Селски стадиони ще се строят с европари само след разрешение на министъра

Министър Красен Кралев представи проект за изцяло нов закон за спорта

© Министерство на младежта и спорта

Министър Красен Кралев представи проект за изцяло нов закон за спортаСтроителството на стадиони и зали по селата с държавни и европейски средства вече става само след одобрението на спортния министър, гласи едно от предложенията изцяло нов закон за физическото възпитание и спорта.


Проектът на Красен Кралев вече е качен за обществено обсъждане и в рамките на две седмици могат да се дават предложения за изменения в документа.


Извън очакваните предложения за ползването на спортната база, които целят да насърчат частните инвестиции в строителството й, проектозаконът предвижда по-строг контрол върху изразходването на средства от европейските фондове и публични средства.
В последните години стана модерно строителството на модерни стадиони в села, без да се взима предвид структурата на населението и необходимостта от подобни съоръжения.


Министерството ще има думата и при отдаване на спортен обект под наем за повече от 10 години. Тогава в комисията по провеждане на търгове трябва да има представител от ММС.


Спортният министър вече ще има право на последната дума и при трансфер на български състезател в чужда държава. Федерациите, които искат да правят подобни трансфери, ще трябва да получат разрешение от министъра.


Завишават се изискванията към спортните федерации за получаване на държавно финансиране. Министерството няма да отпуска средства на федерации, които имат по-малко от 20 клуба.


Изключение се прави за федерации, чиито спортисти са спечелили олимпийски медали. Това засяга най-вече за кънки федерацията, която работи предимно в София и няма толкова клубове, но пък има принос на световно и олимпийско ниво.


Новият закон въвежда изцяло новото понятие "спортна услуга". Законът обаче изисква тя да се предоставя само от квалифицирани треньори, които са вписани в съответния регистър.


Задължение на предоставящите услугите е да осигурят и гарантират безопасни условия на спорт, да информират хората за цените и условията и да осигурят медицинско осигуряване. В тази графа ще попаднат и фитнесите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK