Жената, която разкри руския допинг, се крие в чужбина с клеймото "предателка"

Руската атлетика обвинява Степанова в предателство заради разрешение за жителство в "богата страна"

© Reuters

Руската атлетика обвинява Степанова в предателство заради разрешение за жителство в "богата страна"Спортистката, която разкри тайните на допинга в руската атлетика, се крие в чужбина под натиска на тонове критика от бившите ѝ колеги и деятели у дома и с обвиненията им, че е предала родината си.


Юлия Степанова, която също е наказвана за допинг нарушения, тайно е записвала руските треньори и атлети повече от две години и описала как точно се взимат забранени стимуланти.


Показанията ѝ съставляват основната част от разследването, което доведе до временното изваждане на Русия от световната атлетика и вкара руския спорт в най-голямата криза от бойкота на московската олимпиада през 1980 г.
Докато действията ѝ се описват като смели от феновете ѝ зад граница, у дома тя е обвинявана в лъжа и в предателство към сънародниците си заради пари или разрешение за пребиваване в богата държава.


"Тя е предател", заяви бившият ѝ треньор Владимир Казарин, който е един от замесените в употреба на допинг в доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA). Той отрича обвиненията.


"Тя ме предаде, предаде родината си. Ето защо е предателка", заяви Казарин пред руската НТВ.


Преди обвиненията ѝ да излязат наяве миналата година 29-годишната Степанова и съпругът ѝ, които имат дете в предучилищна възраст, напуснаха Русия и се преместиха в Германия. Задомиха се там, но без да вдигат шум около себе си.


Ръководителят на местния атлетически клуб Кристоф Коп, който им помогнал да се устроят в Германия, заяви, че те са пазели детайлите от записите, за да не бъдат проследени. Те дори написали на вратата на къщата си фамилията Мюлер, която е една от най-популярните в Германия.


"Управлявахме ситуацията много, много внимателно, когато дойдоха в Германия", казва Коп, който ръководи берлинския клуб "ЛАК Олимпия 88". 


Той казва, че Степанова и съпругът ѝ се преместили отново през септември, когато заминали за Северна Америка. Според него някой свързан с WADA им помогнал за преместването. 


Опитите на "Ройтерс" да хване следите на Степанова и съпруга ѝ Виталий чрез колеги, приятели или спортни ръководители се оказаха неуспешни. В момента не се знае къде живеят.


Юлия Степанова и съпругът ѝ се крият в чужбина

© Associated Press

Юлия Степанова и съпругът ѝ се крият в чужбина

Последното документирано публично присъствие е от германската столица, където се е състезавала за "ЛАК Олимпия 88" на 1500 метра през юли. 


Руските спортни власти оспориха някои от заключенията в доклада на WADA за допинга, но твърдят, че ще направят необходимото да върнат атлетиката си на международната сцена. Те обещаха да сменят ръководството на федерацията по лека атлетика на националната антидопингова агенция.


Отношението на Русия към Степанова обаче показва как тази държава гледа на скандала - те отчитат, че има проблем, но също така вярват, че той е предизвикан от противниците на Русия по политически причини.


Самата Степанова беше състезателка в средните дистанции, докато не получи наказание от две години през 2013-а. Тя със съпруга ѝ за първи път влезли в ролята на информатори миналата година, когато свидетелствали за телевизионен филм за разпространението на допинга в руската атлетика. Журналистът от германската телевизия ARD Хайо Зепелт заяви пред "Ройтерс", че двамата се преместили в Германия преди излъчването на филма заради очакваната реакция в Русия.


"Те знаеха, че когато историята види бял свят, може да имат много проблеми в Русия", заяви Зепелт, чийто филм беше използван като основа за разследването на WADA.


"Те смятаха, че разговорът за допинга в руския спорт и въобще разговорът за нередностите в руския спорт не е добра идея. Тогава казаха, че това е въпрос на чест. Че не трябва да се хвърля петно на своята страна и не трябва да я обвиняваш", добавя журналистът. 


Зепелт твърди, че не знае къде е Степанова сега, но и да знаел нямало да сподели информацията. Руските спортни власти твърдят, че не знаят нищо за заплахи към информаторката, че да се налага да бяга в чужбина.


"Те имат нужда да вземат чуждо гражданство и затова са го направили. Не сме ги заплашвали", заяви Анна Глушенко, говорителка на руската атлетическа федерация.


Името на Степанова се споменава 141 пъти в доклада от 323 страници на WADA. Нейните показания включват есемеси, електронни писма, интервюта с разследващите, както и тайно направени видео и аудио записи в периода февруари 2013 и ноември 2014 г. на различни места от хотела в Киргизстан до Казанската гара и офисите на федерацията. 


В един от епизодите в доклада Степанова тайно е записала на видео разговор между нея и Казарин за тренировъчния ѝ режим. 


"Ето защо в началото ще използваме само оксандролон и примоболан, съвсем малко можеш да вземеш и няколко ампули ЕПО, разбира се. Но се увери, че няма да има проверки по това време, нищо такова", казва Казарин.


В същото видео Казарин дава на Степанова 15 таблетки и я съветва кога да ги вземе. По-късно те са тествани в лаборатория и се оказват оксандролон, който заедно с ЕПО са сред забранените препарати за употреба в спорта. 


Попитан от "Ройтерс" какво мисли за ролята на Степанова в доклада, руският спортен министър Виталий Мутко казва: "Бих искал да се надявам, че е имала истинското желание да възстанови здравето на спорта, ако това наистина е бил мотивът ѝ. Но ако е водена от меркантилни намерения или заради разрешение за пребиваване в някоя страна като Канада, тогава не знам".


Според него ако наистина е искала да се бори с допинга в спорта е трябвало да потърси руската федерация и да сподели притесненията си. "Няма нужда да се прави филм", заяви той.


Вицепрезидентът на руската федерация по атлетика Татяна Лебедева заяви, че Степанова и съпругът ѝ се опитват да се изкарат жертви.


"Когато казват, че ще бъдат заплашвани, те го правят предварително. И крайна сметка си отиват. Нямаше нищо, никакви заплахи", твърди Лебедева.


"Разбира се, невинните атлети, които сега страдат, няма да им благодарят. Те не са били виновни за нищо, но са обвинени от атлет, който е използвал допинг. Когато я хванаха директно е заявила, че всички го правят", казва тя.


Зепелт твърди, че мотивацията на Степанова е била да докажат, че в руската атлетика се случват много нередности. "За мен те са най-впечатляващите информатори в историята на спорта. Най-впечатляващите. Не им платихме нищо. Не са и искали такова нещо. Те просто искаха да го докажат", коментира авторът на филма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK