Нито ден работа на ски училищата на Витоша

При липсата на сняг ски училищата могат да се занимават само с начално обучение

© Анелия Николова

При липсата на сняг ски училищата могат да се занимават само с начално обучениеПървият уикенд за януари вече е зад гърба ни, но и той както всеки от началото на зимния сезон беше неработен за ски училищата на Витоша. Така беше и през цялата коледно-новогодишна ваканция, а и преди нея. При добро стечение на обстоятелствата занимания ще има тази събота и неделя. 


"Нямаме един работен ден до момента", заяви за "Дневник" собственикът на "Мотен" Иво Рангелов. Подобно е положението и при останалите ски училища. 


"Ние сме сезонен бизнес и всеки ден за нас е важен. Искаме да предоставяме качествена услуга, но не можем. Едва за втори път в историята на Нова година сезонът не е открит", каза управителят на "Витоша ски" Радослав Пеев. 
Ситуацията със ски обучението на Витоша трудно може да се нарече критична. То практически липсва. Единственото възможно е обучението на начинаещите върху малкото сняг на плацовете около хижа "Алеко" и това донякъде може да спаси тези училища, които работят с детски градини. 


За останалите шанс няма по две свързани причини. Първата е липсата на сняг, а оттам и липсата на смисъл от работещи съоръжения. Дори официално зимният сезон на Витоша не е открит. "Правим всичко възможно, за да открием сезона, колкото се може по-рано. Пускането на пистата в момента крие рискове по отношение на безопасността на спортуващите в планината", се казва в съобщение на собственика на лифтовете "Витоша ски".


Миналата седмица е започнало покриването на "Витошко лале" с изкуствен сняг, но по думите на Радослав Пеев "имаме на разположение не езеро, а едно вирче". Това ограничава дневния капацитет на изкуствения сняг, а освен това топлото време и дъждовете от миналата седмица разтопиха част от вече направения сняг.


"Положението е трагично. Надяваме се и разговаряме с "Витоша ски" след като покрият "Лалето", да произведат сняг и на Меча поляна, за да може да се провежда обучение там", коментира Марина Тепавичарова, която е управител на "Марина спорт" и председател на Сдружението на витошките ски училища.


Ако допреди години сдружението и "Витоша ски", която се свързва с председателя на ски федерацията Цеко Минев, бяха от различните страни на барикадата, сега всички страдат вкупом. Наскоро "Витоша ски" са приети за член на сдружението, в което членуват още девет училища.


"Всички работим на една планина и е нормално да ги приемем. В момента има диалог, а и вече не могат да ни рекетират с лифт картите. Но препятствията пред всички училища са общи", каза Тепавичарова.


Лифтът "Романски" и влекът "Заека" не работят от години

© Надежда Чипева, Капитал

Лифтът "Романски" и влекът "Заека" не работят от години


Проблем е, че след начално обучение децата няма къде да усъвършенстват техниката си и директно трябва да отидат да карат на най-стръмната писта "Витошко лале", която е и единствената със съоръжение за изкуствен сняг. За да може да се направи преходът, трябва да има "зелено" трасе като това, което е пътят под лифта "Романски". Съоръжението обаче не работи от поне седем години, тъй като е старо и опасно. 


От няколко години не работи и влекът "Заека" до хижа "Алеко", който е и на Министерството на младежта и спорта, както и влековете на пистите известни като "Боби" и "Спас". Поради липсата на сняг "Мотен" не могат да пуснат своя влек.


"Мачирски спорт" е изградил свое малко съоръжение на Ветровала от другата страна на планината, но и то пострадало покрай кражбата на кабели от лифтове преди Нова година. А и там също работата е съобразена с естествения снеговалеж.


"Пампорово, който е по-ниско от Витоша, откри сезона отдавна, а ние не можем да започнем. В момента изцяло зависим от времето - когато то даде. Миналата година работихме предимно през март, сега въобще не е ясно", коментира Иво Рангелов от "Мотен". 


Марина Тепавичарова коментира, че столичните ски училища вече не могат да се спасят и на Боровец, тъй като от тази година освен лифт картите за ски учители трябва да плащат и търговско право от 1200 лева на сезон. "Преди нямахме проблеми, но сега става непосилно да се работи на Боровец", коментира тя.


Погледите на всички са вперени в проекта за нов план за управление на Витоша, който зацикли заради множеството спорни моменти при неговото изработване и опасността от застрояване на планината.


"Критиките към този план са основателни, но и блокажът на Витоша е неприемлив. Съоръженията наистина са стари, трябва да се подменят и е редно да има някакво решение. Витоша не е нито на Цеко Минев, нито на Тома Белев, а на всички софиянци", коментира Иво Рангелов, като препраща темата за конфликта между инвестиционните намерения на свързаните с Цеко Минев компании и екологичните организации.


Радослав Пеев от "Витоша ски" припомня, че отдавна са заявили намерение да подменят лифтовете, но срещат пречки. Фирмата, сякаш по традиция, индиректно обвини екологичните организации за кражбата на кабели. "Зелените" все пак се измъкнаха от обвиненията, когато преди седмица лифтът "Симеоново" аварира. Тогава се оказа блокирал лагер на над 30-годишното съоръжение.


"Истината е, че съоръженията трябва да се подменят. Но явно нямаме и късмет - все не попадаме на правилните хора, така че да има развитие, което да е благоприятно за всички", обобщи Тепавичарова. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK