Националната спортна база е натрупала загуба от 5.5 млн. лева през 2014 г.

Националната спортна база е натрупала загуба от 5.5 млн. лева през 2014 г.

© Асен ТоневЗагубата на "Национална спортна база" ЕАД за 2014 г. се е увеличила с 29% спрямо предходната година, става ясно от доклада след одита на Сметната палата. Сумата достига близо 5.5 млн. лева, след като за 2013 г. загубата на дружеството е 4.25 милиона, показва справка в Търговския регистър.


Одитът на Сметната палата установява и доста нарушения при договорите за отдаване на дълготрайни материални активи под наем, както и при обществените поръчки.


От проверените 45 договора за отдаване под наем на дълготрайни материални активи, при осем е имало нарушения.
"Не е извършван ежегоден анализ на възможностите за отдаване под наем на активи на НСБ ЕАД и предварителен контрол по процедурите за отдаване под наем, с което е създаден риск за незаконосъобразни действия във връзка с провеждане на процедури за отдаване под наем на активи на дружеството през одитирания период. Не са предприети действия за начисляване на неустойки (лихви) съгласно клаузи в договорите за наем във връзка с установени забавяния при плащането на наемни цени от наемателите", се казва още в доклада.


Одиторите отбелязват още, че състоянието на системата за финансово управление и контрол при възлагането на обществените поръчки не е добро. Посочва се, че в началото на одитирания период липсват писмено въведени контроли, а през останалата част от периода въведените контроли не са прилагани последователно.


Приходите на държавната фирма, която стопанисва най-големите спортни бази в България, са намалели с 10.5% спрямо 2013 г., а разходите ѝ са се увеличили с 14%. Нараснали са също вземанията и задълженията.


"Въпреки констатираната тенденция на финансова дестабилизация дружеството не е финансово зависимо от кредитори, финансира се изключително за сметка на собствени средства. То е в ликвидно състояние, позволяващо своевременно и в пълен обем да изпълни своите краткосрочни задължения за сметка на текущите си активи, запазва финансовата си автономност и има нисък финансов риск", пише в становището на Сметната палата.


През одитирания период са извършени значителен брой промени в състава на съвета на директорите, в структурата и в щатното разписание на длъжностите в дружеството.


В резултат на одита от Сметната палата са направили две препоръки към министъра на младежта и спорта Красен Кралев за подобряване на дейността на НСБ. Пет препоръки са насочени към съвета на директорите и още две към изпълнителния директор на дружеството.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 737 Разстроено

  Бозаят!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  И виновните пак няма да бъдат наказани.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Ама иначе дайте да строим стадиони.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 784 Неутрално

  То има ли нещо финансово свързано със спорта в страната ни,което да не е на загуба......

 5. 5 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 381 Весело

  Това едва ли учудва някого. Мисля, че през 2011 или 2012 година имаше една разработка на в.Капитал по темата с националният стадион "Васил Левски", чийто собственик е именно НСБ. Тогава управляваше първото правителство на Бойко Борисов. Анализът беше на базата на най-силният финансов сезон на националният стадион. Става въпрос за 2010 година, когато имаше концерт на АС/ДС, ЦСКА и Локомотив София играеха домакинските си мачове на стадиона, а за капак и двата отбора имаха и мачове от Еротурнирите, като ЦСКА имаше мачове и в груповата на фаза на Лига Европа...И при тази върхова натовареност на стадиона, той беше на...счетоводна загуба! Ако някой се зарови в архива на в."Капитал" сигурно ще намери този анализ.

  Явно нищо, ама нищичко не се е променило. Направо учудващо

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK