Пет неща, които научихме досега от Евроволей 2015

Владимир Николов е незаменим за България и това е притеснително

© LAP.bg

Владимир Николов е незаменим за България и това е притеснителноЕвропейското първенство по волейбол за мъже навлиза във втората си и много по-решителна фаза. Българските национали изиграха три мача, два от тях изключително трудни, и очакват съперника си на четвъртфиналите. Какво показаха те до момента на игрището в зала "Арена Армеец".


Владимир Николов е незаменим и това е притеснително


Владимир Николов е абсолютно незаменим за националния отбор по волейбол и това за момента не е проблем. Но всъщност е един много голям проблем. Ветеранът направи невероятни два първи мача на европейското първенство. Toй отбеляза 14 точки в трите гейма срещу Германия, като беше най-резултатен в българския състав. Срещу Холандия обаче буквално носеше отбора на гърба си и реализира цели 27 точки. Той беше основната заплаха в първите геймове срещу холандците и беше вариант номер 1 в най-трудните моменти, за да спасява положението. По-късно, след три часа игра, беше и човекът, който отбеляза последната точка в онзи инфарктен двубой.
Но това не е нормално. Николов вече е на 38 години! И въпреки че показва удивително физическо състояние, за което той казва, че си е скъсал г*за в последните пет месеца, би трябвало да има кой да го замени. Частично оправдание е контузията на Цветан Соколов, който е и естественият му наследник на поста диагонал на разпределителя.


Успокоително е, че засега план А върви добре. В своята дълга кариера обаче Николов е имал мачове, в които играта просто не му тръгва. Или пък съперникът е разучил добре постановката на българската атака и концентрира внимание върху него, с което го спира още в началото. За щастие до момента подобно нещо не се е случило. Но може да се случи всеки момент, още в мача от четвъртфиналите. И тогава въпросът е какво да се прави?


План Б може да бъде предизвикан и от един по-продължителен мач. Срещу Холандия беше очевидно, че след средата на четвъртия гейм му липсваше тази острота в атаката, която имаше в самото начало на мача. Затова и няколко негови атаки бяха прихванати от холандската защита.


България има проблем с флот сервиса


Мачът с Чехия, който трябваше да е най-лесният в груповата фаза, се оказа един от най-трудните. Частично причината беше в липсата на концентрация след всичко, което се случи по-рано на двубоя между Холандия и Германия, а и вероятно е имало психическо изтощение заради емоционалната победа над Бундестима ден по-рано. Но този мач отново показа една характерна слабост – много колебливата игра при посрещане на флот сервис.


Посрещането на флот сервис е сериозен проблем за българския отбор

© cev.lu

Посрещането на флот сервис е сериозен проблем за българския отбор


Ако се върнем три години назад във времето, ще си припомним, че точно по този начин Аржентина тотално разби българската игра в груповата фаза на олимпийските игри в Лондон. Това, което не успяха да направят поляци и италианци със силен начален удар, го направиха аржентинците.


В анализа си за "Дневник" Радостин Стойчев коментира, че причината е в това, че българският отбор посреща флот сервиса с двама души, докато повечето отбори го правят с трима или двама и половина. Което препраща към темата за посрещането на България, където продължава да има хроничен проблем с поста, на който играе Тодор Алексиев. Николай Пенчев засега отлично заменя Тодор Скримов като човека с "меките ръце", но всеки следващ съперник добре ще знае да цели Алексиев при изпълнението на начален удар.


Отделно има затруднения и когато противникът реши да не играе със сила, а да бие по пръстите на блокадата. Тогава националите наистина имат проблем да намерят решение в защита. За щастие може би до края на първенството няма да има такива отбори, а повечето ще бъдат силови.


Националният отбор вече има двама разпределители


Историята на българския национален отбор по волейбол изобилства с периоди, в които е имало един отчетлив и дори незаменим номер 1 при разпределителите. Спомнете си ерата на Николай Иванов, а след това и тази на Андрей Жеков. Сега титулярният разпределител Георги Братоев не е толкова твърд първи избор, но освен това има добър втори вариант в лицето на Любомир Агонцев.


В сряда България продължава участието си срещу Белгия или Германия

© cev.lu

В сряда България продължава участието си срещу Белгия или Германия


Изборът на Братоев за титуляр е естествен въпреки трудните периоди на взаимоотношения със селекционера Пламен Константинов. Дори би било неестествено човек, който през следващия сезон ще играе в "Тренто", да не е част от националния отбор. Освен това близнакът е играч, който има доста положителни качества, включително и ръст за блокада. Сред силните му страни е и неговият характер, а егоцентризмът му за момента изглежда подтиснат. Има и слабости, които правят играта му предвидима на моменти. Но тя е далеч по-разнообразна от някои периоди при Жеков. Дори само да споменем играта в центъра е достатъчно.


Агонцев обаче дава съвсем различен ритъм и точно той спаси мача с Холандия. Той не просто може да влиза за няколко разигравания при загубен гейм, за да се даде въздух на титуляра, а може да изкара и няколко гейма. Относително е непознат за съперниците, а това беше голям удар на олимпийските игри в Лондон, когато Братоев се появи на игрището след отказването на Жеков. Големият проблем на Агонцев е ръстът, който подканя на противника да атакува през него. В крайна сметка не е много сигурно дали липсата на твърд титуляр на поста е положително или отрицателно явление, но засега не се отразява негативно.


Историята с "Жеков – либеро" беше глупост


Нека си признаем – това със записването на Андрей Жеков като второ либеро срещу Холандия беше доста неразумно. Контузията на Теодор Салпаров хвана неподготвен както българския отбор, така и съдиите. Забавянето на играта заради протестите на холандския треньор костваха гейма и можеха да имат и по-висока цена. А както коментираха експерти пред "Дневник", разрешението Владислав Иванов да влезе като трето либеро беше допустимо само защото мачът се играе в България. При всички други обстоятелства изглежда щяхме да довършим мача без либеро.


Записването на Андрей Жеков като второ либеро срещу Холандия беше доста неразумно

© LAP.bg

Записването на Андрей Жеков като второ либеро срещу Холандия беше доста неразумно


Обяснението на Пламен Константинов със записването на Жеков е, че така е искал да използва всички налични играчи. Но това не е много сериозно. Ако Жеков наистина е бил контузен и всички са знаели, защо въобще е в стартовия списък? Не звучи логично играч, който няма нито секунда на полето в мача да се окаже контузен в момента, в който се налага да влезе по принуда. Още повече, когато не е титулярен за поста, на който е записан. Не сам ние, но и целият свят знае, че той е разпределител, а не либеро. И всеки треньор ще е недоволен, ако Жеков тутакси се е оказал с травма. Решението можеше да бъде и по-просто – да има само едно либеро и когато се контузи, полеви играч да заеме неговото място. Тогава нямаше да се налага тази 15-минутна драма във втория гейм.


Всъщност тази история си има по-дълбоки корени. Защо България е с трима разпределители на първенството, което означава един играч по-малко на друг пост? Друг такъв отбор няма и вероятно не може да се намери и в предишни издания на големите турнири. Това много напомня на историята от световното първенство, когато останахме без центрове. Списъкът от 14 играчи дава доста добра възможност за широчина на състава на всеки пост и трябва да бъде използвана.


Публиката е допинг за отбора


Изключителната публика в зала "Арена Армеец" е наистина седмият (или осмият) играч на националния отбор. И в трите двубоя от груповата фаза залата в София беше пълна, зрителите бяха невероятно еуфорични и националите се възползваха максимално. Изглежда така ще бъде и на четвъртфинала, а ако този мач е срещу Германия, вероятно зарядът встрани от полето ще бъде максимален.


Публиката се оказа не просто седмия, а дори осмия и деветия играч на България

© cev.lu

Публиката се оказа не просто седмия, а дори осмия и деветия играч на България


За всички е ясно, че в такава атмосфера е възможно публиката и да пречи. Под натиска на очакванията всеки отбор, особено такъв колеблив в изявите си като България (все пак да не забравяме последните участия в Световната лига и сътресенията в резултатите), може да и да се срине. За момента обаче трибуните на "Арена Армеец" действат като допинг.


Дали заради отговорността към запалянковците, или заради пределната амбиция и концентрация, но българският отбор отново си върна две невероятно важни умения - да печели важните точки в края на геймовете и да не се срива психически при загубен гейм. В последните години имаше периоди, в които точно в решителните последни разигравания националите губеха цели мачове. Поне засега ги печелят и няма друго логично обяснение освен мотивацията да не разочароват зрителите в залата. А те от своя страна се отплащат за тази всеотдайна игра с пълно раздаване дори и в най-трудните моменти. Затова любовта и удоволствието от мачовете са взаимни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много добър анализ! Особено коментарите по адрес на Тодор Алексиев са коректни, дори непълни.
  Струва ми се , че срещу германците ще ни е най-трудният мач до края. Само финал евентуално срещу Полша или Русия, които са ни традиционно неудобни, може да е по-тежък.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  и аз научих нещо - "Евролей 2015" може да стои с дни и на никой в редакцията да не му прави впечатление!
  по същество - добър анализ, с критични елементи, точно какъвто трябва да направят и в отбора ни.
  малко отпускане срещу дойчланд и си оставаме зрители. започвам да се чудя дали хитрата белгийска лисица не ни е готвил капан още в началото, след като видя, че диагонала му не е готов...
  ще видим!
  Българи Юнаци!

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Да, добре казано, но и пропуснати много важни акценти. Първо ние не сме Бразилия и това че Матей не играе, а Цветан Соколов е контузен е огромен проблем. Отборът ни с тези изпълнители надскача себе си, което е благодарение най-вече на Пламен. И аз не знам, защо картотекира Жеков, дали от суеверие или за мотивация на момчетата, но поне когато това има резултат не го критикувайте. Има време, ако паднем от Германия да се развихрите. Намеците, че това е нарушение на правилата са смешни, просто като го обявиха за контузен, няма право да влиза до края на мача и той не влезна, така че не се впускайте в простотиите на немския треньор.

 4. 4 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 515 Весело

  Благодаря за изтъкнатите точки в това обобщение. От полза бе да се прочете.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 5. 5 Профил на marinero11
  marinero11
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Въпросът защо Жеков беше записан като либеро е резонен, но... по правилник треньорът има право, дори при наличието на двама играчи на този пост да "превърне" полеви в либеро. В случая гафът беше на съдиите, които позволиха на холандския треньор да спори 15 минути без да го санкционират, въпреки че е наясно с правилата. Така неговият план проработи и холандците се върнаха в гейма и го спечелиха.
  И нещо много важно - не трябва да се правят драми, ако нашите отпаднат от Германия - те разполагат с много качество в състава и въпреки категоричната загуба в първия двубой, са много силни. Ще бъде гадно да хвалим националите и при евентуална загуба да последва плюене. Играта и характера, които бяха показани дотук, са достойни за уважение.

 6. 6 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Някак не звучи логично играч, който не се е появил за нито една секунда на игрището да се окаже контузен в момента, в който се налага да влезе по принуда.[/quote]
  Някой май е проспал мача с Чехия?
  А иначе на въпроса защо е картотекиран Жеков, при положение че е контузен, отговаря инж.Данчо Лазаров в интервюто си за Труд:

  "За Жеков знаете ли какво ми каза Пламен още преди европейското? Андрей е дал много на българския волейбол и страшно много иска да играе това европейско. Съвестта ми не позволява да го извадя от групата и ще опитаме да се възстанови."

  Дали?

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 7. 7 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Единствено не съм съгласен с това за либерото. Ясно е казано в правилника,че когато либерото се контузи,може да бъде заменен от който и да е полеви играч. Няма значение дали второто либеро е записан контузен,защото може да получи травма при загрявката и тогава ситуацията е аналогична. Целият театър онзи ден беше за да ни разбият ритъма,иначе мача беше готов за 3:0. Не ми стана ясно защо търпяха толко дълго холандския п***л,а изгониха Пламен веднага

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Много добър анализ! А момчетата се раздават не като за европейско, а като за световно. Публиката е в изключителна подкрепа при победите и дано да бъде такава и при (не дай си боже) загубите, защото отборът заслужава уважение.

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Весело

  Атмосферата в залата е невероятна! Подкрепа до дупка за нашите, каквото и да се случва. Те се раздават, ние се раздаваме.

 10. 10 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "sashobal":

  До колкото разбрах проблема беше не в това че полеви играч заменя либеро, а че няма отличавща го фланелка. За това бе и цирка с светлоотразителната жилетка. Не може да ползва тази на Жеков защото е друг номер.

 11. 11 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Съгласен съм с всички, с изключение на твърдението, че Братоев е по-разнообразен и добър разпределител от Жеков. Това е смехотворно. Първо, Андрей е много по-опитен, което на този пост е важно. Второ, много по-пъргав и повратлив е, което се дължи и на по-ниския му ръст. Именно това му качество е спасявало отбора много пъти при лошо посрещане, когато разпределителят бяга на 4-5 метра назад, за да вдигне топката за атака. Отделно от това възможността му да вдига с пас "отгоре" много ниски топки е почти ненадмината. Жеков играе много по-добре с диагонала, особено добре с Владо Николов. На блокада Братоев е по-висок, но не винаги е по-полезен от Жеков, все пак блокадата е много техника и усет - кога да скочиш, къде и как да завъртиш ръцете. Единствено при играта с центровете Братоев е по-умел и ефективен.
  А онзи ден в мача с Холандия Братоев беше най-паникьосаният играч и за малко да потопи отбора.

 12. 12 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "за което той казва, че си е скъсал г*за в последните пет месеца"

  Дневник, 2015 г.

  Иначе с текста като цяло съм доста съгласен, особено с темата за либерото. Кому беше нужно въобще да става този цирк?

  Иначе отсъствието на Соколов не е малко оправдание и предполагам ще чуем повече за него към края на турнира (надявам се, че не).

  Като гледам посрещането на Тошко Алексиев и чак ми се реве, че нямаме Казийски. Апропо, посрещането на Казийски беше трагично, когато беше млад, но човекът явно доста се потруди върху този елемент.

  Добри думи за играта през центъра, между другото. Частично е засегната в частта за либерото.

 13. 13 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 959 Неутрално

  нашите играят на върха на възможностите си, дано издържат до края така и да имат късмет разбира се.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 14. 14 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "simo87":

  Не съм съгласен че Жеков е по-добър от Братоев.Не че Жеков няма някои качества , които липсват на Братоев, като силен сервис и по-добра игра с крайните нападатели. Но Жеков на практика не играе с центровете и дупка е в блокадата . Докато Братоев има повече блокади от всички без центровете.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всъщност анализът е леко пристрастен. Веднага стаеа ясно, че се прави от човек с претенции към поста на Пламен Константинов. Да обясняваш колко е притеснителна възрастта на Николов при положение, че не съдействаш за връщането на Казийски в състава е лицмерие. Да четеш правилникът, както дявола евангелието за да подчертаеш грешка на треньора също. За флот сервиза също можеше да се каже, че и ние го използвахме доста добре особено срещу германците. И накрая една мека четка за публиката ... Не че не заслужава, ама много политически звучи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Нещо не разбрах съкращението в статията. Какво означава това изречение? "И въпреки че показва удивително физическо състояние, за което той казва, че си е скъсал г*за в последните пет месеца, би трябвало да има кой да го замени."

  Че си е разпрал дупето?

 17. 17 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Климент Горанов":

  Явно не си гледал добре. Жеков винаги е правил по поне 2-3 блокади, включително и единични е правил, нищо, че е по-нисък от Братоев.

 18. 18 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "simo87":

  Кога ги е правил ? Последно като игра като основен разпределител има 2 блокади за 2 мача--> финалите на нашата група във Варна. Това, че е имал късмет да направи единична блокада някой мач не значи, че върши добра работа на блокада.
  Братоев има над 2 блокади средно на мач, до тук на европейското.

 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Според мен има още едно нещо - 6-то, което трябва да научим.
  И това е, че освен безспорните качества, добрата игра /общо казано/ и сравнително добрите успехи които постига треньорския щаб - особено на фона на нашите кадрови възможности, ние трябва да признаем и да се научим, че победите се постигат не само с подготовка и тактика, но и с умерено ползване на редица не особено лицеприятни и неприемливи от строго морални позиции, но носещи успех тактически приоми ползвани от щабовете

 20. 20 Профил на xpucmoax
  xpucmoax
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Незаменими хора няма.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Добър анализ, но по полека към Гибона. С наличните играчи, при тези контузии и отказа на Казийски, е изтискан максимума от този отбор.

  Ако се доберем до финалната четворка ще е успех.

 22. 22 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много е ефектно и щеславно да се правиш на дълбоко аналитичен и високо компетентен. Но колко е ефективно?
  Кого ползва горното, точно в този момент - нашите или противниците?!?!
  И още веднъж за тънката преценка на точното време, точното място... Т.Е., така дефицитната черта - интелигентност.

 23. 23 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 233 Неутрално

  браво, много добра статия...

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK