Следователи от ФИФА препоръчаха бившият шеф на германския футбол да бъде наказан

Нирсбах и Бекенбауер бяха осъдени от Германския футболен съюз заради случилото се

© Associated Press

Нирсбах и Бекенбауер бяха осъдени от Германския футболен съюз заради случилото сеИзбори 2022

Следователи от етичната комисия на ФИФА препоръчаха на колегите си от арбитражната да отстранят за две години от всякаква дейност бившия президент на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах.


Германецът е и част от управителния съвет на световната централа.


Разследването започна след статия на Spiegel, в която се твърдеше, че през 2000 година тогавашният президент на "Адидас" Робер Луи-Драйфус е превел 10.3 милиона швейцарски франка на организационния комитет на Германия за световното първенство, на който по това време ръководители са Нирсбах и легендата Франц Бекенбауер.
Тази сума е трябвало да бъде използвана за нуждите на комитета, но никъде не присъства писмено сведение за получаването и изразходването и. Германският футболен съюз се разграничи от това и дори заведе дела срещу двамата свои бивши служители.


Според различни източници, тази сума е била използвана за подкупи на ръководни фигури, за да гласуват за кандидатурата на Германия, която страна впоследствие спечели и прие световното първенство през 2006 година.


Всичко това е дало повод на разследващите от ФИФА да заключат, че бившият шеф на германския футбол трябва да бъде наказан.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK