Отбор от бежанци ще участва на олимпиадата в Рио

Томас Бах приветства отбора на бежанците на олимпиадата в Рио

© Reuters

Томас Бах приветства отбора на бежанците на олимпиадата в РиоОтбор от най-много десет бежанци ще бъде допуснат до участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август, съобщи президентът на МОК Томас Бах в сряда.


Отборът, който беше одобрен от изпълнителното бюро на МОК под името ROA (Олимпийски спортисти бежанци), ще бъде селектиран измежду 43 перспективни състезатели. Те вече са набелязани от МОК и получават средства да тренират.


Критериите за номиниране включваха наличието на определено спортно ниво, официален статут на бежанец от ООН, лична история и др.
"Нямаме цел", отговори Бах на въпрос колко спортисти ще попаднат в отбора.


"Зависи до голяма степен от спортните им умения. Отборът може да включва между петима и десетима спортисти, вероятно", добави той.


Стотици хиляди бежанци, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, преминаха през Балканите по пътя към Западна Европа в последната над една година. 


"Като приветстваме ROA на олимпийските игри в Рио, искаме да изпратим послание на надежда към всички бежанци по света", заяви Бах.


"Без да имат национален отбор, без да имат флаг, под който да преминат, без национален химн, тези бежанци ще бъдат приветствани на олимпийските игри под олимпийския флаг и олимпийския химн", каза той.


Бежанският отбор ще бъде настанен в олимпийското село заедно с останалите национални отбори и ще влезе на стадиона предпоследен на церемонията по откриването. Последни по традиция са домакините. 


"Този отбор ще бъде третиран по времена на олимпиадата както всеки друг. Те ще се наслаждават на привилегиите, които имат всички останали отбори и спортисти", добави той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK