Данчо Лазаров: Не знаем колко ще струва световното, но парите не са най-важното

Данчо Лазаров обяви, че е имало намерение да се оттегли от президентския пост, но е останал заради домакинството на световното първенство

© Георги Кожухаров

Данчо Лазаров обяви, че е имало намерение да се оттегли от президентския пост, но е останал заради домакинството на световното първенствоДанчо Лазаров е президент на Българската федерация по волейбол от 2001 г., а наскоро беше преизбран за нов мандат въпреки очакванията да се оттегли. По време на европейското първенство влезе в новото ръководство на Европейската конфедерация, а преди месец България получи домакинството заедно с Италия на световното първенство през 2018 г. Той се съгласи да разговаря с "Дневник" за състоянието на българския волейбол след неуспешния опит на мъжкия национален отбор да се класира на олимпийски игри.


Какъв е анализът ви за представянето в олимпийската квалификация?
- Моят анализ не може да се различава от това, което всички видяха и което казаха Пламен Константинов и Владо Николов. След като направи едно отлично представяне на европейското първенство, нашият отбор отстъпваше на останалите отбори. Особено на тези в нашата група - Франция и Русия, които бяха много подготвени и силно мотивирани. Не че ние нямахме мотивация, но като сложите и контузиите на важни играчи, трудно може да се удържи на тази силна конкуренция.


А не е ли също така вярно, че това е по-близо до реалните възможности на отбора, тъй като в този турнир вече не играе факторът "домакинска публика"?
- Наистина публиката страшно много помага и неслучайно се стремим да бъдем организатори на всякакъв вид турнири. Казват, че у дома и стените помагат, но у нас помагат особено силно. Но не можем винаги да бъдем домакини.
Какво следва от това, че България няма да играе на олимпийски игри?
- Следва това, което за много други държави, които няма да играят на олимпиада. Нищо трагично не се е случило. Още повече, че явно отстъпвахме. Щеше да бъде по-болно, ако развоят на мача с Франция беше подобен на този на европейското. Но животът продължава и ние също като Кубрат Пулев продължаваме напред.


Какво ще се случи с отбора и треньора?
- Още преди квалификацията решихме да продължим с Пламен Константинов и си оформихме отношенията. Той ще води отбора до световното първенство и това не се е променило. Няма и да се промени. Ние, като ръководство на федерацията, имаме нагласата той да работи с по-дългосрочен хоризонт, за да може да се извърши смяна на поколенията. Това е нормално, логично и абсолютно необходимо. При нас смяната е по обективни причини и се вижда само като погледнете състава. Владо се оттегли, сигурен съм, че Андрей Жеков няма да иска и да може да играе. Теди Салпаров каза, че може да помогне само за някое важно състезание. Много е добре, че самите играчи подтикват треньора да взима смели решения. Ние също го подкрепяме. Трябва да започваме да градим нов отбор, както през 2005 г.


Можете ли да рискувате да нямате резултати в процеса на изграждане, тъй като и настроенията на публиката са много зависими от победите?
- Очевидно трябва да се подготвим да подкрепяме отбора в процеса на неговия градеж. Константинов и щабът не бива да се чувстват уязвими и зависими, че трябва постоянно да постигат резултати. Има моменти, в които трябва да направиш крачка назад, за да направиш две напред. Сега трябва да се подготвим за един нов отбор, който може да не постигне тези успехи. Видяхте какво се случи след една катастрофална година (2014-а) и какво на следващата.


Константинов каза, че би искал да има два отбора за Световната и Европейската лига. Има ли бюджет за подобно нещо?
- Нашият бюджет никога не стига, защото играем на много широк фронт и участваме навсякъде. С Пламен Константинов стигнахме до мнение, че трябва да направим още един отбор за Европейската лига и вече заявихме участие. За добро или за лошо мачовете са по едно и също време със Световната лига. Сега трябва да се избере формулата. Ние предпочитаме да е на разменено гостуване, за да има мъжки волейбол през това лято в България. През септември сме домакини и на световното първенство до 20 г. за младежи, където ще видим едно ново поколение състезатели. Там също има перспективни момчета.


Как ще се отрази финансово на федерацията това, че няма да има домакинства както в последните години?
- Не ни се отразява добре, защото публиката се откъсва. Но аз не гледам финансовата страна на въпроса. Тя не е маловажна, напротив – важна е. Но като сложим настаняване на отборите, огромен съдийски апарат, делегации от световната федерация, наем на залите, подготовка в тази зала поне десет дни... И накрая може би ще постигнем положителен резултат в зависимост от публиката. Но пък не можем да си позволим билети по 30-50 евро, както на квалификацията в Берлин. 


Данчо Лазаров: Не знаем колко ще струва световното, но парите не са най-важното

© Георги Кожухаров


А защо не успяхте да привлечете полските фенове за мачовете във Варна от европейското първенство, например? Сега в Берлин беше пълно с поляци.
- Създадохме организация и наехме полска агенция. Дори закупиха билетите на цените за българските зрители, но изглежда не им се получиха нещата. За тях беше по-важно да са тук в София, защото бяха сигурни, че Полша ще играе финали в София. Не мога да си обясня защо нямаше 4000-5000 полски зрители. Но пък и по-добре, че ги нямаше, за да могат българските зрители да влязат в залата. Аз съм доволен от това, което се получи, защото публиката беше много силен аргумент пред (президента на FIVB) Ари Граса, за да вземем световното първенство. Не е въпросът дали залата е пълна с театрална публика. Те искат да видят атрактивен волейбол, публиката да бъде част от играта през цялото време, а нашата публика показва изключителна компетентност и оказва пълна подкрепа на играещите отбори.


Чисто финансовият резултат какъв е от домакинството на европейското?
- Положителен.


Колко положителен?
- Не мога да точно да кажа. Имаме договори със спонсори и рекламодатели, които още не са приключили.


Световното първенство по ръгби приключи 2-3 седмици по-късно и вече е ясно какво постигнаха англичаните, а тук винаги е някаква тайна...
- При всички случаи е добър финансов резултат. Но аз гледам предимно другите измерения. Ние получихме европейското първенство след над 30 години. Точно седем години работим по този въпрос. Имахме няколко варианта – първо с гръцката федерация, но там станаха промени и смениха президента. След което направихме опит с турците и там пак смениха президента. Накрая попаднахме на правилния партньор в лицето на Италия. Успяхме да се разберем и дори ни отстъпиха домакинството на финалите, въпреки че са старши брат в това партньорство. За нас това беше много важно. Това е по-големият ефект, а дали сме спечелили 200-300 хиляди лева...


Сам казвате, че парите винаги не достигат. Но ако федерацията организира по-успешно, по-резултатно финансово всеки такъв турнир, вероятно ще разполага с повече средства за развитието на волейбола като цяло.
- Това е така, но има няколко момента. Както казах – не можем да си позволим да продаваме билети на равнището в другите държави. Съобразяваме се с възможностите на нашата публика. За един единствен мач 20, 30 или 40 лева билет би се приел. Но в поредица от мачове не всеки може да си позволи да плаща такава сума. Друго – от билети в България трудно би могло да се реализира сериозна печалба. Изключено е.


За мен най-интересният въпрос е колко компании са готови да заложат на реклама, подпомагайки спортно събитие. Аз се учудвам, че след като у нас има много големи, печеливши и добре работещи компания не се ориентират към спорта. Това е един от основните източници за финансирането на спорта на национално равнище, защото тук вече става въпрос за кауза. А и е много скъпо удоволствие. Например щабът на националния отбор за един сезон струва около 350-400 хиляди лева. Това не са малко пари, а ние няма откъде да ги намерим. Държавата такива пари не дава.


А не е ли именно това ролята на федерацията – да ги намери? А и конфликтът от последните години сигурно също възпира някои компании?
- Сигурно е така. Това са щети, които тези хора не нанасят на ръководството на федерацията. Те нанасят на волейбола. Може би това им е целта, но не искам да захващам тази тема, защото е много сложна и е неприятна. Но трябва да си зададем въпроса "Кому выгодно?" На кого е изгодно това. Сигурно националният отбор ще стане по-силен? Не. Сигурно ще има повече успехи? Също не. Сигурно много по-малко пари ще получаваме. Дааа. Като си зададем тази поредица от въпроси ще намерим и отговорите.


Федерацията стана ли по-проактивна в комуникацията с потенциалните спонсори, защото преди няколко години чувахме тезата "Ние сме спорт номер 1. Те трябва да идват сами при нас"?
- Повече от активна е. Но също така се стремим да харчим по-малко пари, като договаряме по-добри условия, за да създадем условия на състезателите да се готвят както трябва. Това са комплекс от фактори. Не е въпросът само колко сме взели от даден спонсор. Взели сме например 100 хиляди лева. И какво от това? Ние им продаваме продукт, не ни ги подаряват. Тук става въпрос за бизнес отношения.


Отвън изглежда, че нямате дългосрочна маркетингова концепция.
- Ние сме имали дългосрочна маркетингова концепция, но за съжаление намираме краткосрочни партньори. Сега водим разговори за едно по-сериозно партньорство с хоризонт до световното първенство. Наели сме хора, които умеят тези неща и знаят как да се справят, защото това първенство е най-високото ниво. Предстои ни много усилена работа. 


Данчо Лазаров

© Георги Кожухаров

Данчо Лазаров


Какъв беше урокът от партньорството от КТБ и как ви се отрази рухването ѝ?
- Както урока на много други. КТБ беше много коректен партньор. Това, което бяхме договорили, се изпълняваше като ангажименти до момента, в който банката банкрутира. Точно там разчитахме на дългосрочно партньорство и бях убеден, че ще се получи. И ние бяхме част от потърпевшите. Слава Богу, че нямахме там пари. Та после да правим цесии и да се чудим как да си ги вземем.


Защо го взимаме това световно първенство?
- Защото беше крайно време България като една от изявените европейски сили да получи правото да организира световно първенство. Мисля, че е изключителен престиж не само за спортната част, а въобще за България като страна.


Това ли беше причината да останете президент и този мандат?
- Това беше едно мое решение, което беше силно подкрепено от волейболните хора. Искахме да си довършим работата, включително и със световното първенство. Иначе нямах мотивация да продължавам да се занимавам повече. Има доста хора, които могат да се справят. Освен това изградихме много солидна структура. Въобще нещата вървят. Вярно, може и по-добре и се стремим да е така. Но да, домакинството на световно първенство беше основната причина.


Бяхте ли обещали на Любомир Ганев да се оттеглите и той да поеме поста?
- Не, не. Не съм обещавал на никого нищо. Такива ангажименти не съм поемал. Въпреки че Любо ми каза. Като му дойде времето, тогава ще видим.


Какво плащаме за домакинството и какво получаваме?
- Министър Кралев го обяви официално, но ако ме бяхте питали мен, нямаше да го направя. Той каза, че плащаме 10 милиона лева. В тази сума попада правото да бъдем организатори, телевизионни, маркетингови и медийни права с изключение на правата на FIVB върху международните излъчвания на заставки и реклами, на брандовете на международната федерация. Те продават телевизионните права за чужбина, а ние за България. Всяка от страните има възможност да предлага партньори. Ние сме задължени да осигурим домакинството и транспорта на отборите. Можем да спечелим от билети, от реклами, спонсори, медийни права.


Давам един пример – за да получат правото да бъдат домакини на мачове на световното първенство, в Полша бяха обявили много сериозен търг сред градовете. Вроцлав е платил 5 милиона евро, за да получи правото да бъде домакин. Това при тях е възможно, докато ние имаме точно четири зали. Може би трябва да намалим домакините на три, за да организираме и ние търг (смее се). За нас е важно общините да участват и по всякакъв начин да подпомагат организаторите, защото това е изключителна реклама както на страната, така и на градовете домакини. Имаме концепция да популяризираме волейбола там. Ще правим турнири там, за да се отгледа волейболна публика. В Полша например, за последните 3 г. преди световното рейтингът на страната като туристическа дестинация се е вдигнал с 30%. 


Колко ще струва това домакинство?
- Не знаем колко ще ни струва.


Но ако имахте сравнимо събитие в бизнеса си или в семейството сигурно щяхте да калкулирате евентуалните приходи и разходи?
- Да, така е, но не знаем. Убеден съм, че ще се справим и че ще имаме положителен резултат. Тези 10 милиона лева от държавата са много солидна помощ. Например Италия плаща 9 милиона евро, но ги плаща чрез олимпийския комитет. Парите се харчат, минават и заминават. Остават следите и за нас е важно какви следи ще останат от световното. Най-ярката следа, която ще остане, е колко волейболът ще увеличи своята популярност, колко още деца ще влязат в спортните зали, колко спонсори ще се насочат към подпомагане на този спорт и колко от кметовете ще се стремят да има състезания. Не е въпросът колко пари ще се похарчат... 


Логичният въпрос е колко спорт може да се направи с 10 милиона лева, вместо да се харчат за световно първенство?
- Нашият бюджет е 5.5-6 милиона лева, от които над 50% от собствени приходи и сме една от федерациите с най-много външни приходи. Сдружение с нестопанска цел сме, но добре си управляваме финансите. Имаме много добра структура, която е близо до бизнес структура. Но пак повтарям – ние имаме много отбори. Ако ограничим всичко само около мъжкия национален отбор, ще минем и с 1 милион лева. Но ще дойде един ден, ще се изчерпа потенциалът и тогава какво ще стане? А отдолу при нас напират таланти и бъдещето на този спорт е обезпечено за десет години напред.


Не ви ли ви притеснява как стои волейболът извън националните отбори и състоянието на клубовете?
- Нито една волейболна федерация в Европа не финансира клубове. Напротив, една значителна част от приходите им идват от различни такси от клубовете – такси за участие, такси за подновяване на лиценза на треньорите, трансферни такси... Марчело Абонданца ми каза, че само за да поднови едногодишните лицензи на треньорите, италианската федерация събира 400 хиляди евро. Ние не можем да си го позволим. Вече масово плащаме съдийските такси на отборите в различните шампионати с изключение на двете елитни първенства, където ги плащат лигите. Това са повече от 300 хиляди лева, които федерацията връща в клубовете, за да ги подпомага финансово.


Но въпросът беше дали ви притеснява състоянието на клубовете.
- Интересува ни и ни притеснява. Но клубовете изпращат в чужбина неготови състезатели, недостатъчно възмъжали. Това ме притеснява. Владо Николов излезе в чужбина на 23 години, а Андрей Жеков на 25. Преди това играха в "Левски Сиконко" в КЕШ. Те излязоха като готови състезатели и така постигнаха цената, която заслужават. Сега продават тези младоци за по 1000-2000 евро заплата. Кой ще се погрижи за тях да ги развива? Сега Тошко Алексиев никой не го е пазил и дойде контузен. Ако беше в България, сигурно щяхме да го спрем и да го излекуваме. Големият проблем е, че състезателите излизат твърде млади, неготови и неузрели, нито физически, нито психологически. И не успяват да се реализират с добри трансфери. А това, че играят млади момчета в първенството не е голям проблем. Сръбското първенство е същото. Но там младите играят по-дълго и се опитват да реализират по-добри трансфери. И не където и да е. 


Какво може да направи федерацията, за да разреши проблема?
- Клубовете нямат вина, щом трансферът е животоспасяващо лекарство. Но не е добре за състезателя. Ако веднъж е излязъл с цена 2000 евро, трудно ще достигне 3000 евро, а да не говорим за 30 хиляди. Стъпиш ли на такава основа, става много трудно. Самите спортни мениджъри обменят информация помежду си. Като с брокерите на недвижими имоти е. Темата е много сложна и няма еднозначен отговор. Най-добре е, ако тези играчи имат сигурност тук и могат да израснат. А и в момента има голяма стагнация на пазара, отделно много страни имат ограничения на броя на чужденците. Нещата не вървят в благоприятна посока.


Пламен Константинов обикаля страната да разговаря с кметове и да говори за волейбол. Това негова работа ли е или на хората от федерацията?
- Ние поддържаме много добри отношения с кметовете, на които волейболът им е присърце. В това, че Пламен е приел тази апостолска роля, няма нищо лошо. Той в момента е на гребена на вълната и може да си позволи да говори с някой от кметовете. Една от главните му цели е да се създаде мъжки отбор в Пазарджик. Вярно, че не му е основната работа, но след като е решил да помогне...


Какво можем да почерпим от опита на френския "Лион", който се развива успешно от българина Красимир Тодоров?
- Преди пет-шест години там нещата бяха повече от зле. Те успяха да осигурят финансиране, а не спечелиха от продажба на играчи. Сега Краси Тодоров поддържа добро ниво на мъжкия отбор и развива школата. Това е истината - един отбор, който развива школа, се подхранва със собствени кадри. Преди 15 години така беше "Левски" и после отборът беше осем години шампион, имаше и седем-осем национали.


Защо спряхте да го издържате?
- Всяко нещо има начало и край. Помните, че Вальо Филипов беше президент, но след като почина (през октомври 2012 г.) решихме да дадем клуба на някой млад, напорист, амбициозен и можещ човек. Това беше Владо (Николов). Извиках го, размишляваше известно време и каза "окей". Тогава всички състезатели с договори отидоха в новия клуба "Левски боол".


Къде виждате мястото на Владимир Николов?
- Сега трябва да отдели повече внимание на клуба, за да докаже, че може да бъде мениджър на волейболен клуб. Това с школата е добро начало, но трябва много време, за да видим резултата. Браво, че събра кураж да остави "Левски" в Суперлигата. Той добре се представи като мениджър на националния отбор. Както виждате, ние не го заобикаляме. Той винаги ми е в полезрението. Мисля, че може много да даде на волейбола извън волейболното поле. Бъдещето е пред него.


А в рамките на управлението на федерацията виждате ли го?
- Защо не? Видяхте, че Евгени Иванов сега е важна фигура във федерацията. Такива хора привличаме. Даже преди квалификацията, като пожелах успех на отбора, казах, че ако се класират за някои това ще е трета олимпиада, за други - втора, а за някой - първа. Кой каквото е заслужил. И някой се пошегува: "А Владо президент". Защо не. Като му дойде времето - и това.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 695 Гневно

  Когато някой говори така, значи ще има здраво пилеене на пари и големи загуби. И здраво присвояване.

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Типично по комунистически. Нищо ново не е научил, нищо старо не е забравил, то няма и за кога.

 3. 3 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 765 Весело

  "Майната им на парите, важното е да сме здрави" - Иван Искров

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Парите не са най-важното, но вече няколко мандата не щеш да пуснеш кокала заради тях.

  п.с. От жизнено важно значение е интервютата на инж. Лазаров да не са с такава продължителност. Всичко над три реда е пълна загуба на време и мастило.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Доказал е колко е вреден!
  Защо стои на това место?
  Разсъждения на бакалин.
  Отчайващо.

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  "Данчо Лазаров: Не знаем колко ще струва световното, но парите не са най-важното"

  "Когато харчиш чужди пари за собствени нужди, не те интересува колко харчиш, но много внимателно следиш за какво ги харчиш.
  Когато харчиш чужди пари за общи нужди, не те интересува нито колко, нито за какво ги харчиш." - М. Фрийдмън

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Това,че парите не са най важното нещо може да го каже само човек който ги има.Така ли е господин Лазаров?Ние имаме ли ги?!

 8. 8 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 978 Неутрално

  защо стои ли-защото е приятел на другаря Лукоил отПравец,който е приютел на ББ.А ББ е на власт.

 9. 9 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "... а наскоро беше преизбран за нов мандат въпреки очакванията да се оттегли..."

  Да се оттегли?! При тези,"обществени"благини за папкане?! Той да не е луд?!

 10. 10 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Преди няколко месеца президента на Италианската федерация излезе и каза "Световното ще ни струва 10 млн. евро". Кратко и ясно. Сега си представете да сте изпълнителен директор на фирма и кажете на борда на директорите "Този проект е супер, да го направим, ама не знам колко пари ще е". Дали след това този директор ще си запази работата е май риторичен въпрос.

  "Майната му на парите! Важното е да сме живи и здрави."
  Иван Искров

 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ако не можеш да измериш един процес, не можеш да го управляваш. Ако не можеш да управляваш, не си за управник.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 824 Неутрално
 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  С такива изказвания на корпоративна длъжност гУсина нямаше да е и главен надзирател на чистачите! а

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Разбира се,Бойко ще даде.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  За Данчо нищо не е важно, освен той да е отгоре на волейболната федерация и не ми е ясно и не разбирам, с какво точно той и такива като него помагат на спорта.

 16. 16 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Еееее голем си ДЛ...ако ти не знаеш колко аз ли бе комунистически търтей...
  П.П.извинявам се на търтеите...те поне летят...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 17. 17 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Данчо Лазаров: Не знаем колко ще струва световното, но парите не са най-важното"

  "... особено ако плащате вие, уважаеми съграждани, хехехе..."

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 18. 18 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#8:"dolna4erti4ka"]защо стои ли? защото е приятел на другаря "Лукоил" от Правец, който е приятел на ББ. А ББ. е на власт! [/quote]
  Много "просто" обяснение!!! Едва ли е само това, но то не е и най-важното!!! Добри "интереси", "верни" приятели?!!!!

 19. 19 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Абе, бат Данчо да не се е притеснил от проверките, които текат във ФИФА, МОК, IAAF..и вероятно волейбола и да бие отбой...онзи ден Владо Капетано, верният му пудел, го спомена за евент. наследник и т.н.?

 20. 20 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да бе, не са най-важното, защото ще са от обществения джоб...
  Аман от спортисти!

  Любов и светлина!
 21. 21 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  Ми да ги даде той тогава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK