Новият закон за спорта предвижда до 30 г. право на строеж и ползване на спортни бази

Красен Кралев ще предложи новия закон за обществено обсъждане през март

© LAP.bg

Красен Кралев ще предложи новия закон за обществено обсъждане през мартСпортните организации да могат да получават безвъзмездно право на строеж или да ползват безвъзмездно спортни бази до 30 г., предвижда проектът за изцяло нов Закон за спорта. 


Министър Красен Кралев представи пред депутатите от ресорната комисия акцентите от проекта, който ще бъде представен през март за обществено обсъждане. В момента се съгласува с общини и други органи, които биха имали отношение към него.


Една от основните промени е свързана със срока и възможностите за ползване и инвестиции в спортна инфраструктура. 
Законът ще дава право на публичната държавна собственост да се учредява безвъзмездно право на строеж на спортни обекти за 30 години, безвъзмездно право за ползване за 30 години, отдаване под наем за 10 години и отдаване под наем за 30 г. при наличието на инвестиционен план за реконструкция на съоръжението. 


От безвъзмездното право на строеж ще могат да се възползват само спортни клубове и сдружения, които са юридически лица с нестопанска цел и регистрирани в обществена полза. Право на строеж ще се учредява само за изграждане на национален отбор или трайно задоволяване на потребности в областта на спорта. Право на ползване ще се учредява само за трайно задоволяване на обществени потребности в спорта. 


Процедурата ще се осъществява от министъра на спорта и Министерския съвет. 


При обектите частната държавна собственост ще може да се осъществяват същите процедури, но възмездно. "С оглед гарантиране интереса на държавата процедурата се осъществява след одобрението на Министерския съвет", заяви Красен Кралев.


За учредяването на право на строеж ще се изисква инвестиция, не по-малка от оценката на земята. За учредяване на право на ползване се изисква инвестиция, не по-малка от половината от оценката на спортния обект или съоръжение.


И в двата случая от инвеститорите ще се изисква доказване на наличните средства и произхода на финансирането. "Отклонението от инвестиционната програма е основание за незабавно прекратяване на договора", заяви Кралев.


Новият закон ще въвежда и нови изисквания към спортните клубове, тяхното членство във федерации и лицата, които ги представляват. 


Всеки клуб ще може да бъде регистриран и като всякакъв вид капиталово търговско дружество. От клубовете ще изисква да бъдат членове само на една федерация и да имат назначени треньори. При федерациите ще се изисква ръководителите им да не са свързани чрез различни спортни клубове.


Въвежда се безсрочна спортна лицензия на мястото на досегашните срочни, като ще се засилва текущия контрол. Проектозаконът предвижда за лицензиране и съществуване на федерация да се изискват минимум 15 спортни клуба, а за финансиране с публични средства минимум 20 клуба.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 668 Неутрално

  От изброеното, само това - „От безвъзмездното право на строеж ще могат да се възползват само спортни клубове и сдружения, които са юридически лица с нестопанска цел и регистрирани в обществена полза. “ не ми се връзва.
  НПО в обществена полза нямат право на търговска дейност, а доколкото ми разбира главата, покупко-продажбата на билети, ... да не говорим за покупко-продажба на футболисти, баскет и волейболист, че си е търговия, даже за някои сделки си е крупна търговия.
  ... та явно ще има някои неща за прецизиране ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пак даваме на мутрите и мултаците, да?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Абе някои чувал ли е за поне една развалена приватизационна сделка, ако има отклоняване от приватизационните условия? Една от десетките хиляди?

 4. 4 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тоя ше се пръсне от корупция.
  В родния му град господарите му изкопаха за парлама една огромн дупка ,вместо да направят стадион ,ама той хич не се сеща за това..

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 375 Неутрално

  [quote#4:"aramissss"]изкопаха за парлама една огромн дупка[/quote]

  Дупката бе оценена като апортна вноска на общината в съдружието примерно за 12 млн.лв, а после продадоха само 1 / 10 от нея на верига супермаркети за по-голяма сума. Евала на тая далаверка!

 6. 6 Профил на bezhanetsa
  bezhanetsa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "При федерациите ще се изисква ръководителите им да не са свързани чрез различни спортни клубове." А УС на волейболната федерация е съставен от 25 свързани собственици и ръководители на клубове.

 7. 7 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Още отсега виждам как Цеко ще получи Витоша и Пирин за още 30 години...

 8. 8 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 305 Любопитно

  "...От безвъзмездното право на строеж ще могат да се възползват само спортни клубове и сдружения, които са юридически лица с нестопанска цел и регистрирани в обществена полза..."

  Тук се настъпва големият, силно възпален мазол на българският футбол. Това е гнойната рана на българският футбол. Става въпрос за това, че клубовете през 1999 бяха НАСИЛСТВЕНО принудени да ПРЕКРАТЯТ своето съществуване и на тяхно място бяха вкарани чисто нови акционерни дружества, нямащи никаква юридическа връзка със закритите(и не дотам закрити) Сдружения с нестопанска цел- футболни клубове, съществуавали дотогава през цялата предишна история на Българския футбол.

  Наскоро попаднах на уникален анализ от преди няколко години, но е доста актуален:

  http://svobodnite.blog.bg/sport/2013/03/08/za-formata-na-syshtestvuane-na-klubovete.1062200

  http://svobodnite.blog.bg/sport/2013/03/15/po-sledite-na-nasilstvenata-privatizaciia.1064641

  П.П. Направо да правим ново ЦСКА като ЮЛНЦ, а най-добре да възродим старото, което, ако не ме лъже логиката, трябва да е под властта на Емил Данчев, вярвам, двамата с Гриша Ганчев ще се договорят и да си взимаме базите и...напред!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 9. 9 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 305 Любопитно

  [quote#5:"Дундурук"]518:4324 фев, 2016
  Отговор
  изкопаха за парлама една огромн дупка- цитат на коментар #4 от “aramissss”

  Дупката бе оценена като апортна вноска на общината в съдружието примерно за 12 млн.лв, а после продадоха само 1 / 10 от нея на верига супермаркети за по-голяма сума. Евала на тая далаверка! [/quote]

  Охо, имате да ни "гоните". По времто на Стефчо Софиянски, общинското дружество "Софийски имоти" апортира бившите софийски имоти, изброени по-долу в капитала на новоучреденото дружество ПФК "Славия" АД. както следва:

  1. Стадион "Славия"
  2. Зимна пързалка "Славия" с прилежащата инфраструктура.
  3. Хотел "Славия"
  4. Тренировъчни терени към стадион "Славия"
  5. Волейболна зала "Панайот Пондалов"
  6. Автогара "Запад"
  7. Парк "Славия"(това е...уникално...парка!)
  8. Прилежащи обслужващи сгради
  9. Каптажи за топла минерална вода.

  Няколко дни след "апорта", момчетата от СИК, чийто служител тогава, беше Бойко Методиев Борисов, увеличиха уставният капитал и се събудиха собственици на 253 декара земя + гореизброеното.

  П.П. Според книгата "Хрониките на Славия" на Николай Кръстев, вероятно най-читавото и достоверно четиво за пред-соц-историята на софийските клубове, "Славия"ЮЛНЦ е стопанисвал терен от малко над 20 декара предоставен от Софийска община...безвъзмездно. И е бил клубътс най-голяма спортна база

  П.П.П Това НЕ е атака към славистите, дядо ми бе славист, и срещу отбора не смея да кажа и дума. Тук става въпрос за бандитската приватизация и вакханалия, в резултат на което определени господа се обогатиха безобразно на гърба на обществото. И продължават...

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK