Видео: Пленителният "танц" на испански парапланерист със Северното сияние


Вдъхновяващо. Красиво. Изпълващо. Незабравимо. И още, и още... Толкова много определения могат да се дадат на "танца" на парапланериста Орасио Йоренс със Северното сияние.
"Преди хиляди години хората погледнали нагоре, видели Северното сияние (Аврора Бореалис) и помислили, че това е магия. Имаш чувството, че облаците са точно пред теб - на 500 метра, но всъщност са на 15 хиляди метра над главата ти", разказва испанецът.


След дълго чакане на точния момент Йоренс полетял с моторния си парапланер към сиянието край Трьомсо в Норвегия при температура около -15 градуса. Той носел специален костюм и ръкавици, които се подгрявали с батерии. Предизвикателството пред него било двойно, тъй като освен със студа, трябвало да се съобрази и с тъмнината.


"Двестакубиковият мотор ми позволяваше да се се изкача, където исках или да се измъкна от неприятност, в случай на такава", добави парапланеристът. Тъй като голяма част от полета била над вода, Йоренс разчитал на екипировката си. При евентуално падане специалният костюм щял да му осигури около 20 минути, за да могат спасителите да му помогнат.


Затоплящите ръкавици също били важна част, тъй като трябвало да е в непрекъснат контрол над управлението. Черешката в екипировката му били светлини, които да осветят полета му.

 

Dancing with the Northern Lights.Photo: Frode Sandbech


Posted by Horacio Llorens on Tuesday, January 26, 2016


Йоренс посвети красивото изпълнение на братовчед си Алехандро Родригес, когото имал за свой брат. Той починал преди пет години при инцидент с парапланер. "Полетът през нощта сред звездите ме накара да си мисля за него. Смятам, че когато летя, той е с мен."


Испанецът разказва, че най-трудната чест от и без това сложния проект било Северното сияние да приеме поканата за танца. "Аврора Бореалис е стеснителна. Много пъти я поканих на танц, но мина известно време, докато се появи. Но когато го направи, беше прелестна."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK