Въпросът "Български" ли е връх Шиша Пангма" отново е на дневен ред

Боян Петров вече си е намислил кои два осемхилядника ще атакува догодина

© LAP.bg

Боян Петров вече си е намислил кои два осемхилядника ще атакува догодинаБългарската федерация по катерене и алпинизъм ще се опита да даде окончателна оценка дали е изкачен от българин връх Шиша Пангма, който със своите 8027 м е най-ниският сред от 14-те осемхилядници. 


Проучването идва като резултат от изкачването на Манаслу от Боян Петров и Атанас Скатов, с което още един осемхилядник вече е превзет от български алпинисти.


До миналата година се смяташе, че само Манаслу, Канчендзьонга и К2 не са "български". След като и те попаднаха в биографията на Боян Петров, отново стана актуален въпросът за покоряването на други върхове от по-предни години. 
В аналите на българския алпинизъм е записано, че Шиша Пангма е изкачван от Дойчин Василев и д-р Карина Сълова през 1999 г.


Проблемът е, че за тях е сигурно изкачването до централния връх, който е на 8808 м и не е сигурно дали са стигнали до главния връх. Според алпинистите между двата има около един час нелек път. 


Подобен казус имаше и по отношение на Броуд Пик, който също има няколко разклонения и те са достигани в миналото. Боян Петров стигна до главния връх през лятото на 2014 г.


"Според мен най-честно е да се попита Дойчин Василев и той да каже докъде е стигнал. Вече от дистанцията на тези над 15 години е редно да се знае истината", заяви Боян Петров на пресконференция след завръщането си от Непал.


Дилемата идва от това, че от изкачването няма снимки и се разполага единствено с твърденията на алпинистите. Легендарната летописка на изкачванията в Хималаите и Каракорум Елизабет Хоули не го води изкачен от Василев и Сълова. 


"Този връх ми е първи приоритет, но в момента поради особеностите на обстановката от тибетска страна струва двойно повече от обикновеното. Аз нямам намерение да плащам каквато и да е цена. Ако условията се нормализират, веднага тръгвам", заяви Петров.


Иначе Петров, който вече има пет осемхилядника в актива си, вече е определил кои ще са следващите два върха за изкачване. Експедицията ще е през следващата пролет.


"Не искам да ги казвам, за да не предизвиквам съдбата. Имам някакво суеверие. В последните две години имам късмет с времето и условията. Тепърва ми предстои да събера бюджета. Все пак останаха пари от тази експедиция, което е добро начало", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK