Боян Петров вече изнася багаж към лагер 1 под Манаслу и чака по-добро време

Боян Петров в базовия лагер под Манаслу на церемонията пуджа, която от отслужва преди започването на сезона за катерене

© Боян Петров

Боян Петров в базовия лагер под Манаслу на церемонията пуджа, която от отслужва преди започването на сезона за катерене



Българският алпинист Боян Петров вече е в базовия лагер под връх Манаслу (8156 м) - основната цел на неговата настояща експедиция в Хималаите.


Той е започнал да изнася багаж към лагер 1 и се очаква вече да прави първите си аклиматизационни изкачвания, съобщи Петров за "Дневник".


Около 100 души заедно с шерпи са се настанили в базовия лагер под Манаслу в очакване на добри условия за атака през есенния сезон.




Софиянецът е в международна експедиция, в която другите членове са перуанец, двама еквадорци, французин, италианец и индиец.


"Чувствам се отлично, местя бързо по маршрута. Време само да ми се отвори...", написа Петров за "Дневник".


Предлагаме ви кратък разказ на случилото се с Боян Петров от заминаването му от София на 5 септември досега:


След пристигането, на 6 септември ми стигна един ден, за да уредя всички формалности в Катманду и да си купя липсващите храни и екипировки. Все още се виждат срутени сгради, но прахът в града сякаш е повече от разрушенията. Почти всички ходят с маски за прах.


На 7 септември след деветчасово превозване с джип стигнахме до Аругат - малко градче в предпланините на Хималаите. Оттук започва трекингът към Манаслу, а ние трябва да летим с хеликоптер.


Петров е успял да направи снимка на върха в малкото време без мъгла сутрин

© Боян Петров

Петров е успял да направи снимка на върха в малкото време без мъгла сутрин


На следващата ден цяла сутрин чакахме хеликоптера, но се оказа, че той е някъде в Източен Непал, за да участва в спасителна акция на пострадал шерпа. И все пак успя да дойде към 16 ч. Натоварихме се шест човека заедно с пилота и малко багаж. Само след 25 минути полет преминахме през облаците на цялата дълбока долина на Буди Гандаки и кацнахме в Самагон на 3500 м. Самагон е изходният пункт за базовия лагер на Манаслу. Стъмва се към 18.30 ч. Температурата вечер е около 7-8 градуса.


Знаех, че върхът се показва само рано сутринта, и станах на 9 септември в 6 часа, за да го снимам. В 7.45 ч. облаците го обгърнаха напълно и не се показа целия ден. До обяд направих разходка из околностите. Следобеда писах и почивах.


На 10-и вече крачихме по пътеката за базовия лагер заедно с около 30 носачи, тежко натоварени якове и мулета. Качих 1300 метра денивелация за 3.40 ч. Базовият ни лагер е на 4750 м. Много e комфортен, защото между камъните има и по-големи равни места. Общият брой на кандидатите за върха е не по-малко от 100 души. Отделно има около 80 височинни шерпи и около 50 готвачи, помагачи и момчета за всичко.


над 100 алпинисти са се събрали под върха и ще опитат да го изкачат

над 100 алпинисти са се събрали под върха и ще опитат да го изкачат


Нашата група се състои от перуанец, еквадорец с жена си, французин, италианец, индиец и аз, българин. Само аз и италианецът сме без шерпи и кислород. В съседната палатка има 13 китайци, всички с лични шерпи и кислород. Засега фирмата организатор Seven Summit Treks работи отлично. Нямаме забележки. След 16 ч. заваля дъжд, който спря чак около полунощ. Температурата в 22 часа е около 5-6 градуса.


На 11 септември направихме церемонията пуджа. Всеки донесе някаква своя екипировка и я сложи до нещо като олтар. Посветени в церемонията пяха тибетски мантри, после вдигнаха молитвените знамена във всички посоки, хвърлихме във въздуха брашно с ориз, вързаха ни по един шал и оранжево конче и планината можеше да се смята "отворена".


Чувствам се отлично, не ме цепи глава (бел.ред. - заради бързото изкачване до базовия лагер и денивелацията) и заедно с италианеца направихме една совалка да хвърлим малко багаж до лагер 1. Част от маршрута преминава през нацепен ледник и има парапети. Изкачихме 770 метра за 2.50 часа, забихме пикелите и около тях вързахме по една торба с багаж. Надолу беше лесно и бързо. След 15.30 ч. отново заваля дъжд. Прогнозата за следващите дни е за нестабилно време (дъжд, сняг, облаци).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на cases
    cases
    Рейтинг: 217 Неутрално
  2. 2 Профил на Планинар
    Планинар
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Успех на Съни! Хубав и интересен разказ, да ни държи и занапред в течение какво става.

  3. 3 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1934 Неутрално

    Радвам се на успехите и амбициите на Боян, но като му чета разказите си задавам един въпрос - дали няма да е интересно към най-амбициозните алпинисти да бъде отправено предизвикателство, при което покоряването на върха да бъде признато наистина за ПОКОРЯВАНЕ, само ако бъде направено при условията на първото му покоряване. Разбира се със съвременна екипировка, но без джипиеси, без хеликоптери и пр.

  4. 4 Профил на barking_dog
    barking_dog
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Успех! И дано даде хубаво време, за да направи изкачването и слизането успешно!

  5. 5 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
    С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
    Рейтинг: 946 Неутрално

    Почва да дразни това непрестанно отразяване на въпросния алпинист. Ясно е че е ваш човек по линия на НПО-тата и усвояването, ама всичко си има граници.
    Плюс това, алпинизмът не е геройство а обикновено хоби за отегчени "софиянци", геройство е за шерпите да речем, тех отразявайте.

    Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
  6. 6 Профил на ivanovich
    ivanovich
    Рейтинг: 8 Неутрално
  7. 7 Профил на lbq26502948
    lbq26502948
    Рейтинг: 663 Неутрално

    Не го разбирам тоз човек. Ко се е юрнал по баирите, че и ни занимават с него!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK