Швейцария прокарва "закон ФИФА" за борбата с корупцията в спорта

Новият закон ще улесни разследванията срещу ФИФА

© Associated Press

Новият закон ще улесни разследванията срещу ФИФАШвейцария въвежда нови правила за борба с корупцията в спорта, наречени от медиите в страната "закон ФИФА". Основният удар е срещу незаконни практики за плащане, които касаят индивидуални субекти на спорта.


Днес конфедеративното правителство вкара в сила промени в законодателството, гласувани през юли, които позволяват на прокуратурата да разследва предполагаеми подкупи, без да се налага да се изчака наказателна жалба от полицията.


"В бъдеще се предвижда да има наказания и за подкупи, които са платени не само за непосредственото спортно състезание, но и за процеси извън самото състезание - например възлагане на организирането на спортно събитие. Всичко това подлежи на наказание от закона", се казва в официалното становище на швейцарското правителство.
Промените дават повече власт в ръцете на прокуратурата, съдилищата и другите органи на наказателна власт, когато се касае за съмнения или нетипични практики в спортната система.


В момента швейцарската прокуратура разследва доколко подкупите са повлияли на избора на домакин на следващите две световни първенства, съответно в Русия и Катар.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK