Спортното министерство ще си върне базата "Цар Самуил" в Петрич

Проверката установила, че наемателят е преустроил почивната станция, част от базата в балнеосанаториум, за което няма разрешение от собственика.

© Министерство на младежта и спорта

Проверката установила, че наемателят е преустроил почивната станция, част от базата в балнеосанаториум, за което няма разрешение от собственика.Национална спортна база" ЕАД започва съдебна процедура за прекратяване на договора за наем и въвеждане във владение в спортната база "Цар Самуил" в Петрич.


Днес НСБ изпрати комисия, която да си върне фактическата власт върху базата, но не е била допусната от наемателя "ЕТНО" ООД, обявиха от Министерството на младежта и спорта. Комисията на НСБ ЕАД е била придружена от представители на Община Петрич и РДВР-Благоевград.


Предаването на имота от представител на наемателя "ЕТНО" трябваше да бъде извършено в 11 часа на 1 април 2016 г., според изпратеното от управителя на фирмата Величка Минева уведомление на 15 февруари.
До едностранно прекратяване на договора за наем се стигна в началото на февруари 2016 г. след като бяха установени редица нарушения и неизпълнение на инвестиционната програма, заложена в него.


На 4 февруари НСБ връчи на управителя на "ЕТНО" нотариална покана за едностранно прекратяване на договора и посочване на дата и час за предаване на имота.


В средата на миналата година НСБ започна проверка за изпълнението на инвестиционната програма за базата в Петрич. В града бяха организирани протести от страна на граждани и представители на ОФК "Беласица" срещу ползвателите на "Цар Самуил" с мотивите, че не са допускани до терените, а целият имот се използва не по предназначение.


Стадионът с лекоатлетическа писта с обща площ 32 хиляди кв.м е в лошо състояние и негоден за експлоатация.

© Министерство на младежта и спорта

Стадионът с лекоатлетическа писта с обща площ 32 хиляди кв.м е в лошо състояние и негоден за експлоатация.


В резултат на проверките е било установено, че освен неизпълнение на инвестиционната програма от 2.369 милиона лева, са извършени строително-монтажни дейности без никакви разрешителни.


Наемателят е преустроил почивната станция, част от базата в балнеосанаториум, за което няма разрешение от собственика.


Част от имота, функционираща като кафе-сладкарница, се преотдава на трети лица, на което фирмата-наемател няма право.


Повечето спортни съоръжения са занемарени и не се използват по предназначение. Стадионът с лекоатлетическа писта с обща площ 32 хиляди кв.м е в лошо състояние и негоден за експлоатация. Съществуващият голям басейн е разрушен, а съоръженията около него представляват строежи, които са станали опасни за здравето и живота на гражданите. Салонът за обща физическа подготовка с размери 25/12 метра се използва за складово помещение.


"В случая със спортна база "Цар Самуил" има констатирани нарушения, които не могат да бъдат подминати. Спортните бази, които държавата отдава, под наем трябва да бъдат използвани за развитие на спорта. Когато това не се случва, ще действаме безкомпромисно", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


Според него е редно всеки наемател или концесионер да спазва параметрите на инвестициите, които сам е предложил към договорите си.


"Желанието на жителите на община Петрич е да имат достъп до спортната база в града. По този повод беше организиран и мирен протест. Спортната общественост, родители и деца ежедневно поставят въпроса на дневен ред и чакат резултат", коментира кмета на Община Петрич Димитър Бръчков.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Целия Петрич е заграбен от бивши митничари-контрабандисти.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  Това чака и другите спортни съоръжения,построени в градчета и села със затихващи финкции, от ГЕРБ.

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Петрички тарикати.
  А стадионът трева няма ли...

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  ++++++++++++++++++++++++
  В този край далаверата беше огромна през последните десетилетия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK