"Левски": БФС няма право да лицензира новия Франкенщайн

Ръководството на "Левски" обяви, че се противопоставя остро на действията на БФС и призова изпълнителния комитет да не допуска ЦСКА на Гриша Ганчев в елита

© LAP.bg

Ръководството на "Левски" обяви, че се противопоставя остро на действията на БФС и призова изпълнителния комитет да не допуска ЦСКА на Гриша Ганчев в елитаБългарският футболен съюз (БФС) няма как да лицензира новия Франкенщайн - "Чавдар-Етрополе-Литекс-София", обяви ръководството на "Левски" в декларация на клубния си сайт.


Сините твърдят, че въпросният клуб е пропуснал всички срокове за лицензиране.


Визирайки клуба, който бе изкупен от дружеството на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов и преименуван от "Литекс" на "ФК ЦСКА - София", управата на "Левски" вероятно има предвид чудовището, създадено от д-р Виктор Франкенщайн в романа на Мери Шели от 19-и век, а не самия Франкенщайн.
В сряда се очаква заседание на изпълнителния комитет на БФС, на което да бъде одобрен съставът на новата Първа лига. Засега всички индикации от футболния съюз и лицензионната комисия са, че новият ЦСКА ще играе в елита.


Ръководството на "Левски" заяви, че издаването на лиценз би било "безпрецедентното погазване на футболните правила и наредби, с цел заобикаляне плащането на огромни задължения и незачитането на спортните принципи".


Сините цитират чл. 6, ал. 7 от Наредбата на БФС, според който "oтбор, санкциониран с изваждане от състава на "А" група в хода на първенството, се счита за изпаднал и през следващия сезон се състезава в "Б" група, ако получи лиценз за нея".


БФС обаче реши да преобразува елитната българска дивизия, като покани за участие в нея всички отбори от Б група и победители във В групите.


От "Левски" завиха, че бившият "Литекс" не е спазил указаните срокове в наредбата за клубно лицензиране - за спортните, административните, правните и инфраструктурните критерии - 29 февруари, а за финансовите критерии - 3 март. Сроковете, в които лицензионните експерти предоставят отчетите си, са 31 март по първата точка и 10 май по втората. А съгласно т. 15 от таблицата в Анекс III "комисията по лицензиране взема решение за издаване или отказ на лиценз до 12 май".


"Новият Франкенщайн не е бил в състояние да представи актуална разпечатка от Търговския регистър към Агенция по вписванията, най-късно до три месеца преди крайния срок за подаване на документи пред лицензиращия орган (28.02.2016 г.), която да удостоверява името му като "ПФК ЦСКА - СОФИЯ" ЕАД, нито пък е имал право да посочи стадион извън територията на Ловеч, където е било седалището му по това време", се казва в становището на "Левски".


Според ръководството на сините футболният съюз е провел "абсолютно нелегитимно гласуване относно новия формат на първенството".


"Левски" се противопоставя остро на действията на БФС, с които се заобикалят критерии като "спортни резултати" и "правила за лицензиране", както и се неглижират императивни разпоредби на БФС, УЕФА и ФИФА с "преместване", "припознаване", "сливане" и "вливане" на отбори, поставили себе си над общоприетите правила", допълват от "Герена".


"Левски" категорично се обявява против явния опит да бъде създаден опасен прецедент с цел спестяване на данъчни и други задължения от страна на ЦСКА в размер на десетки милиони левове в момент, когато с цената на много вътрешни сътресения, реформи и рязко намаляване на бюджета клубът ни е изплатил голяма част от своите задължения в размер на 4.5 млн. лева и продължава да ги изплаща. Сума, с която "Левски" можеше да осъществи редица трансфери и да се намеси още по-активно в битката за титлата."


"Левски" не може да приеме и връщането в елита на "Литекс" по административен път, при положение че цяла България стана свидетел на арогантното поведение на представляващите клуба от Ловеч и е наясно, че същият справедливо бе изваден от А група заради това."


Ръководството на сините призова изпълнителния комитет на БФС да вземе "окончателно решение, отговарящо на действащата нормативна уредба", като не допуска този ЦСКА в Първа лига.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK