Боян Петров: Тръгвам към Пакистан възстановен и в непокътната форма

Боян Петров се чувства готов за следващите предизвикателства

© Велко Ангелов

Боян Петров се чувства готов за следващите предизвикателстваСлед успешното изкачване на Анапурна и Макалу българският алпинист Боян Петров замина в сряда за следващата си експедиция. Той ще се опита да стъпи на нови два осемхилядника - Нанга Парбат и Гашербрум II, които се намират в Пакистан. Преди заминаването си той разговаря с "Дневник" за очакванията си.


След връщането от Непал бяхте в София около 20 дни. Стигна ли ви времето да се възстановите?
- Най-изненадващо тези 20 дни ми подействаха като абсолютна почивка от предишните 77 дни. Надишах се на плътен въздух, гледах зеленото, гушках се с приятели и въобще неща, които ще ми липсват в следващите два месеца. Времето ми стигна напълно да се възстановя и дори успях да кача пет килограма. Направих една тренировка до Копитото, дадох изненадващо рекордно време, което означава, че формата ми стои непокътната.


Преди последното пътуване за Пакистан бяхте казал, че се надявате да е за последно. Сега се налага още веднъж като част от проекта "Българин на 14х8000". Как се подготвихте?
- Заминавам да пети път за Пакистан и си мислех, че вече няма да ми се налага да ходя ледника Балторо, но отново ще се наложи. Условията с достъпа до базовите лагери са същите като преди с тази разлика, че Нанга Парбат е в друга посока от изходния Скарду. Първо имаме пътуване 12 часа с автобус до Чила, след това отиваме в базовия лагер под Нанга Парбат. Когато свършим с катереното отиваме в Скарду, откъдето започваме трекинга по ледника с тази особеност, че тази година военните са забранили придвижването на малки групи от по двама-трима трекера и трябва да изчакаме някаква голяма група. Това означава теоретично, че ако отида в Скарду и няма група, трябва да чакам, докато се появи. Но това са подробности, които ще решаваме на място.
Какви са информациите от там, след като две години върхът беше затворен заради терористичния акт от 2013 г.? Смята ли се, че сега е по-сигурно?
- По информация на Иван Томов, който вече е в базовия лагер на Нанга Парбат, до базовия лагер те придружава конвой от войници. В самия базов лагер има военен пост, който осигурява 24-часов караул, така че да гарантират сигурността. Предполагам, че шансът за нов атентат е малък, защото и атентаторите разсъждават така: там, където веднъж си атакувал едва ли ще има отслабен контрол, че да се промъкнат отново. Сега е обратното – контролът е засилен и вярвам, че безопасността ни ще бъде гарантирана.


Какво е характерното за Нанга Парбат, който макар и в Пакистан е част от Хималаите?
- За първи път ще бъда в този район и очаквам, че климатът ще е малко по-различен от типичния пакистански в Каракорум. Това е най-западният връх от Хималайската верига и лятото настъпва по същия начин, както и в България с пик на температурите през юли, когато е най-топлото време. Тогава планирам да направя атаката. Ще изкачваме върха по маршрута на Кинсхофер – това е най-безопасният, но един от най-трудните маршрути към върха заради движението между лагер 1 и 2, където има силна лавинна опасност. Самата стена на Кинсхофер изисква 50-60 метра отвесно катерене. След тригодишна пауза вероятно ще имаме проблем по екипирането на този отвесен участък. В момента там стоят стари парцаливи въжета, които трябва да издържат поне първите напъни, докато се сложи нов парапет. Надявам се да се сложи преди моето отиване. Аз отивам аклиматизиран и се надявам да приключа с един опит.


Имате опит на Гашербрум II от 2009 г., когато стигате в подножието му. Заради това, че е по-познат ли го оставихте втори в програмата?
- Не, чисто географски и времево не можеш да направиш първо Гашербрум, а след това Нанга Парбат. Те са на 500-600 км един от друг. Най-добрият период за изкачване на Гашербрум е между 20 и 30 юли и ще съвпадне с моя план. Не сменяме тактиката, а по принцип се съобразяваме с познатата комбинация.


Вече сте катерили с Иван Томов на Броуд Пик. Ще разчитате ли на неговия опит, тъй като той беше под върха при трагедията от 2013 г.?
- Иван е много симпатичен и приятен за компания, не те напряга с проблеми или разсъждения за някакво тежко минало. Мисля, че ще си допаднем. Фактът, че е бил там през 2013 г ще ми подсказва поне на първо време неща, които за мен са непознати. От него очаквам информация. В началото ще се движим абсолютно независимо, защото няма да е така добре аклиматизиран като мен. Живот и здраве когато дойде моментът може и да се изкачим заедно на върха.


Колко души се очакват в базовия лагер?
- За Нанга Парбат според официалната статистика са раздали 18 пермита плюс местните височинни носачи. Общо предполагам, че ще бъдем не повече от 30 души, разделени на две или три експедиции. Ще има сравнително малко хора, което е добре за мен, защото не обичам тежкия трафик по трасето. На Гашербрум I и II са раздадени 34 пермита, а само за Гашербрум II са шест. И там няма да има голяма навалица, поне засега, защото продажбата на пермити продължава и може да се очаква леко нарастване. Но за щастие няма да е като на К2, където тази година има рекорден брой продадени пермити – 112 общо. Там никога не са виждани толкова хора в подножието, но явно гладът за високи върхове след Еверест кара хората да се прицелват първо в К2.


Може ли да се очаква и той да се комерсиализира като Еверест?
- К2 никога няма да заприлича на Еверест. Много е по-стръмен, по-труден и много по-далечен географски за ходене. Това ще спре тълпите. Тази година на Еверест се качиха над 600 човека, а на К2 до момента са се качвали има 370 изкачвания за 60 години история.


Тази година направихте две експедиции за общо четири върха. Как се справяте финансово?
- Осигуряването на бюджета за моите експедиции куца, защото винаги съм концентриран повече върху катеренето, отколкото върху търсенето на пари. Не се фокусирам върху тях, защото не живея с тях. Това са пари само за експедициите е не остават след това за мен. Много често добавям и лични средства. Сега съм на ръба. Вероятно парите ще ми стигнат, но това става с цената на компромиси от моя страна. Компромис значи да не се чувствам комфортно в някои неща и да плащам по по-малко. Но като редовен клиент вече ме познават в тези планини и това винаги ми донася и по-ниски цени. Понякога разликите са доста големи. Сега, например, цената за Нанга Парбат е с около 20-30% по-ниска в сравнение с всички останали. Това се дължи на вече изградени взаимоотношения като редовен клиент.


Това, че винаги сте в първите редици на изкачилите смята ли се за някакъв вид реклама на въпросните агенции?
- Вярно е, че когато качвам бързо и съм първи, това се отразява от тях и те са много доволни. Те са първите, които го съобщават. След това ме търсят да кажа няколко думи за агенцията или самата страна. В случая с Пакистан стана много интересно – като си взимах визата получих покана от посланика да организираме фотоизложба Планините на Пакистан. Ще ми бъде приятно да експонираме красотата на тези планини, за да засиля туристическия интерес към тази толкова интересна страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ggt58498274
  ggt58498274
  Рейтинг: 344 Неутрално
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Железен човек - и физически, и психически! Дано има пак късмет!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Успешно покоряване на върховете и завръщане оттам.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Този човек притежава това, което липсва на повечето ни сънародници - целеустременост, воля, дисциплина и морал. Иска ми се да има повече като него и по малко като Доган, Местан, Устата, Пръднята и Софи Маринова...

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#4] от "marinyotov":

  ще стаане.
  няма къде да ходи.
  съветските неможачи са вече след инфлексната точка.
  но както винаги там има забавяне на осъзнаването
  какво се случва вместо какво им се иска да се случва.

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  много точно!
  обаче има и друго важно нещо - суперположителен е, някак "слънчев" човек.
  успех му желая от сърце!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Браво на Боян! Уверен е и има защо. Леко покоряване на върховете и безопасно завръщане!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Свестен човек. Заслужава успехите си!

 9. 9 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Безотговорен - с жена и деца и хукнал да гони михаля. Особено при толкова големи рискове за живота, мирише ми на нарцисизъм. Какво му е да е инструктор? Ще е герой за семейството си и приятелите. Сега герой за цяла България безотговорен към най-близките си. Странна работа, нещо приоритетите му куцат, за едната геройщина детето му да остане сирак... не го разбирам.

 10. 10 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "otrqdnik":

  И няма как да го разберете, очевидно е. Той живее, а Вие си мислите как да се живее безопасно скучно. Така че да си жив мъртъв

 11. 11 Профил на a42424242
  a42424242
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#9:"otrqdnik"]

  Безотговорен - с жена и деца и хукнал да гони михаля. Особено при толкова големи рискове за живота, мирише ми на нарцисизъм. Какво му е да е инструктор? Ще е герой за семейството си и приятелите. Сега герой за цяла България безотговорен към най-близките си. Странна работа, нещо приоритетите му куцат, за едната геройщина детето му да остане сирак... не го разбирам. [/quote] Много е надценено това, че едно дете трябва задължително да има баща, така че не го мисли детето му и жена му. Те със сигурност са горди с него макар и да не спят от притеснения понякога.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK