Ски училищата на Витоша поискаха решение за новия план за управление на парка

Аспарух Мачирски, Иво Рангелов и Марина Тепавичарова се обявиха за развитието на ски инфраструктурата на Витоша

Аспарух Мачирски, Иво Рангелов и Марина Тепавичарова се обявиха за развитието на ски инфраструктурата на ВитошаСдружението на витошките ски училища се обяви за решение по новия план за управление на Витоша, който трябва да определи възможностите за строителство в природния парк.


Поради забавянето на приемането на новия план в момента не е разрешено да се изграждат нови лифтове. Според действащия все още стар план е възможна подмяната им.


"Днес ни е първият работен ден за сезона, който е най-тежкият ни сезон въобще. Повече от десет години очакваме нормални условия за ски и сноуборд обучение. Виждаме възможност за решаване на проблемите с актуализацията на плана за управление", заяви на пресконференция Марина Тепавичарова, която ръководи ски училище "Марина" и е председател на сдружението.
Тя заяви, че сдружението е участвало в обсъждането на новия план и е дала становище. "Все още нямаме отговор от МОСВ. За нас е важно да има някакво становище и този план да тръгне в някаква посока - ще се приеме ли, няма ли да се приеме, връща ли се. Но да има развитие", добави тя.


"На Витоша е организиран хаос. Не можем да работим, защото няма техническа инфраструктура. За нас е важно да се даде възможност да се осъвременят лифтовете от всички инвеститори, защото те не са само "Витоша ски". Такива са и Аспарух Мачирски, и спортното министерство", заяви Иво Рангелов от "Мотен".


Свързваното с Цеко Минев дружество "Витоша ски" наскоро беше прието за член на сдружението след дълги години на съдебни и други битки. То притежава основната част от лифтовете на Витоша. 


"Досегашният план насърчава подмяната на лифтовете, но забранява всякакъв вид строителство. Не е възможно, а и е безсмислено да се подновяват лифтове на същата стъпка, със същия капацитет. Една кирка да забием, ще се води строителство", каза управителят на "Витоша ски" Радослав Пеев.


Според него направеният през 2000 г. ОВОС за подмяна на лифта "Романски" е "преди нас". "От една страна, трябва да строим в същите стъпки (бетонните фундаменти), а в същото време Наредба 24 забранява да се поставя нов лифт на стари фундаменти", каза той.


Аспарух Мачирски заяви, че настоящата регулация и неизвестност около новия план за управление спъват развитието и на други части на Витоша извън тази около хижа "Алеко".

"Ние работим на Офелиите и Ветровала, но има възможности да се провежда обучение и на "Тинтява", "Момина скала" и други места. Упражняваме най-тежкия бизнес, защото се занимаваме в с малки деца при най-тежките условия. Трябват да има възможност да се изграждат нови лифтове на мястото на старите", заяви Мачирски, който управлява едноименното ски училище.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално
 2. 2 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 237 Неутрално

  крайно време е да се обновят лифтовете и да може да се карат ски на витоша. грехота е да седи така със старите неработещи лифтове гробници.

 3. 3 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 578 Неутрално

  аз няма да си пусна детето да се качи на 50-годишен лифт, така че чакам развитието на ски инфраструктурата с нетърпение

 4. 4 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "adventure":

  Да ама Цеко иска още 10-на писти, не му се плаща за нови лифтове без да му дадат да нашари цялата планина...

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  От "Витоша ски" да не се правят на тарикати. Подмяната на лифтовете им е разрешена, а може и да е задължителна според приватизационния договор. Строителството на нови съоръжения на нови места е забранено и не трябва да се разрешава. А след като не могат да развиват бизнес според правилата и законите - да го продадат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Каква инфраструктура като довчера нямаше сняг?
  Дайте да застроим планината за 2та месеца сезон ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "Днес ни е първият работен ден за сезона, който е най-тежкият ни сезон въобще."

  Ако се задържи тенденцията с липса на сняг както е през последните няколко сезона, положението ще продължи да се влошава.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 8. 8 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Докога ще се задоволяваме с тези остарели съоръжения? Време е да се реши този проблем... всички искаме да караме като във всички нормални държави - доволно, безопастно и щастливо.

 9. 9 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#8] от "bokalcho11":

  То и всички искаме да се гмуркаме в море като на Карибите, ама нито климата, нито нищо не го позволява ...

 10. 10 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Честно казано не можем да се правим, че възрастта на съоръженията не е от значение. Щом чакат отговор от МОСВ, ами да се размърдат МОСВ и да отговорят. И този отговор е трябвало да дойде преди сезона, а не по време...

 11. 11 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 237 Гневно

  До коментар [#2] от "adventure":

  Ами да, крайно време е. Обаче има един алчен селяндур, който не ще да свърши тази работа, ами се е запънал да строи, да пере пари и да усвоява средства, и понеже законът не му позволява, сега седи горе като куче на сено.

 12. 12 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Със идеите за ски курорт на Витоша е приключено...новия план трябва да приключи с две-три малки писти за децата, сериозни маршрути за ски бягане и по-добри пешеходни алеи!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#6] от "vtl53383951":

  Кой ти говори за застрояване на планината. Само в твоя болен мозък и този на зелените я има тази конспирация. Съоръженията на Витоша не могат да се подобрят и модернизират, защото това според нашите закони се води строителна дейност. От това се възползват тия псевдо зелени, които го изкарват така, че ако се започне да се модернизират лифтовете, все едно ще се лее бетон и ще се строят хотели по цялата планина. Ето за това те решават рационално проблема, няма да има никакви ски съоръжения, никакви туристи и планината ще се запази само за тях.

  До коментар [#5] от "Gopeто":

  Може ли да ми посочиш къде точно пише, че им е разрешена подмяната на съоръженията в плана? Аз го гледах вече, защото ми писна да ме заливат постоянно с лъжи и там не пише нищо подобно, а след като не го пише няма как да стане с този план според нашите закони. За мен те са истинския проблем. Законите ни се двусмислени и се тълкуват от всеки по различен начин и всеки се оказва прав по тях.

 14. 14 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#13] от "mammita":

  За 2 месеца сезон да се строят ненужни паметници ... хайде няма нужда ...

 15. 15 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  нищо не ги задължава да строят на съществуващите стъпки. действащия план за управление коментира само строителство в съществуващите трасета. ако искат нови стъпки ще трябва да си платят за тях ново право на строеж. ама ако нямат пари - вече е друг проблем. И не е в стъпките проблема - защо не работят Спас и Боби?

 16. 16 Профил на Kamen Kolarov
  Kamen Kolarov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тия зареваха простоии в един глас... "На Витоша е организиран хаос. Не можем да работим, защото няма техническа инфраструктура. " Няма, защото никой не иска да инвестира в осъвременяването и поддръжката и, а не защото планът за управление пречи. Да си налягат парцалите и да си ремонтират съоръженията. И ако по-малките в бизнеса могат да се оправдаят с липса на средства, то за Цеко Минев това изобщо не е проблем. А и все ми се струва, че причината сезонът да започне чак сега беше липсата на сняг...

 17. 17 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 299 Неутрално

  И на мен ми писна да се кандилкам в раздрънкани лифтове, ама заради няколко слабоумника няма да направят нищо. Освен това до момента не са извадени никакви смислени аргументи защо да не се обновят съоръженията. Всички протести са си чисто подливане на вода.

 18. 18 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нормално,Витоша ски има нужда от това,но тъпите псевдо -еколози начело с Тома Белев ,спират каквото и да е развитието на зимният туризъм у нас. Заради такива псевдо еколози като зелените сме на това положение ,те нямат нито един стойностен довод да спират каквото и да е ......

 19. 19 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "vtl53383951":

  Защо 2 месеца? Ти май не си наясно със сезоните. Ако наистина караше ски, щеше да си наясно, че в София може и да няма сняг, но на Витоша да се скъсва да вали и обратното. Климатичните условия са различни. То по твоята логика в Гърция има по-вече топли месеци за плаж, а пък по Хаваите целогодишно става за плаж, така че дай направо да закриваме и летния туризъм. Зелените ви промиват мозъците с какви ли не небивалици, а вие дори и не ги проверявате. За тях зимен туризъм в България не трябва да има, защото така шевейцарците, които им плащат заплатите ще останат без туристи. Да, ни не можем да им вземем всички туристи, но ако ние се развиваме, това ще помогне и амбицира други страни също да развиват зимен туризъм и така загубите им ще са доста на швейцарците. АКо не съм права, защо тогава Зелените протестират приоритетно и само срещу зимните спортове и курорти, а не обелваха нито дума като се бетонираше черноморието ни?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK