Боян Петров за "Дневник": Качих върха при условия мечта

Боян Петров се отказа окончателно от опитите да търси експедиция за втори връх

© Боян Петров

Боян Петров се отказа окончателно от опитите да търси експедиция за втори връхБоян Петров се превърна в първия българин, който успя да стъпи на осмия по височина връх в света Манаслу в сряда. С това той събра пет осемхилядници в своята колекция от успешни изкачвания, след като миналата година успя да превземе три в рамките на по-малко от 100 дни. Той разказа за атаката на върха в блиц интервю за "Дневник" от базовия лагер.


Как премина атаката на върха?
- Трябва да призная, че не съм очаквал подобни перфектни условия за изкачване. Това беше просто мечта и всичко мина по план. Единственият проблем беше, че беше много студено. Повечето хора от нашата група експедиция тръгнаха към 1 часа, когато беше минус 27 градуса. На мен това ми беше много студено, затова изчаках до 5 часа и атакувах тогава. Теренът беше практически лед, точно както ми харесва. Нямаше никакъв вятър за разлика от последната седмица. Само това, че беше много студено. Няколко пъти събувах обувките, за да разтривам и стоплям краката. Когато стъпих на върха, вече беше идеално - минус четири градуса, и даже се съблякохме по полари. Точно в 11.35 часа развяхме българското знаме и си казах: "И Манаслу вече е български."


Членове на други експедиции писаха в последните дни, че има голяма опасност от лавини и затова се отказват. Имаше ли нещо такова? 
- Не, нито опасност от лавини, нито някакви други срутвания по маршрута между лагерите. Това за лавините всъщност си беше провал на някои от експедициите, за които алпинистите бяха плащали по 20 хиляди долара. Те направиха много лошо планиране на атаката и тръгнаха прекалено рано. Стояха дълго на висок лагер. Останаха три дни в лагер 3, вятърът не утихна и те слязоха и прекратиха експедициите. А ние чакахме до последно за най-доброто време. В последните дни събирахме всевъзможна информация, аз самият отложих няколко пъти атаката, за да се вместим в този прозорец между вчера и утре. Иначе през деня температурите са много високи. Даже сега си почивам в палатката и имам чувството, че е 30 градуса.
Вчера се качихте доста хора. Групово ли атакувахте, или кой колкото може?
- Всеки тръгна според способностите си. Останалите предпочетоха да атакуват по-рано, но аз исках да се постопли малко, да избегна студа и затова тръгнах по-късно. С Атанас Скатов се засякохме в лагер 4 на слизане. Предполагам, че днес ще успее да се качи, което е страхотна новина - двама българи в два дни. Хубавото е, че все пак успях да избягам от навалицата, защото днес около 60-70 души са се подготвили за атака. Рано сутринта са успели да се качат 15 китайци. Изводът накрая е, че всички, които изчакахме достатъчно, спечелихме.


Имаше съмнения, че слизането няма да е лесно заради дълбок сняг. Все пак успяхте да стигнете до базовия лагер още снощи...
- Тръгнах от лагер 4 в 3.00 часа и мислех да спя в лагер 1, но се бях намръзнал и исках да се прибера на топло в базовия лагер. Казах си, че така или иначе имам сигурно малко повече от час, така че по-добре да си спестя това пренощуваме в лагер 1. Но малко след като тръгнах надолу, батериите на челника свършиха и попаднах в пълна тъмница. Тогава се сетих, че мога да използвам фенерчето на телефона и благодарение на него се ориентирах в нощта. А и луната изгря цели 2-3 часа по-късно. Като се прибрах в базовия лагер, малко ме боляха колената, но иначе всичко мина много добре.


Окончателно ли отпадат шансовете за втори връх в рамките на този проект "2х8000"?
- Да, няма никакви шансове. Сезонът практически приключи и доколкото разбирам, на останалите върхове не се случва нищо. Доволен съм, че все пак имах късмет да изпълня основната мисия от експедицията. Когато се върна в София, ще мисля какво може да се предприеме по-нататък, но определено идеята да опитам да изкача всички осемхилядници започва да придобива по-реални измерения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK