Неочаквана конкуренция, или кой ще е първият българин на Манаслу

Кой ще е първият българин на Манаслу?

© Боян Петров

Кой ще е първият българин на Манаслу?Дълги години по различни причини осмият по височина връх в света Манаслу остана неизкачван от българин, а след успехите на Боян Петров през миналата година остана и последният недостигнат осемхилядник. 


Но в последните дни се оказа, че има неочаквана конкуренция за това кой ще се запише в историята. 


Освен Боян Петров, който от дълго време афишира плановете си да атакува високия 8156 метра връх, се оказа, че в подножието му има и друг българин - Атанас Скатов.
Сливенският алпинист придоби популярност също миналата година като първият веган, който се изкачи на Еверест. Двамата са се засекли в базовия лагер преди да започне атаката на върха. Въпреки че са разменили няколко думи, те са разположени в два различни базови лагера и ще катерят отделно.


Д-р Атанас Скатов имаше планове през тази година да атакува най-високия връх връх в Северна Америка Маккинли като част от проекта си за изкачване на всички седем най-високи върхове на отделните континенти. Но поради "саботаж" през юни не успя да го направи и се насочил към Манаслу, където е концентриран алпийският интерес за есенни изкачвания в Хималаите. 


Скатов е избрал именно този връх и по друга, символична причина - това е осмата му височинна експедиция, а Манаслу е номер 8 в света. 


Информацията за двамата българи под върха засилва интригата кой от тях ще стъпи първи.


Според данни от базовия лагер групата на Скатов е тръгнала в атака преди три дни. Те обаче са били затиснати от лошото време и силния вятър на лагер 3 и не са продължили нагоре. Както много други алпинисти по маршрута, Скатов също е слязъл снощи. Той вероятно ще пробва нова атака след ден-два.


Софиянецът стартира своята атака в неделя, след като стана ясно, че най-добрите дни за стъпване на върха ще бъдат 29-30 септември. Неговият план предвижда на 30 септември да е на върха.


Интригата се засилва и от факта, че Петров катери без кислород и външна помощ, докато Скатов използва шерпи и кислород за реализиране на плановете си. 


Отговорът на въпроса кой ще е номер 1 се очаква в следващите дни, когато се очаква и решителната фаза от тяхното изкачване. До голяма степен успехът ще зависи и от метеорологичните условия, от това дали Скатов ще събере нови сили за втори опит и разбира се - от уменията им да се справят с подобни изпитания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK