Пет неща, които научихме досега от Евроволей 2015

Владимир Николов е незаменим за България и това е притеснително

© LAP.bg

Владимир Николов е незаменим за България и това е притеснителноЕвропейското първенство по волейбол за мъже навлиза във втората си и много по-решителна фаза. Българските национали изиграха три мача, два от тях изключително трудни, и очакват съперника си на четвъртфиналите. Какво показаха те до момента на игрището в зала "Арена Армеец".


Владимир Николов е незаменим и това е притеснително


Владимир Николов е абсолютно незаменим за националния отбор по волейбол и това за момента не е проблем. Но всъщност е един много голям проблем. Ветеранът направи невероятни два първи мача на европейското първенство. Toй отбеляза 14 точки в трите гейма срещу Германия, като беше най-резултатен в българския състав. Срещу Холандия обаче буквално носеше отбора на гърба си и реализира цели 27 точки. Той беше основната заплаха в първите геймове срещу холандците и беше вариант номер 1 в най-трудните моменти, за да спасява положението. По-късно, след три часа игра, беше и човекът, който отбеляза последната точка в онзи инфарктен двубой.
Но това не е нормално. Николов вече е на 38 години! И въпреки че показва удивително физическо състояние, за което той казва, че си е скъсал г*за в последните пет месеца, би трябвало да има кой да го замени. Частично оправдание е контузията на Цветан Соколов, който е и естественият му наследник на поста диагонал на разпределителя.


Успокоително е, че засега план А върви добре. В своята дълга кариера обаче Николов е имал мачове, в които играта просто не му тръгва. Или пък съперникът е разучил добре постановката на българската атака и концентрира внимание върху него, с което го спира още в началото. За щастие до момента подобно нещо не се е случило. Но може да се случи всеки момент, още в мача от четвъртфиналите. И тогава въпросът е какво да се прави?


План Б може да бъде предизвикан и от един по-продължителен мач. Срещу Холандия беше очевидно, че след средата на четвъртия гейм му липсваше тази острота в атаката, която имаше в самото начало на мача. Затова и няколко негови атаки бяха прихванати от холандската защита.


България има проблем с флот сервиса


Мачът с Чехия, който трябваше да е най-лесният в груповата фаза, се оказа един от най-трудните. Частично причината беше в липсата на концентрация след всичко, което се случи по-рано на двубоя между Холандия и Германия, а и вероятно е имало психическо изтощение заради емоционалната победа над Бундестима ден по-рано. Но този мач отново показа една характерна слабост – много колебливата игра при посрещане на флот сервис.


Посрещането на флот сервис е сериозен проблем за българския отбор

© cev.lu

Посрещането на флот сервис е сериозен проблем за българския отбор


Ако се върнем три години назад във времето, ще си припомним, че точно по този начин Аржентина тотално разби българската игра в груповата фаза на олимпийските игри в Лондон. Това, което не успяха да направят поляци и италианци със силен начален удар, го направиха аржентинците.


В анализа си за "Дневник" Радостин Стойчев коментира, че причината е в това, че българският отбор посреща флот сервиса с двама души, докато повечето отбори го правят с трима или двама и половина. Което препраща към темата за посрещането на България, където продължава да има хроничен проблем с поста, на който играе Тодор Алексиев. Николай Пенчев засега отлично заменя Тодор Скримов като човека с "меките ръце", но всеки следващ съперник добре ще знае да цели Алексиев при изпълнението на начален удар.


Отделно има затруднения и когато противникът реши да не играе със сила, а да бие по пръстите на блокадата. Тогава националите наистина имат проблем да намерят решение в защита. За щастие може би до края на първенството няма да има такива отбори, а повечето ще бъдат силови.


Националният отбор вече има двама разпределители


Историята на българския национален отбор по волейбол изобилства с периоди, в които е имало един отчетлив и дори незаменим номер 1 при разпределителите. Спомнете си ерата на Николай Иванов, а след това и тази на Андрей Жеков. Сега титулярният разпределител Георги Братоев не е толкова твърд първи избор, но освен това има добър втори вариант в лицето на Любомир Агонцев.


В сряда България продължава участието си срещу Белгия или Германия

© cev.lu

В сряда България продължава участието си срещу Белгия или Германия


Изборът на Братоев за титуляр е естествен въпреки трудните периоди на взаимоотношения със селекционера Пламен Константинов. Дори би било неестествено човек, който през следващия сезон ще играе в "Тренто", да не е част от националния отбор. Освен това близнакът е играч, който има доста положителни качества, включително и ръст за блокада. Сред силните му страни е и неговият характер, а егоцентризмът му за момента изглежда подтиснат. Има и слабости, които правят играта му предвидима на моменти. Но тя е далеч по-разнообразна от някои периоди при Жеков. Дори само да споменем играта в центъра е достатъчно.


Агонцев обаче дава съвсем различен ритъм и точно той спаси мача с Холандия. Той не просто може да влиза за няколко разигравания при загубен гейм, за да се даде въздух на титуляра, а може да изкара и няколко гейма. Относително е непознат за съперниците, а това беше голям удар на олимпийските игри в Лондон, когато Братоев се появи на игрището след отказването на Жеков. Големият проблем на Агонцев е ръстът, който подканя на противника да атакува през него. В крайна сметка не е много сигурно дали липсата на твърд титуляр на поста е положително или отрицателно явление, но засега не се отразява негативно.


Историята с "Жеков – либеро" беше глупост


Нека си признаем – това със записването на Андрей Жеков като второ либеро срещу Холандия беше доста неразумно. Контузията на Теодор Салпаров хвана неподготвен както българския отбор, така и съдиите. Забавянето на играта заради протестите на холандския треньор костваха гейма и можеха да имат и по-висока цена. А както коментираха експерти пред "Дневник", разрешението Владислав Иванов да влезе като трето либеро беше допустимо само защото мачът се играе в България. При всички други обстоятелства изглежда щяхме да довършим мача без либеро.


Записването на Андрей Жеков като второ либеро срещу Холандия беше доста неразумно

© LAP.bg

Записването на Андрей Жеков като второ либеро срещу Холандия беше доста неразумно


Обяснението на Пламен Константинов със записването на Жеков е, че така е искал да използва всички налични играчи. Но това не е много сериозно. Ако Жеков наистина е бил контузен и всички са знаели, защо въобще е в стартовия списък? Не звучи логично играч, който няма нито секунда на полето в мача да се окаже контузен в момента, в който се налага да влезе по принуда. Още повече, когато не е титулярен за поста, на който е записан. Не сам ние, но и целият свят знае, че той е разпределител, а не либеро. И всеки треньор ще е недоволен, ако Жеков тутакси се е оказал с травма. Решението можеше да бъде и по-просто – да има само едно либеро и когато се контузи, полеви играч да заеме неговото място. Тогава нямаше да се налага тази 15-минутна драма във втория гейм.


Всъщност тази история си има по-дълбоки корени. Защо България е с трима разпределители на първенството, което означава един играч по-малко на друг пост? Друг такъв отбор няма и вероятно не може да се намери и в предишни издания на големите турнири. Това много напомня на историята от световното първенство, когато останахме без центрове. Списъкът от 14 играчи дава доста добра възможност за широчина на състава на всеки пост и трябва да бъде използвана.


Публиката е допинг за отбора


Изключителната публика в зала "Арена Армеец" е наистина седмият (или осмият) играч на националния отбор. И в трите двубоя от груповата фаза залата в София беше пълна, зрителите бяха невероятно еуфорични и националите се възползваха максимално. Изглежда така ще бъде и на четвъртфинала, а ако този мач е срещу Германия, вероятно зарядът встрани от полето ще бъде максимален.


Публиката се оказа не просто седмия, а дори осмия и деветия играч на България

© cev.lu

Публиката се оказа не просто седмия, а дори осмия и деветия играч на България


За всички е ясно, че в такава атмосфера е възможно публиката и да пречи. Под натиска на очакванията всеки отбор, особено такъв колеблив в изявите си като България (все пак да не забравяме последните участия в Световната лига и сътресенията в резултатите), може да и да се срине. За момента обаче трибуните на "Арена Армеец" действат като допинг.


Дали заради отговорността към запалянковците, или заради пределната амбиция и концентрация, но българският отбор отново си върна две невероятно важни умения - да печели важните точки в края на геймовете и да не се срива психически при загубен гейм. В последните години имаше периоди, в които точно в решителните последни разигравания националите губеха цели мачове. Поне засега ги печелят и няма друго логично обяснение освен мотивацията да не разочароват зрителите в залата. А те от своя страна се отплащат за тази всеотдайна игра с пълно раздаване дори и в най-трудните моменти. Затова любовта и удоволствието от мачовете са взаимни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK