Пеле разпродава колекцията си в "най-важния търг" в историята на спорта

Пеле ще дари голяма част от сумата за благотворителни каузи

© Associated Press

Пеле ще дари голяма част от сумата за благотворителни каузиБразилската футболна легенда Пеле ще разпродаде колекцията си от лични вещи на търг, който е определян като най-важния в историята на спорта.


Огромната колекция, събирана повече от 60 години, ще бъде предложена на търга в Лондон на американската компания Julien's Auctions следващия уикенд. Наддаването ще е отворено за кандидати от цял свят.


75-годишният Пеле заяви, че е щастлив да притежава такава велика колекция, но вече искал да я сподели с феновете си. "Сега ще бъдем партньори, ще бъдем братя, защото аз винаги ще бъдат представен във вашата къща", заяви той.
Въпреки че в последните години Краля на футбола имаше редица здравословни проблеми се предполага, че той ще се раздели с предметите от филантропски подбуди.


"Решението беше трудно, но ми отнема много, за да поддържам артефактите в добро състояние. Сметнах, че ще направя по-добре, ако ги споделя със света. Парите ще помогнат за каузите, които са важни за мен", добави Пеле, който започва професионалната си кариера на 15 г. през 1956 г.


Сред 2000 предмета за продажба са три медала от световни първенства, включително и от първата титла на Бразилия през 1958 г. Има футболни обувки, топката, с която отбелязва своя гол номер 1000, използвани фланелки, шампионски пръстен и дори изтекли паспорти.


Най-висока цена се очаква да достигне копие на купата "Жюл Риме" - между 560 хиляди и 800 хиляди долара. Златните медали от световните първенства са оценявани на до 400 хиляди долара всеки. Предполага се, че приходите от търга ще достигнат общо 7 милиона долара.


Експертът от Julien's Auctions Дан Нелес коментира пред Би Би Си, че Пеле планира да дари част от приходите на педиатрична болница в Бразилия. Според него на търга има много достъпни сувенири. Въпреки че най-ценните трофеи ще се продават за хиляди долари, някои предмети вероятно ще могат да се купят и за 100 долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK