Кой казва, че лифтът "Симеоново" е безопасен

Радослав Пеев показва плановете за нова горна станция на кабинковата линия на финала на "Витошко лале" и протокола от една от двете комисия (вдясно), на която липсват каквито и да е опознавателни значи на агенцията по метрология

© Надежда Чипева, Капитал

Радослав Пеев показва плановете за нова горна станция на кабинковата линия на финала на "Витошко лале" и протокола от една от двете комисия (вдясно), на която липсват каквито и да е опознавателни значи на агенцията по метрологияКато начало бих искал да успокоя всички тук присъстващи институции и цялото общество, че накрая държавната проверка на симеоновския лифт приключи и тя констатира, че съоръжението е в пълна техническа изправност", това заяви началникът на сектор "Машинен парк и ски писти" на "Витоша ски" Радослав Пеев на пресконференция в четвъртък.


С това компанията, която притежава лифтовете на Витоша се опита да сложи край на съмненията, че падането в неделя (24 януари) на дете от кабинка номер 111 на лифта "Симеоново" е станало по технически причини. Като доказателство Пеев показа два протокола - единият от 26 януари, а другият от 27 януари, като цитира експерти от различни институции със съответните титли.


Какво казаха от "Витоша ски"
А след края на на пресконференцията на медиите беше раздадено съобщение, в чието първо изречение се казваше: "Проверката на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) на Симеоновски лифт е приключила с категоричното заключение, че съоръжението е в пълна техническа изправност – това съобщават от "Витоша ски" АД". 


Това се случи в присъствието на министъра на спорта Красен Кралев, представител на инспектората на образователното министерство и президента на ски федерацията Цеко Минев.


Какво беше заключението на агенцията за надзор


Последното съобщение на сайта на агенцията от 25 януари гласи следното: "При проверка на кабинка №111 от въжена линия "Симеоново", осъществена на 24 и 25 януари инспекторите от ДАМТН установиха частична възможност за непълно заключване на затварящия се механизъм. Поради конструктивни особености на кабинката, контакт "затворени врати" не е отчел ненапълно затворената врата на съоръжението. Вероятните причини за частичното заключване на механизма ще са ясни, след като бъде предоставена допълнително изисканата техническа документация на съоръжението от завода производител в Австрия и приключване на назначената техническа експертиза на кабинка 111".


Има ли промяна в изводите от проверката 


Логичният въпрос е дали след констатациите от 24 и 25 януари на експертите на ДАМТН за проблем със затварящия се механизъм е настъпила някаква промяна, която да води до обратното заключение.


По-внимателно вглеждане в показаните от Пеев протоколи показва, че те са написани на бял лист, формат А4 без каквито и да е опознавателни знаци нито на ДАМТН, нито на друга държавна институция, нито дори на "Витоша ски". Те не притежават характерни за подобни документи атрибути, които да удостоверяват, че показаните протоколи са от официална институция . По същия начин - без лого на "Витоша ски", например, изглежда и раздаденото на медиите прессъобщение, както и справка за юридическите колизии, които пречат да се подновят лифтовете.


Още по-внимателно вглеждане показва, че двама от четиримата членове на първата комисия на 26 януари  (цитирана в показания протокол) са служители на "Витоша ски", а единият от тях е Радослав Пеев, който съобщи за тази проверка. Другият е Красимир Иванов, началник сектор "Въжени линии" към фирмата. 


За сравнение - така изглеждат раздадените на медиите прессъобщение и справка за юридическите колизии на Витоша

© Дневник

За сравнение - така изглеждат раздадените на медиите прессъобщение и справка за юридическите колизии на Витоша


На следващия ден (27 януари) е проведена инспекция само на кабинка номер 111, от която е видно, че са участвали петима души, от които отново двамата са служителите на "Витоша ски". В текста на другия протокол (за който също не личи да е от официална институция) се казва: "При проверката бяха извършени последователни 10 бр. изпитания в реални условия на затварящия механизъм, при което се установи, че същият заключва нормално. Визуално беше установено, че при всички заключвания палецът на заключващия механизъм заема нормалното си положение"


Агенцията: Проверката не е приключила


От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор обаче отрекоха тези протоколи да имат характера на "крайно заключение на държавната проверка".


"Няма нищо такова. Проверката не е приключила", заяви за "Дневник" и.д. главен директор на "Инспекция за държавен технически надзор" към ДАМТН Нели Карипова.


"Вижте протоколите. На тях пише, че е извършен визуален оглед. Точно и ясно обявихме още в началото на седмицата, че чакаме техническа експертиза от завода производител. Тъй като от "Витоша ски" не предоставиха необходимите документи, сме изпратили запитване до производителя "Допелмайер" в Австрия", добави тя.


Карипова се съгласи, че тези протоколи нямат характера на официален документ на агенцията. Нито формата на издадена от държавна институция "експертиза", за каквато се говори с съобщението на ДАМТН. "Нищо по-различно от това, което обявихме на 25 януари не се е случило", завърши тя.


На въпрос на "Дневник" Карипова отговори, че е прието в комисия за оглед да се включат и представители на проверяваната фирма. Тя каза, че въпросните проверки на 26 и 27 януари целят визуално да се установи как реагира механизма при различни температури. Протоколите от тези проверки не влияят върху първото заключение на ДАМТН и не са окончателно заключение.


Радослав Пеев показва и другия протокол за разрешените за ползване кабинки, който визуално изглежда по същия начин - на лист бяла хартия формат А4

© Надежда Чипева, Капитал

Радослав Пеев показва и другия протокол за разрешените за ползване кабинки, който визуално изглежда по същия начин - на лист бяла хартия формат А4


Потърсен от "Дневник" с въпроси за протоколите и какви са те, Радослав Пеев заяви само: "Виждали ли сте протоколи за назначаването на комисията, която направи първата инспекция на 24 и 25 януари. За нас е хубаво, че всеки ден има различни проверяващи, защото така се постига повече обективност при експертизата. За мен протоколите са автентични и са подписани от достатъчно отговорни лица". Той определи съобщението на 25 януари на ДАМТН като "нелепо".


Ако трябва да се ориентираме сред обясненията на държавната агенция за надзор, представителите на "Витоша ски" и показваните документи от четири различни проверки в изминалите дни, е трудно категорично да се каже има ли някакви проблеми с лифта и на какво се дължи отварянето на вратата на кабинка 111, от която падна детето. Предстои финално заключение на ДАМТН, за което те не са се ангажирали със срок.


Симеоновският лифт продължава да работи, като от фирмата няколко пъти заявиха, че няма да пускат кабинка 111 в движение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK