Може ли жена да оглави Националната спортна академия

Проф. Даниела Дашева ще се опита да се превърне първата жена ректор на НСА

© Станислав Христов, 24 часа

Проф. Даниела Дашева ще се опита да се превърне първата жена ректор на НСАТя е силен специалист в област, в която дори Гватемала е изпреварила България с цялата ѝ олимпийска история и претенции. Опитва се да пробие в свят, доминиран от силно влияние на тестостерон. И се гордее, че говори четири чужди езика. Дали обаче ще бъде разбрана на родния ѝ език ще стане ясно утре, когато са изборите за нов ректор на Националната спортна академия (НСА).


Кандидатурите са две: на досегашния ректор - започналият като доцент мандата си и завършващ го като професор Пенчо Гешев и проф. Даниела Дашева. 


В над 70-годишната история на това специализирано в областта на спорта висше учебно заведение никога досега жена не е била ректор. Единственият подобен опит беше направен от историка проф. Райна Бърдарева, доскоро кмет на Шабла.
Сега проф. Дашева прави втори опит, напълно в духа на съвременните тенденции за еманципиране на спортната администрация. Само преди дни комисията за реформи във ФИФА препоръча всяка континентална конфедерация да излъчи поне по една жена в състава на бъдещия изпълком. А присъствието на жени в управлението на Международния олимпийски комитет и други големи спортни организации вече е стандарт.


"Нашата академия е с характерен мъжки управленски профил и винаги ректорите са били мъже. Може би е дошло времето да бъде управлява жена. Или поне се надявам да е така, но трудно ни се получава еманципацията", коментира тя пред "Дневник".


В най-новата история на управлението на българския спорт присъствието на жените начело на ключовите спортни структури не е нещо нестандартно. Преди години по едно и също време държавната спортна агенция се управляваше от Весела Лечева, а Българския олимпийски комитет от Стефка Костадинова.


БОК изглежда по-склонен да подкрепи настоящия ректор Пенчо Гешев, като му връчи наградата на МОК "Спорт и иновации" за развитието на българската олимпийска академия точно два дни преди изборите за нов ректор. Гешев е и заместник председател на олимпийския комитет.


Даниела Дашева, която в момента е заместник ректор по научната, международната и проектната дейност, приема тази церемония с уважение въпреки очевидно неподходящия момент за връчването ѝ. "Наградата на ректора е и награда за цялата академия. Разбира се, че такава награда е престиж за цялата общност в НСА", казва тя.


В своята предизборна кампания тя е наблягала на разговорите с колегите си в НСА и различните групи, които имат право на глас в общото събрание. То се състои от 168 души, от които 116 души са хабилитиран състав. Останалите представители са на студентите, докторантите, асистентите и служителите в администрацията. 


При предишните избори Пенчо Генчев, специалист по ветроходство, спечели почти служебна победа при формална конкуренция. Тогава той заяви пред "Дневник", че е имало вътрешно разбирателство в екипа на предшественика му проф. Лъчезар Димитров кой да наследи поста. "Мисля, че не е погрешно, защото по този начин екипът се запазва и се поддържа стабилността на системата. Моментът не е за резки завои и движения", каза тогава той.


Преди десетина дни в разгара на предизборната кампания за нов ректор, беше открит обновен футболен терен. Той изглежда като оазис в иначе занемарената база на НСА

© Министерство на младежта и спорта

Преди десетина дни в разгара на предизборната кампания за нов ректор, беше открит обновен футболен терен. Той изглежда като оазис в иначе занемарената база на НСА


Този път Дашева, която е два мандата заместник ректор, е готова да го предизвика по-сериозно. "Аз съм част от ръководството и ако има някакви грешки, съм част от екипа, който ги е допуснал. Не излизам от позицията да критикувам. Но имам самочувствието, че това, което съм постигнала досега в НСА е достатъчно значимо", казва тя, като изтъква, че е от ВАК-овите професори (за разлика от новата система за придобиване на научната степен), тъй като е станала професор преди десет години.


"Според мен трябва да изведем НСА от състоянието да живее в един измислен свят. Тук сякаш времето е спряло. Статуквото вероятно за някого е хубаво, но пазарът на труда и конкуренцията изискват ново мислене. Имаме много амбициозна програма за развитието, за да можем да отговорим на изискванията и да сме конкурентни на пазара", казва тя.


Наред с промените на учебните планове, акредитирането на нови специалности, които да отговарят на съвременните изисквания и търсене, реалното въвеждане на кредитната система, та дори и заработването на интранет системата, тя предвижда и изработването на специалности с обучение изцяло на чужд език.


"В Западна Европа в подобни на нашето учебни заведения бакалавърската степен се завършва за три години, а магистърската за още две. При нас бакалавърската степен е четири години плюс една за изучаване на български език. В свят, в който хората си пестят времето, трябва да можем да предложим обучение на английски език. Това ще ни помогне да се обърнем към пазари като Китай и Индия", казва Дашева, която владее английски, руски, френски и испански.


Един от големите проблеми на НСА, че не е ясно какъв процент от завършилите започват работа по специалността си. В повечето случаи студентите им успяват да се реализират, но в други области. А наскоро спортният министър Красен Кралев обяви, че НСА бълва кадри за които няма работа. По тази тема Даниела Дашева планира да се създаде център за кариерно развитие, който да ориентира студентите още от първи курс. А освен това да се заложи на повечето практика в последните две години от обучението.


В началото на мандата на Пенчо Гешев актуален беше проблемът с базата в Несебър, а малко преди избирането му НСА беше спряла работа за два месеца заради високите сметки за парно. Сега това е в миналото, но състоянието на базата, доскоро определяна като най-добрата в България, буди жалост. Наскоро беше открит нов терен с изкуствена трева, който вече изглежда като оазис сред занемарените площадки, ремонтирани за последно по времето на покойния проф. Георги Кабуров в началото на 90-те.


"За управлението на тези огромни терени и цялата база трябва професионален подход. Трябва да се направи почти изцяло нов екип от хора, които да са професионалисти в тази сфера. Защото при добро управление тя може да ни носи нелоши приходи", казва Дашева.


Но най-големият проблем в крайна сметка си остава фактът, че колкото и кадри да бълва НСА, състоянието на българския спорт остава крайно ниско. За Дашева, чиито трудове са свързани със системата на олимпийска подготовка, отговорът на въпроса защо елитният българският спорт е в такова състояние има един отговор: "Защото просто такава система липсва".


"Липсва произвеждането на наука, както и нейното използване в практиката. А ако това не се прави от НСА, къде другаде би могло да се прави? Но и от нас зависи да убедим хората от спорта да започнат да използват това, което имаме научни достижения", добавя тя. 

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като е професионалист защо не!?

 2. 2 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ми, да! Тя заслужава...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 3. 3 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Самият въпрос в заглавието не е уместен, полът няма значение, а това какъв специалист е

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Защо,жените по-малко ли са допринесли за българския спорт.

 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Неутрално

  В Националната спортна академия нещата явно са светлинни години пред Библиотекарския. Ректорът само кандидатства за втори мандат, а има вече силна конкуренция. Като правило в България ректорите изкарват по два мандата.
  Защо споменах Библиотекарския? За избора за четвърти мандат Стоян Денчев се бореше сам със себе си. Като в Северна Корея, дори не навсякъде в Русия.

  Миша
 6. 6 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не виждам защо не.
  Другото са отживелици...

 7. 7 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Жоре ,хубава статия си написал обаче това с Гватемала не го разбрах.Ние българите сме много сензитивни ако някой "западняк"се изрази преебережително с нещо от сорта......."дори България"..Можеше да направиш някакво друго сравнение ,пък дори и да бе написал само че сме ударили дъното....Това кой е по напред с медали и класиране в разни спортни мероприятия е доста условно а и не дава никаква информация за нациите които се сравняват.Те примерно Белгииците имат по малко медали и отличия от нас да не говорим за Люксенбург(а са с най висок "жизнен стандарт" макар и да не ги бива в спорта) това дали означава че сме по добре от тях(в какво?) или че Люксенбург са по зле?

 8. 8 Профил на casiopea
  casiopea
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако не беше поръчкова статията, въпросът би бил "Може ли жена да оглави който и да е университет в България?"......

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Ами разбира се,че може.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  За единия кандидат разбрах че е ветроходец по специалност. За Дашева пишете че пише по олимпийската подготовка, но не е ясно по какво. Ясно е че е в ректорския екип, че говори, пардон, "владее" 4 езика и че иска да управлява имотите на базите, както и да прави пари от допълнителни дейности (не вярвам Китай да хукне да праща групи студенти на платно обучение на английски точно в България като се има предвид колко по-високо е китайският спорт сега от нашия, ама нейсе).
  Какво се предлага като иновация за българските студенти? Къде ще се реализират те? Как ще промени преподавателския състав - критерии за подбор, развитие и изследвания?
  Доста маркетингов текст.

 11. 11 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Сигурно по-малко от 10% се реализират по специалността която са учили.

 12. 12 Профил на dyrabyra
  dyrabyra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даскале, ако си ходил на лекции и упражнения щеше да знаеш, че проф. Дашева е в катедра ТСТ. Сети се по логика по какво преподава

 13. 13 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "dyrabyra":

  Квой тва ТСТ, ма кифло вифаджийска ? Да ви таковам в измисления ВУЗ. Единствения изпит , който се взема с глава е челната стойка , а еднокрижник като Боко Тиквата е доктор от измисления ви университет. Повече няма какво да коментирам.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK