Щанги федерацията призова за борба с допинга

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести разполага само с 5-6 конкурентоспособни състезатели

© Българска федерация по вдигане на тежести

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести разполага само с 5-6 конкурентоспособни състезателиКлубовете по вдигане тежести ще трябва да поемат по-голяма и конкретна отговорност за борбата с допинга, гласи едно от решенията на управителния съвет на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ).


"По предложение на (президента Неделчо) Колев се прие да бъде подготвен документ, с който клубовете да поемат по-голяма и конкретна отговорност за действията на техните състезатели и за борба с допинга", се казва в съобщение на федерацията.


В момента във федерацията членуват над 40 клуба, но последният голям скандал с допинг беше свързан с националния отбор, който е на централизирана подготовка.
Също по предложение на Неделчо Колев федерацията ще трябва да разработи проект за работа с подрастващите, който ще обхване дейността на младите в предстоящите години.


След последния допинг скандал от март за световното първенство в Хюстън старши треньорът на националния отбор Иван Иванов ще се опита да подготви състав, с който да спечели още няколко олимпийски квоти. В момента според него България разполага с едно 5-6 конкурентоспособни щангисти. 


"На миналогодишното световно първенство България беше завоювала позиции за пет мъжки и две женски квоти, но те няма как да бъдат защитени в сегашната ситуация и за това целта е поне да се преборим за три", казал Иванов пред ръководството на федерацията.


В щангите олимпийските визи се печелят чрез общото класиране по нации на световните първенства в последните две предолимпийски години и с опция за максимум една допълнителна виза от последните континентални шампионати.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK