Без руски лекоатлети на световното първенство в зала през 2016 г.

Русия беше изключена временно от Международната федерация по лека атлетика и няма право да участва в международни състезания

© Reuters

Русия беше изключена временно от Международната федерация по лека атлетика и няма право да участва в международни състезанияРуските лекоатлети няма да бъдат допуснати до участие на световното първенство в зала през 2016 г., съобщи "Ройтерс", като се позовава на източник, запознат с решението на Международната федерация по лека атлетика (IAAF).


Шампионатът ще се проведе в Портланд между 17-и и 20-и март. Това ще е първото голямо първенство, което Русия ще пропусне, след като през миналата седмица беше изключена временно от международната атлетика.


Санкцията дойде на базата на доклада на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA), която отчете наличието на "държавно спонсорирана допинг политика".
Наказанието няма да бъде вдигнато, докато екипът по инспекцията на международната федерация не завърши своето разследване  и не потвърди, че Руската федерация по лека атлетика отговаря на целите за членство в IAAF, твърди източникът на "Ройтерс".


Екипът по инспекцията ще представи първия си публичен доклад на заседание на Съвета на IAAF, което ще се проведе на 27 март в Уелс. Докато наказанието не бъде вдигнато, Русия няма право да участва в международни състезания.


Президентът на IAAF Себастиан Коу заяви в четвъртък, че Русия трябва да докажат своята отдаденост към борбата с допинга със "стабилни" критерии за проверка, ако иска лекоатлетите й да се върнат към състезанията.


"В името на защитата на всички чисти спортисти, не може да поставяме срокове за връщането на руския отбор, докато не се уверим, че всички критерии са изцяло изпълнени и ще бъдат изпълнявани в бъдеще", каза Коу.


Коу обяви пет принципа, които ще помогнат за определяне на критериите на екипа по инспекцията, който ще започне работа не по-късно от 1 януари.


Британецът заяви, че Русия незабавно трябва да предприеме коригиращи и дисциплинарни мерки срещу уличените в употреба на забранени вещества спортисти, а също така да създаде ефективна и оперативна рамка за борба с допинга


По думите му Русия трябва да се създаде стабилна програма в тази насока и да предприеме реформи за подобряването на борбата с допинга, една от които да криминализира разпространението на забранени вещества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK