Боян Петров започва атаката на Манаслу

Боян Петров вече се чувства готов за атака на върха

© Боян Петров

Боян Петров вече се чувства готов за атака на върхаБоян Петров започва днес атаката на единствения неизкачван от българин осемхилядник Манаслу.


Намерението му е на 28 септември да стъпи на 8156 метра, с което да затвори цикъла от постижения на българския алпинизъм на над 8000 метра. Миналата година той стъпи дебютно на Канчендзьонга и К2, а също така добави Броуд Пик в колекцията си. 


Прогнозите са за сравнително добро време и вятър до около 40-50 км/ч над 7000 метра в следващите няколко дни и това може да се окаже единственият възможен период за атака на върха.
Първоначалните планове предвиждата Петров да тръгне на 24 септември и да се качи на 27-и, но прогнозите сочеха, че точно в този ден ще има силен вятър. 


"След анализ на последните прогнози, реших, че утре (25 септември) тръгвам в атака по следния план: от базов лагер до лагер 2; 26 септември до лагер 3 (6900 м); 27 септември до лагер 4; 28 септември - атака на върха и слизане колкото се може по-надолу", съобщи той за "Дневник".


"Нямам изграден никакъв лагер нагоре по маршрута, но в лагер 2 съм оставил две хидроторби с палатка, спален чувал, примус, две бутилки газ и лиофилизирани пакети с храна", добави софиянецът.


В периода между 26 и 29 септември към Манаслу се очаква да тръгнат около 105 членове на различни експедиции и около 90 шерпи, като над 80% от тях се подготвят да използват кислород. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK