Алпинистът Атанас Скатов замина за нова експедиция, целта са му два осемхилядника

Алпинистът ще опита да изкачи Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м)

© Facebook / Атанас Скатов

Алпинистът ще опита да изкачи Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м)Алпинистът Атанас Скатов се насочи към нова експедиция, като целта му е да изкачи още два осемхилядника. Той ще опита да изкачи Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м).


Българинът замина за Пакистан три дни, след като получи виза. "Мечтата ми след 3x8000 преди мусоните в Хималаите да замина за още 2x8000 в Каракорум през лятото, е на път да се осъществи. Заминавам за Исламабад след само две седмици почивка в България. Има ли ясна цел, ясна мисия, ясна мечта, всичко е възможно", написа Скатов във Facebook.


При последната си експедиция той изкачи най-напред Анапурна (8091 м). След това се насочи към Дхаулагири, но успя да стигне на около 200 м от върха и избра да слезе.
Впоследствие Скатов беше решил да се прибере в България, но изненадващо се насочи и към Макалу (8438 м) и успя да го изкачи.


За нова експедиция замина и алпинистът Боян Петров. Като част от проекта "Българин на 14х8000" зоологът от Природонаучния музей ще опита през следващите два месеца да изкачи нови два осемхилядника - Нанга Парбат (8126 метра) и Гашербрум II.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK