Федерацията за деца, лишени от родителски грижи, награди Мария Звездева и Марио Тихомиров

През януари Мария Звездева спаси шофьор на тролейбус и возещите се в него пътници, а през 2012 г. Марио Тихомиров спаси паднало в пропаст осемгодишно детеБългарска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи връчи специални награди на две деца, спасили живота на други хора - Мария Звездева и Марио Тихомиров. Те получиха възпоменателни плакети и пълна спортна екипировка.


Петнадесетгодишното момиче от Стара Загора предотврати инцидент в средата на януари, след като извади езика на припаднал шофьор на тролейбус и го свести, за да може след това той да спре превозното средство.


Мария Звездева е възпитаничка на дома за сираци "Мария Терезия". Тя учи в спортното училище "Тодор Каблешков" и се занимава активно с плуване. Момичето е многократна участничка в държавните първенства и турнири на деца в риск, организирани от федерацията.
Марио Тихомиров е възпитаник на дома за лишени от родителски грижи деца "Надежда" в Белоградчик и се занимава активно с футбол, като тренира и се състезава в местния отбор "Балкан". През 2012 г. той спаси осемгодишно дете, паднало в пропаст в Белоградчишките скали.


Награждаването се състоя днес в информационния център на "София 2018 - Европейска столица спорта". На церемонията присъстваха зам.-председателят на БОК Йорданка Благоева и Анатоли Илиев, председател на Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи.


"БСФДЛРГ от 14 години работи с деца от социалните институции и вярвам, че заниманията със спорт са били решаващи при критичните ситуации, в които попаднаха Мария и Марио", заяви Илиев.


Благоева допълни: "Всички деца са равни и всяко трябва да има право на реализация. Нека спортът да бъде средството, което да спре агресията в училищата."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK