Боян Петров се прибра успешно в базовия лагер под Анапурна

Базовият лагер вече е достигнат от Боян Петров

© Боян Петров

Базовият лагер вече е достигнат от Боян ПетровБоян Петров приключи мисията "Анапурна" с прибирането си в базовия лагер.


Българският алпинист, който първи тази пролет стъпи на десетия по височина връх на планетата, вече е на сигурно място и отпочива преди да се насочи към следващата си цел.


"Докладвам, че изкачих Анапурна вчера, 30 април след 46 дни в базовия лагер. Всичко мина като по план и открих сезона 8000+", написа Петров за "Дневник" от базовия лагер, където по традиция оставя сателитния си телефон.
Петров се движеше с един ден пред останалите алпинисти, които днес също направиха успешни изкачвания на Анапурна и започват слизането към базовия лагер.


Историята показва, че слизането е не по-безопасно от изкачването заради рисковете от падащи лавини, снежни маси и ледени блокове.


Изкачването на Анапурна отне малко повече време от предвиденото за експедициите под върха. Петров планираше да атакува към 15 април, но при първия опит силният вятър спря най-напредналите четирима на 7800 метра.


Следващата му цел е петият по височина връх Макалу (8463 м). Той се намира на 22 километра от Еверест и сезонът там тепърва започва. По думите на Петров върхът е по-техничен и според събраната информация не би трябвало да има сериозни проблеми.


За първи път Макалу е изкачен от българи през 1998 г. - Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов и Дойчин Василев.


Досега Петров има шест осемхилядника във визитката си - Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд Пик, К2, Манаслу и Анапурна. Той е единственият български алпинист с над пет осемхилядника.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK