"Негодниците" сезираха Борисов за неполучена информация от спортното министерство

"Негодниците" сезираха Борисов за неполучена информация от спортното министерство

© ДневникСдружението "Фенове ЗА българския волейбол" излезе с открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов.


Волейболните запалянковци, известни като "Негодниците", са недоволни, че Министерството на младежта и спорта (ММС) е отказало да им предостави информация за похарчените средства за домакинството на европейското първенство за мъже миналата есен.


От сдружението твърдят, че на 5 февруари са подали искане по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) относно размера на отпуснатите средства, за начина, по който са изразходвани, отчетните документи на федерацията и приходите и ползите от проведеното домакинство.
От министерството отговорили, че срокът за предоставяне на информацията се удължава, защото трябва съгласието на волейболната федерация (БФВ) като страна в случая.


"Това действие на ММС е в противоречие с влязло в сила решение на съда по наше дело срещу същото това министерство. Съдът ясно е посочил, че БФВ няма качество на "трето лице", тъй като самата тя е задължено лице по закона и би следвало информацията да ни бъде предоставена безусловно", се казва в писмото на сдружението.


Самата федерация отрича да е задължено лице по ЗДОИ, защото твърди, че има над 50% собствени приходи.


"В конкретния случай законът с още по-голяма категоричност ни дава правото на информация, като определя, че когато става дума за дейности, извършени със средства от консолидирания държавен бюджет, всяко лице, независимо от неговия статут – публичен орган, неправителствена организация или частна фирма, е длъжно да предостави информацията незабавно", добавят "Негодниците", както ги нарече председателят на БФВ Данчо Лазаров.


Според тях отказът на информация показва, че министерството и волейболната федерация "продължават утвърдената практика да работят "на тъмно", пазейки се взаимно и укривайки как и за какво се изразходват милионите левове, осигурявани им от данъкоплатците всяка година".


Волейболните привърженици призовават Борисов да нареди на ММС да даде информацията. Освен това искат премиерът да наложи "да бъде извършена проверка на ММС за установяване на причините, поради които министерството не е упражнило контролните си функции спрямо волейболната федерация при нито един от подадените от нас многобройни сигнали".


"Смятаме, че няколкото спечелени от нас съдебни дела за достъп до публична информация трябва да накарат отговорните институции да се замислят и да започнат да работят целенасочено за повишаване на прозрачността във всички звена на държавата. Защото по-добър лек срещу корупцията все още не измислен и сме дълбоко убедени, че именно това следва да бъде приоритетът ни на този етап", добавят от "Фенове ЗА българския волейбол".


За домакинството на Евроволей 2015 бяха отпуснати 800 хил. лева от държавата. Близо половин година след края на първенството все още няма данни за финансовите резултати. България спечели съвместно с Италия домакинство и на световното за мъже през 2018 г. От бюджета ще бъдат отпуснати 5 млн. долара.


Петте въпроса, които от сдружението зададоха към Борисов:

  • Вярвате ли в твърдението на съда, че "отношението и участието на гражданите в управлението на обществените дела е основен принцип на всяка политическа система, определяща се като правова и демократична"?
    Смятате ли, че неизпълнението на съдебни решения от страна на държавните институции и несъобразяването с тях, е отговорно поведение в една правова и демократична държава?
    Редно ли е гражданите-данъкоплатци да имат право да знаят как се разходват парите им?
    Смятате ли, че като фенове имаме право да знаем дали тези домакинства допринасят за развитието на любимия ни спорт и как?
    Съответства ли укриването на публична по закон информация от гражданите на заявените приоритети на правителството за справяне с порочните практики в държавата?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK