Още един български алпинист ще атакува връх Нанга Парбатн

Иван Томов изкачи Броуд Пик през 2014 г., година след драмата на Нанга Парбат

© Боян Петров

Иван Томов изкачи Броуд Пик през 2014 г., година след драмата на Нанга ПарбатБългарският алпинист Иван Томов, който живее постоянно в Англия, ще атакува връх Нанга Парбат (8125 метра) през лятото.


Това означава, че под най-западния хималайски връх може да се съберат трима българи в опит да го изкачат в следващия месец.


Лидерът по осемхилядници в България Боян Петров вече обяви, че около 15 юни ще замине за Пакистан за следващата си серия от върхове като част от проекта си "Българин на 14х8000".
Експедицията му включва Нанга Парбат и Гашербрум II. Това са единствените липсващи пакистански осемхилядници в актива му, след като вече стъпи на К2, Броуд Пик и Гашербрум I.


Атанас Скатов също обяви намерения да замине за Нанга Парбат, след като също изкачи Анапурна и Макалу през тази пролет. Той все още не е катерил в Пакистан.


Томов е в списъка с имена, на които пакистанските власти са издали разрешително за изкачването на върха. Той беше заедно с Боян Петров на Броуд Пик през 2014 г. и двамата изградиха там успешно партньорство.


Томов няма толкова активна хималайска програма като Петров и Скатов, но продължава да преследва своите цели там, макар и с по-ниска честота.


Той стана свидетел на драмата през 2013 г., когато десетима души от алпинистите под Нанга Парбат бяха застреляни от фундаменталисти. Тогава българинът беше на аклиматизационно изкачване и се размина с масовото убийство в базовия лагер.


"Ние извадихме късмет и бяхме в лагер 2 на 6100. Лавините и каменопадите не успяха да ни убият, направиха го някакви болни мозъци, за които сме нищо повече от неверници-свинояди и нашата пролята кръв им дава билет за извратения им рай", разказа Томов тогава за сайта limbingguidebg.com.


Според Боян Петров сега охраната от пакистански военни е много засилена, което създава други препятствия пред алпинистите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK