Проектът на Кралев за нов закон може да остави без финансиране кънките и биатлона

Спортният министър предложи изцяло нов вариант на Закон за спорта

© Министерство на младежта и спорта

Спортният министър предложи изцяло нов вариант на Закон за спортаПроектът за чисто нов Закон за физическото възпитание и спорта, представен от министъра Красен Кралев в понеделник, може да остави няколко ключови зимни спорта без държавно финансиране.


Сред тях попадат фигурното пързаляне и шорттрекът, които са обединени в Българска федерация по кънки, хокеят на лед и дори най-силният зимен спорт - биатлонът.


Ако бъде приет в този си вид, законът или ще ги остави без държавно финансиране, или ще ги принуди да регистрират клубове фантоми, или ще трябва да "върнат в спорта" Евгения Раданова и Екатерина Дафовска.
Според предвидените разпоредби на бъдещия закон държавно финансиране ще могат да получават федерации, които имат най-малко 20 членуващи клуба.


Спортният министър дори заяви, че заради спецификите на кънки федерацията е въведено и друго условие - за финансиране ще може да кандидатства и федерация с медалисти от олимпийски игри.


Всъщност предвидената разпоредба уточнява, че изключение се прави за "картотекиран спортист", който е спечелил медал на олимпийски игри.


Според уточнение от ММС замисълът на разпоредбата е, че ако някога в историята картотекиран спортист е печелил олимпийски медал, тогава федерацията ще има право на финансиране завинаги. Тази трактовка обхваща общо 18 спорта - 15 летни и три зимни, които са печелили олимпийски медали за България.


Българската федерация по кънки в момента има регистрирани 17 клуба, като според президента ѝ Татяна Йорданова в процес на регистрация е 18-и.


"При положение че имаме две пързалки с нормални размери, на какво основание се поставят такива изисквания. Това директно означава, че трябва да правим клубове фантоми", каза тя за "Дневник".


Кънки федерацията има медалист от олимпийски игри - Евгения Раданова. Тя спечели два сребърни медала и един бронзов, но отдавна сложи край на състезателната си кариера. В момента кънки федерацията няма картотекиран олимпийски медалист.


За да получи финансиране, федерацията би трябвало да върне звездата в шорттрека като състезател, ако трябва да е дори по документи.


"Ако се налага, ще картотекираме отново Раданова", каза Йорданова.


В сходно положение е и федерацията по биатлон, която е най-успешната на олимпийски игри в исторически план, а и в момента сред всички зимни спортове.


Според регистъра на лицензираните спортни клубове в Министерството на младежта и спорта в момента в БФБ членуват 15 клуба. Някои от тях са едновременно по биатлон и ски, а според предвижданите промени един клуб ще може да членува само в една федерация.


Друго изискване от времето на Свилен Нейков - лицензираните федерации трябва да имат регистрирани клубове в поне три различни административни области е залегнало и в новия проект на Кралев.


"Заради това изискване, когато трябваше да се прелицензираме, се наложи да регистрираме един клуб във Варна и един от Царево", коментира тя.


В хокея на лед, който вече отпадна от държавно финансиране и който няма медалисти от олимпийски игри в исторически план, членуващите клубове също са 15, като за разнообразие извън София има един в Хасково и още един във Варна.


Наскоро стана ясно, че една от двете съществуващи нормални пързалки в България - Зимният дворец, няма да се ремонтира основно, а само ще се прави козметичен ремонт.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 718 Неутрално

  поредните "кралевщини" в спорта....

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Правилно е - не може 2 човека които са постигнали нещо да са основа за милионно финансиране на един файтон туристи. По добре парите да се пренасочат там където се работи.

  Федерацията по кънки да се размърда и да договри парзалки освен във София и Варна и в др. големи градове - Пловдив, Бургас, ...

 3. 3 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Въобще има ли нещо, което ГЕРБ да не са омазали? Как да има клубове като ледените пързалки в страната са 4? При това в София обикновено на 30 април затварят...

 4. 4 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 221 Неутрално

  струва ми се че както навсякъде и тук се действа необмислено и прибързано.
  Голям зор има да се слагат някакви правила на хартия, без да се мисли дали помагат или не.
  Аз не съм мислил повече, но на пръв поглед не би трябвало кънките и особено биатлона да бъдат отрязани. Все пак това са популярни спортове и успешни за Бг.

 5. 5 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "..може да остави няколко ключови зимни спорта без държавно финансиране."

  Ами чудесно. Дано скоро и останалите останат без държавно финансиране. Искам "държавното финансиране", което се взема насилствено от мен да се насочва към нещо от което реално живота ми и този на децата ми става по-добър. Примерно за детски площадки за футбол/баскетбол, за писти по които децата могат да карат ски без пари за влекове и т.н.

  Изобщо не ми дреме за подготовката на професионалисти нагълтани с меладоний нито се чувствам горд от постиженията им. Изказванията, че носят горсост на България може да си ги наврат отзад - аз не се чувствам горд от това, че някой изроден, назобен тип е дигнал повече или скочил по-далеко. Да вземе да измисли лек за някоя детска болест и лично ще дойда да му стисна ръката и с пълно гърло ще викам да му дадат държавно финансиране от моите данъци.

 6. 6 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#5] от "johnniewalker":
  Съгласна до много голяма степен с вас, но не виждам защо да не се дават пари и за деца, трениращи кънки? Моето дете тренира фигурно пързаляне от 3 години, и то не с амбициите да става състезател. Слава богу мога да си позволя да плащам за екипировка и треньор. Защо да не се поема част от екипировката на деца, чийто родители не могат да си позволят? Най-ниския клас кънки струва 125 лева и в най-добрия случай се използват 2 сезона (ако се купят големи и се кара с 3 ката дебели чорапи). Знаете ли, че карането на кънки на лед е най-доброто лекарство срещу астма при децата?

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#6] от "kakaginka":

  Не съм уверен, че карането на кънки е най-доброто средство срещу детска астма, но ще ви се доверя. Ако наистина е така съм напълно ок да направят свободни зали в които детето ви (и моето) да кара кънки по цял ден. Това мисля е най-голямата помощ (Надявам се не искате да ви платят и кънките, грейката и шапката?).
  Моят проблем е с професионалните спортисти - ако детето ви поиска да ходи на състезания и да се занимава с това професионално не съм съгласен всички останали да му плащаме за това.

 8. 8 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "kakaginka":

  Във Варна има http://bultex.eu/ вкарват кънки за 20-25 лв от Норвегия. За деца не е нужно всеки сезон да се купуват все нови и нови

 9. 9 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#6] от "kakaginka":

  Всъщност моят проблем произтича от вашия израз "защо да не се дават пари "... Тези пари не са се самопоявили някак си. И не се самодават. Даваме ги ние. Те са взети от всеки от нас и са ограничени на брой. Ако ги дадем за дейност А (примерно световно първенство по кънки) значи че няма да има за дейности Б (примерно нова сграда на дома за стари хора в село Х) и В (примерно лечение на деца с рак в чужбина) и Г (нов парк). Просто аз мога да направя сравнение кое от А, Б, В, Г в най-голяма степен ще ме удовлетвори и ще подобри живота ми. Но не преча по никакъв начин на всеки да се занимава с любимия си спорт колкото си иска ако си плаща оборудването и консумативите сам.

  Изобщо много е хубаво да разберем, че ние имаме право да изискваме нашите пари вземани от правителството и от общината ни да се харчат възможно най-ефективно за да се подобрява живота ни.

 10. 10 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Основна цел на държавата трябва да бъде развитието на масовия спорт, защото той води до по-качествен живот. Оттам нататък трябва да има няколко приоритетни спорта, в които имаме доказано устойчиви и добри резултати на тези спортове държавата да отделя пари за високо спортно майсторство.
  На кънките кое им е масовото или пък на биатлона. Сещам се и за онова момче със шейна ли беше, к'во ли?
  Сори, ама парите за осигуряване материалната база и спортуването на един клас деца за цяла година да отидат за екскурзиите и препитанието на един съмнителен професионалист и 10-членния му екип не съм съгласен. Ама изобщо.

 11. 11 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "testimone":
  "доказано устойчиви и добри резултати" това е описание на биатлона от едно 30 години през по-голямата част при жените сега при мъжете, докато при футбола примерно дето се излива в бездънната каца повече от може би всички други взети заедно резултатите са устойчиви но далеч от добри, т.е. противорчиш си, да не говорим че в повечето клубове част от детските отбори стават деца на хора които са бутнали под масата и в редки случаи настина талнтливи, не случайно съм виждал детски отбори с вратар който запълва врата, това ако е футболист зраве му кажи

 12. 12 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 275 Неутрално

  [quote#11:"Nozo No"]това е описание на биатлона от едно 30 години през [/quote]

  Вероятно си прав за успехите на биатлона, но аз питах кое му е масовото? Например колко са местата, подходящи за изграждането на писти? И от колко души биха могли да бъдат посетени през сезона?

 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#6:"kakaginka"]Моето дете тренира фигурно пързаляне от 3 години, и то не с амбициите да става състезател. Слава богу мога да си позволя да плащам за екипировка и треньор. Защо да не се поема част от екипировката на деца, чийто родители не могат да си позволят?[/quote]
  По каква логика да се изсипват милиони за скъпи спортове? Като е нещо масово, все пак трябва да е достатъчно евтино.

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#11:"Nozo No"] да не говорим че в повечето клубове част от детските отбори стават деца на хора които са бутнали под масата и в редки случаи настина талнтливи[/quote]
  Това е доста разпространена заблуда, която тръгва от родители без реална оценка на детето си, които смятат, че тяхното гардже непременно трябва да играе в "Левски" или ЦСКА, в краен случай в Славия. И могат да го държат с години да търка пейката, вместо да го преместят на място, което да отговаря на нивото на таланта му.

 15. 15 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "testimone":

  това за пистите е вярно но тук момента е изпуснат преди доста години, защото примерно пистите за ски бягане могат да се направят и на по равни места, а и биатлонистие практикуват биатлон целогодишно, летния биатлон помага при подготовката за основния сезон, но в България са се правили писти основно за спускания и слаом, Канадците имат по-малки успехи в ски бягането от България в биатлона но има най-много аматьори регисрирани в света просто защото имат писти дори и на равно, а през зимата дори правят такива н големи паркове в центръра на града. А за зимните спортове винаги трябва държавно финансиране дори спортистите от капиталистическа Америка се затрудняват да намерят достатъчно спонсори да не говорим да олигархична България.
  Закона е недомислен това е факт

 16. 16 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 288 Любопитно

  А това Кралев не го ли знае, та трябва други да му дават жокер? А може би е нарочно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK