Дневникът на Боян Петров: Върхът е връх, когато стъпиш на върха

Малко преди изгрева на 30 април - деня на атаката на върха

© Боян Петров

Малко преди изгрева на 30 април - деня на атаката на върхаВ поредната и последна от Анапурна серия от репортажи алпинистът Боян Петров разказва за заключителния опит за изкачване на върха, който завърши с успех.


Петров откри сезона при осемхилядниците, след като изкачи Анапурна на 30 април. На 1 май той успя да слезе безопасно в базовия лагер, за да се възстановява и да мисли за следващата си цел от пътуването до Хималаите - петия по височина връх Макалу.


Биологът и зоолог от Природонаучния музей вече има шест осемхилядници в актива си, като целта му е да стане първият българин, стъпил върху всички 14 най-високи върха на планетата.
Дневникът на Боян Петров от Анапурна - изкачването


Всички прогнози, които получихме преди 27 април показваха повече или по-малко хубаво време около Великден, 1 май 2016 г. Преглеждайки и анализирайки много източници обаче Деян Петков настоя, че и на 30 април ветровете ще бъдат под 40 км/ч. За мен това означаваше само едно - че най-накрая е дошъл моментът за финална атака.


Руснаците се движат на челници, малко преди изгрев слънце. Върхът е силно вдясно на снимката.

© Боян Петров

Руснаците се движат на челници, малко преди изгрев слънце. Върхът е силно вдясно на снимката.


27-29 април: На 27 април тръгнах направо за лагер 2 с двамата руснаци - Дима и Саша. Вървях много бързо и за под шест часа се качих до лагера. Условията през следващите дни бяха отлични откъм количество и твърдина на снега и леда. На другия ден продължих към лагер 3, което е най-тежкият преход за цялото изкачване - над километър много стръмен лед. Цепнатина, която минава през този лагер се беше отворила още, така че самото движение в лагера изисква да си осигурен с въже. На 29 април стигнахме до щурмовия лагер 4 (7000 м). Руснаците искаха да са качат до още по-горния лагер 4, който се намира на 7300 м, но така и не им стигна времето. Аз вече имах две нощувки на този лагер и знаех, че от него върхът си е напълно постижим.


30 април: През нощта вятърът утихна и руснаците се изнизаха в атака към 2.30 ч. сутринта. Аз закъснях нарочно, за да може да се движа повече време по светло и за да ме грее повече време слънцето. Тръгнах нагоре в 3.45 ч. при ясно време и температура -23 градуса. През последните дни така добре бях "загрял", че скоростта ми без раница не беше по-малко от 150 м/денивелация в час над 7000 метра.


Българското знаме се развява на Анапурна 1, 27 години след първото изкачване на българи

© Мингма Шерпа

Българското знаме се развява на Анапурна 1, 27 години след първото изкачване на българи


След около час и малко, малко преди изгрев застигнах и задминах руснаците. Излязох над точката, която максимално бяхме стигнали на предната атака на 16 април и видях, че оттам тепърва ми предстои трудния траверс към кулоара, който "отключва" върха. По фирн и заледени участъци бързо набирах височина, особено след като ме огря слънцето. Разстоянието обаче не беше хич малко и времето си минаваше. Към 12 ч. бях в основата на кулоара. Мислех, че ще го кача за около час, но това се размина с реалността. Оказа се, че е над 50 градуса наклон, пълен е с дълбок сняг и денивелацията до върха беше малко над 200 метра. Трябваха ми два часа, за да го изгазя до горе. И именно в тези два часа дойдоха облаци, които затулиха всички гледки, които очаквах да видя на юг.


Върхът представлява почти хоризонтален, много остър гребен с 3-4 възвишения. Аз знаех, че като изляза на гребена трябва да тръгна наляво. Така и направих и наистина формата на това възвишение беше именно тази, от която бях виждал снимките на французите първопокорители (1950 г.). И така около 14 ч. на 30 април, 27 години след първото и досега единствено наше изкачване развях българското знаме на 8091 метра - Анапурна I. Сняг се носеше отвсякъде, гледки на юг нямаше никакви, но все пак на север, към нашия базов лагер имаше известна видимост.


Руснаците Димитри Синев и Александър Лутохин се изкачваха прекалено бавно, за да успеят да направят върха през този ден. Малко след като направих снимката, те взеха правилното решение и се върнаха назад.

© Боян Петров

Руснаците Димитри Синев и Александър Лутохин се изкачваха прекалено бавно, за да успеят да направят върха през този ден. Малко след като направих снимката, те взеха правилното решение и се върнаха назад.


Заради снега и облаците не стоях много дълго време. Малко снимки, малко видео, накрая скъсах една от мартениците на ръката си и я оставих на едно бамбуково колче, като доказателство, че съм бил горе.


Тръгнах да слизам и около 15 ч. видях руснаците на 200 метра от началото на кулоара. Казах им, че с тази скорост нямат никакви шансове и по-добре да се откажат- прекалено бавни бяха. С изцедени почти до край сили, към 18 ч. успях да се смъкна до палатката си лагер 4. Там поне четири екипа се готвеха за начало на изкачване. Всички с кислородни бутилки и шерпи. Към 19.30 ч. всички тръгнаха нагоре за щурм. Щяха да катерят цяла нощ и в ранната сутрин на следващия ден се надяваха да са на върха.


"Горният" лагер 4 се намира на 7300 м и оттам атакуват много от алпинистите

© Боян Петров

"Горният" лагер 4 се намира на 7300 м и оттам атакуват много от алпинистите


Основната задача на тази експедиция беше изпълнена - успешно изкачване и слизане от Анапурна I - първият изкачен осемхилядик и най-смъртоносния измежду тях. Днес на слизане беше Великден в България и нито за момент не се разсеях. Слизах над седем часа с тежка раница и много внимавах къде стъпвам и за какво се хващам.


Вече съм в базовия лагер, отвсякъде ме поздравяват, че съм "открил" сезона, а аз вече си мисля за следващата цел за тази година. След 2-3 дни ще кацнем в Катманду и оттам след като проуча и уредя всички формалности трябва да замина за Макалу (8485 м).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Дневникът на Боян Петров: Върхът е връх, когато стъпиш на върха..........

  +++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  В супералпинист се превърна Боян!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Любопитно

  ...доста "катераческа" сентенция...
  Харесвам Боян ама какво точно казва с нея? - какво са върховете, на които не си стъпил на върха?

 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Обичам да чета репортажите на Боян. Предпочитам да са по-дълги, независимо от светкавично бързото му катерене, непосилно като скорост за никой друг наоколо! Айде, хаирлия да е и на 20 май - на Макалу!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  Технично и скоростно изкачване. А аз вероятно съм се заблудил при разчитането на снимката от вчера. Това, което съм решил че са звезди най-вероятно са били снежинки. Все пак е красиво.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  "застигнах и задминах руснаците..." - силен, уверен, велик БЪЛГАРИН!!! Малцина може би са наясно какви усилия са нужни, какви лишения, каква мобилизация, но за Боян това което ни описва все едно е ежедневие. Просто ГЕРОЙ, колкото и да е нереално в наши дни. Боян е пример, Боян е това, с което трябва да бъде възпитавано всяко дете. Поклон.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#4:"Митев"]Обичам да чета репортажите на Боян. Предпочитам да са по-дълги, независимо от светкавично бързото му катерене, непосилно като скорост за никой друг наоколо! Айде, хаирлия да е и на 20 май - на Макалу![/quote]

  ++++++++++
  Вчера ми се струваше "презобил" нещо.
  Днес си във форма.
  Успех, Бояне на Макалу и от мен!

 9. 9 Профил на nqkoga_nqkude
  nqkoga_nqkude
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Има много хора като Боян, и българи, и чужденци, нека не забравяме, че той не го прави сам това катерене, а с подкрепа...
  Харесва ми много снимката на лагер 4. Катеренето е общо занимание, а не самостоятелно, само подготовката и е самостоятелна.. За да има Боян, има много хора зад Боян. Зад кадър. Благодарности и на тях.

  "Силата е във вътрешният мир, не в гнева."
 10. 10 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#3:"lustmord"] ... какво са върховете, на които не си стъпил на върха? [/quote]

  Върхът е връх, когато стъпиш на върха, ако не си стъпил - върхът е котловина!

 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЗаНи3А":

  "застигнах и задминах руснаците..." - силен, уверен, велик БЪЛГАРИН!!! "


  Обаче и нещо друго:

  "На 27 април тръгнах направо за лагер 2 с двамата руснаци - Дима и Саша."

  Хубаво де, ама защо с руснаци? Целият успех се обезсмисля....

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Неутрално

  Браво, буди възхищение и мъничко благородна завист.

 13. 13 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 522 Неутрално
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#11] от "kirsner":

  Не е до политика или патриотарско перчене за успех, а до правилна тактика, дори и съвет им е дал, и добре, че са го послушали. Боян следва себе си, пътя си, мечтите. В планината успяват всички, които уважават и нея, и другите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Браво Съни, после ще разказваш по-подробно по Княжево.

 16. 16 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#8] от "vhv":

  Не, колега, вчера просто не беше разбрал какво говорех. А то си беше само един съвсем резонен въпрос, който всички приехте като твърдение на принципа "гузен негонен бяга"

 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 739 Неутрално
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":Еми той е катерач. Как искаш да говори?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#11] от "kirsner": Кое се обезмисля, че нещо не разбирам? В Хималаите трябва да си Човек за да оцелееш. Битката всеки води с планината, с капризите на климата там и със себе си. Това не е 1500 м. гладко бягане (няма никаква ирония, просто давам пример за разлика в понятията)

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK