Боян Петров заминава за нови два върха след две седмици

Боян Петров се завърна в България в петък и веднага започна подготовката за следващата мисия

© Георги Кожухаров

Боян Петров се завърна в България в петък и веднага започна подготовката за следващата мисияАлпинистът Боян Петров ще има само две седмици почивка преди да поеме към следващата си експедиция.


След като се прибра от успешната мисия в Хималаите в петък, днес Петров подаде документи в пакистанското посолство за виза, а на 15 ще замине за изкачване на нови два осемхилядника - Нанга Парбат и Гашербрум II. Надява се на 20 юни да бъде в базовия лагер.


Зоологът от Природонаучния музей вече има седем осемхилядника в колекцията си, включително и три от петте на пакистанска територия. Първият му изкачен осемхилядник беше Гашербрум I през 2009 г., а преди две години стъпи и на втория по височина връх К2 и съседния Броуд Пик.
Първата му цел от лятната експедиция е Нанга Парбат (8126 метра), а следващата Гашербрум II (8035 м).


"Нанга Парбат е немската планина, която е една от най-трудните и смъртоносните от пакистанските върхове. Намира се в най-западната част на Хималаите, в която има има и мусони, и типичното пакистанско хубаво време", заяви Петров в предаването на "Спортна треска" по БНТ.


"Ще бъдем смесен отбор от различни играчи, като ще дойдат голяма част от алпинистите от Анапурна и Макалу, т.е. ще бъдем познати. Надявам се на бърза блиц атака да приключа по най-бързия начин с върха", добави той.


Нанга Парбат е единственият пакистански връх от Хималаите, докато останалите четири са в Каракорум. Той познава много добре Гашербрум II, тъй като през 2009 г. стига на 15 метра от най-високата точка.


"Пакистан е по-евтината дестинация от Непал, но там не летят хеликоптери до базовия лагер, затова всичко става пешком. Единственото, което не можем да предвидим по ледника Балторо, е контролът на военните, който е прекалено голям и забранява придвижването по малки групи. От друга гарантират безопасността на алпинистите, но може да се наложи да чакаме да се събере по-голяма група", коментира още той.


През тази година Петров вече има два осемхилядника, след като в последните два месеца успя да изкачи Анапурна и Макалу. С това той изкачи половината от върхове от проекта си "Българин на 14х8000".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK