"Академика 2011" намери причина да прекрати поръчката за Зимния дворец

Ремонтът на Зимният дворец ще се забави още до обявяването на нова поръчка

© Надежда Чипева, Капитал

Ремонтът на Зимният дворец ще се забави още до обявяването на нова поръчкаДържавната фирма "Академика 2011" намери в себе си причина, за да прекрати обществената поръчка за реконструкция на Зимния дворец в София. 


Премиерът Бойко Борисов нареди поръчката да бъде спряна като част от цялостната вълна от прекратени преждевременно процедури в последната седмица.


Процедурата за избор на изпълнител на основен ремонт на Зимния дворец за 35 милиона лева е била спряна в петък, само няколко дни преди да изтече срокът за подаване на оферти от потенциалните кандидати.
"Академика 2011", чийто принципал е спортното министерство, е прекратила поръчката заради непредоставени документи за обследването за енергийна ефективност на залата в Студентски град.


Фирмата е получила запитване от потенциален кандидат да предостави данните от обследването, което е правено през 2013 г. "Академика 2011" е отказала с мотива, че "няма уредено задължение да предостави преждепосочената документация" и че исканите книжа не са необходими и определящи при изготвянето на оферта.


След заповедта на Борисов възложителят е установил, че в досега действащия ЗОП се изисква в документацията да присъстват техническите спецификации и инвестиционните проекти, когато се изискват при обществена поръчка за строителство.


"С непредоставянето на резултатите от обследването възложителят... е затруднил потенциалните участници при изготвянето от тяхна страна на офертите", заключава "Академика 2011". Затова намира основание в чл. 39, ал. 1, т. 6 да прекрати процедурата.


Като неофициалната причина за заповедта на Борисов се смята това, че свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" е била една от фирмите, които са проявили интерес към поръчката, и е правила запитвания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK