"Адидас" иска възрастова граница и ограничение на мандатите за президента на ФИФА

Изпълнителният директор на "Адидас" Херберт Хайнер призова за драстични промени в структурите на ФИФА

© Associated Press

Изпълнителният директор на "Адидас" Херберт Хайнер призова за драстични промени в структурите на ФИФАГорна възрастова граница и мандатност за президентите на ФИФА поиска един от основните и най-дългогодишни партньори на световната футболна централа "Адидас".


Германската компания призова също функциите на президента да бъдат променени.


"Президентът трябва по-скоро да бъде като изпълнителен директор, който да е под надзора на контролен орган, както е в компаниите", каза изпълнителният директор на "Адидас" Херберт Хайнер в интервю за WirtschaftsWoche.
"Изобщо не помага, когато властта е в ръцете на един човек. Организацията трябва да се промени из основи. Трябва да се промени начинът, по който се взимат решенията във ФИФА", допълни той.


Преди месец комисията по реформите във ФИФА представи своите предложения за промени в организацията. Едно от тях беше президентът да заема поста си не повече от 12 години и да бъде на възраст до 74 години. 


Хайнер не изрази мнение какви трябва да са възрастовата граница и мандатността на президента на  ФИФА. Той обаче изказа подкрепа към комисията по реформите.


"Не мога да кажа какво ще произлезе в крайна сметка, но ще видите, че структурите ще се променят значително", заяви изпълнителният директор на "Адидас".


Германската компания беше доста критикувана покрай скандалите във ФИФА, тъй като за разлика от други големи спонсори като "Кока Кола" и "Виза" не поиска незабавното оттегляне на Сеп Блатер, след като през октомври започна криминално разследване срещу 79-годишния швейцарец.


"Кока кола", "Виза" и други спонсори също така поискаха реформите във ФИФА да бъдат задвижени от трета страна - комисия извън рамките на централата, която да бъде съставена от безпристрастни експерти. "Адидас", която си партнира с ФИФА от 1970 г. и има договор до 2030 г., не беше сред тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK