Президентът на WADA: Случаят с мелдония е без прецедент

Общо 172 са положителните проби за мелдоний, обяви президентът на WADA

© Reuters

Общо 172 са положителните проби за мелдоний, обяви президентът на WADAПрезидентът на Световната антидопингова агенция (WADA) Крейг Рийди заяви, че случаят с мелдония е без прецедент в историята.


"Откакто веществото беше забранено от 1 януари, има 172 положителни проби на състезатели от много държави и спортове", заяви той, цитиран от ТАСС.


По думите му всички заинтересовани страни са призовали за изясняване на ситуацията. "WADA признава необходимостта от това. Мелдоният като отделно вещество създаде безпрецедентен случай и затова изисква допълнително внимание на антидопинговото общество", каза Рийди.
Преди ден WADA даде знак, че част от състезателите могат да бъдат оправдани. От агенцията заявиха, че ако количеството на веществото в тялото на спортиста е под 1 микрограм и пробата е взета преди 1 март 2016 г., резултатът може да се смята за равносилен на проба, взета преди 1 януари 2016 г.


Русия, за която се смята, че има около 40 спортисти с положителни проби за мелдоний, приветства становището.


То може да се окаже решаващо за оневиняването на българската атлетка Габриела Петрова. От екипа ѝ заявиха за "Дневник", че очакват тя да не бъде наказвана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK