Българи изкачиха емблематичния връх Серо Торе в Патагония

Върхът е едно от най-големите предизвикателства за алпинисти поради своята висока техническа сложност, съчетана със суровите климатични условия в южна Патагония

© Школа по алпинизъм и катерене

Върхът е едно от най-големите предизвикателства за алпинисти поради своята висока техническа сложност, съчетана със суровите климатични условия в южна ПатагонияПървото българско изкачване на легендарния връх Серо Торе (3128 м) в Патагония вече е факт, съобщиха членовете на експедицията "Патагония 2015 - Опашката на Дракона". 


"Българските катерачи за пореден път доказаха, че мечтите и амбициите им нямат граници. На връх Йордановден алпинистите Мартин Маровски и Виктор Варошкин осъществиха първото българско изкачване на емблематичния Серо Торе. Той е изкачен на 6 януари в 16 ч. местно време", се казва в съобщение на Школа по алпинизъм и катерене.


В експедицията участват още Руслан Вакрилов и Григор Вътев, който трябваше да си тръгне преди атаката на върха заради усложнила се херния.
"След повече от 20 дни чакане на хубав прозорец от време и безплодни опити за катерене в съмнително такова, на екрана най-сетне се появи метеограма, която показваше стабилно хубаво време в продължение на три дни", се казва в съобщение на страницата на експедицията от 3 януари. Три три по-късно двамата от четирите алпинисти са стъпили на върха. 


Мартин Маровски и Виктор Варошкин са първите българи, които стъпиха на върха

© Школа по алпинизъм и катерене

Мартин Маровски и Виктор Варошкин са първите българи, които стъпиха на върха


Серо Торе е едно от най-големите предизвикателства за алпинисти от цял свят. Той е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, разположен на границата между Чили и Аржентина.


Въпреки височината си от едва 3128 м се смята за един от предизвикателните върхове заради техническата си сложност, суровия климат и ледената му шапка, оформена от постоянните силни ветрове в южна Патагония. Скоростта на ветровете редовно достига до над 200 км/ч.


Експедицията отпътува от София на 2 декември и се очаква да приключи на 5 февруари. Катерачите са започнали нов проект - прокарване на премиерен български маршрут по една от сателитните скални игли Ел Мочо.


Успоредно с това, те заснемат и документален филм, отразяващ суровите условия в Патагония и трудностите, с които се сблъскват ежедневно.


Поздрав на върха, брулен от ветрове със скорост 200 км/ч

© Школа по алпинизъм и катерене

Поздрав на върха, брулен от ветрове със скорост 200 км/ч

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK