително добро ниво, а в други страни това е сериозен проблем. България е една от държавите точно с такъв проблем, свързан с обездвижването и липсата на достатъчно сериозна физическа активност", заяви Калин Каменов.


Като част от кампанията на 20 септември в парк "Борисова градина" в София ще бъде организиран голям спортен празник. Със съдействието на федерациите ще се проведат турнири по баскетбол, волейбол, мини футбол, шахмат. Участниците в спортния празник могат да се включат и в надпреварите по бадминтон, лека атлетика, стрелба с лък, голф, приложно колоездене.


Ще бъде организиран и демонстративен футболен мач между журналисти и отбор на звездите с капитан Гошо Гинчев, който е съветник на Кралев. В заниманията по лека атлетика ще се включи и клубът на Ивет Лалова.


"Искаме да мотивираме децата към физическа активност. Затова се включват толкова много общини и спортни клубове в страната, което е радващо и показва сериозната ангажираност на цялата ни спортна общественост с активизирането на младите хора", каза още Каменов.


Той увери, че седмицата на спорта ще продължи и след 20 септември. Тя ще е с образователен характер и в нея ще се включат и лицата на кампанията.


"За мен като посланик на спортното движение и активен спортист е изключителна чест и радост да се включа в тази кампания заедно с нашия семеен клуб. Ще направя всичко възможно да дам най-добрия пример и се надявам много деца да ме последват и да бъдат навън заедно с мен в тези прекрасни активности, които сте планирали", заяви най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова.


Освен като организатор Министерството на младежта и спорта ще подкрепи седмицата, в която се стимулира по-голямото движение на работното място, като от 14 до 20 септември в Спортната палата асансьорите ще бъдат спрени.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK